STROJNISTVO.com • Poglej temo - Podloške proti drgnjenju prebarvanega jekla

Podloške proti drgnjenju prebarvanega jekla

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Podloške proti drgnjenju prebarvanega jekla

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 14.1.2025 16:24

Zdravo.

Doma imam jeklene okvirje iz kvadratnih pohištvenih profilov, ki sem jih zvaril v delavnici, nato pobrusil, očistil in prepleskal s Tesarolom oz. katero podobno barvo za kovino. Na določenih mestih sem skozi profile navrtal še luknje za vijake (npr. M6), kjer bodo pritrjeni drugi deli pohištva. Sedaj, ko je barva že dlje časa suha, sem opazil, da kovinska očesa oz. podloške za imbus vijake na privijačenih mestih odgrnejo oz. poškodujejo barvo, če so ti preveč na tesno pritrjeni, saj so njihovi robovi preveč ostri in se "zarijejo" v sloj barve. Pod kovinskimi podloškami sem že poskusil namestiti obroče ustreznih premerov, ki sem jih izdelal iz 1mm debele PTFE plošče/folije, vendar se slednji pri pritrjenju vijaka "razcvetijo" oz. počijo ter izlezejo ven izpod kovinske podloške. Zanima me kako se lahko temu izognem oz. kateri material naj uporabim za izdelavo "amortizacijskih" podlošk, ki bodo preprečile drgnjenje kovine z barvo, a hkrati ne bodo tudi same odrgnile barve?

Ima kdo morda kak koristen nasvet?

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Podloške proti drgnjenju prebarvanega jekla

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 14.1.2025 17:15

Pudrejaš ustrezne šajbce iz novilon, polipropilen, teflon, "plastike", in zmontiraš...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 14.1.2025 18:44

Kot sem že napisal, teflon ne zdrži in se razcveti oz. razleze. Polipropilen je ravnotako pre mehka plastika in nisem prepričan, da bo zdržal. Za novilon pa tudi nisem prepričan, saj še nisem z njim delal. Če je to tista plastika za topli pod ali linolej, potem je pre mehka. Moral bi uporabiti nekaj tršega - morda bi kak ABS, poliimid ali celo Aluminij prišel v poštev?
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.1.2025 19:17

Novilon je poliamid oz. naylon (z dodanimi oljnimi kapljicami za samomazanje).

Ti rabiš bolj kvalitetno barvo. Alkidne barve kot je Tesarol so trde in krhke. Začeti moraš pa že pri temeljni barvi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 15.1.2025 15:59

Jaz bi probal vzeti rostfrei podložke in jih vreči v boben za raziglanje za kakšno uro. Lahko tudi mešalec za beton s prodniki.

Razigljena podložka se ne bi smela zažreti v barvo, če je ta količkaj kvalitetna.
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 16.1.2025 8:40

Predlog:
Konkretno bi v tem primeru kot alternativo predlagal podložko iz POM / PVC. Obstajajo v prosti prodaji.
https://www.kamm.si/katalog/197/pvc-pod ... 5-iso-7089

Diskusija:
Navadne cinkane podložke ne bi smele biti taka težava, da odškrtnejo barvo razn če je tko švoh.
Načeloma so podložke štancane in je na eni strani rob oster (iztek) na prebijalni strani pa zaobljen.

Sicer bi blo boljš dat dobr razredčem temeljni premaz (Mobihel) in greš lahko še z akrilno povrh.

V tvojem primeru si uporabil emajl, ki ni posebej trd.

Najlon je že ok sam se popolnoma drugače obnaša glede na vlago in temperaturo.
Zadnjič spremenil Duroplast, dne 16.1.2025 8:41, skupaj popravljeno 1 krat.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.1.2025 8:40

borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 24.1.2025 19:23

Uf, tole si pa dobro našel, borisk! Nisem vedel, da se na KAMM dajo dobiti tudi medeninaste podloške. Sem že malo iskal aluminijaste in jih našel na Amazonu, vendar še nisem naročil. Bom za štos naročiti par medeninastih pa mogoče še tiste PVC, da vidim kako se odnesejo.

Duroplast, tole mislim, da bo tudi držalo. Ko sem si obstoječe jeklene podloške bolj podrobno ogledal, sem opazil, da so res na eni strani robovi zelo ostri, na drugi pa ne. Tudi poškodbe barve so bile v obliki obročev, kjer se je verjetno ta oster rob zažrl v barvo. Mogoče bi bilo vredu, če bi jih le pravilno obrnil. :-?

Vsekakor se pa zahvaljujem za vse nasvete.

Lep pozdrav!
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 27.1.2025 7:36

Če si res barval s tesarolom je to prvi problem. Edini tesarol, ki ga najdem uporabnega je neki 3v1. Navaden se ne suši prav dobro, poleg tega se rad lupi, tudi če je spodaj temelj. Za stvari, kjer je potrebna neka obstojnost 2k epoxy temelj in 2k pokrivna. Sam kupujem pri konem colour. Dokaj ugodno, barva zdrži nenormalno (imam tudi stružnico že skoraj 10 let prebarvano).
Navadne podložke so čisto ok, samo obrneš jih da ni oster rob na barvo. Prav tako če zateguješ s pištolo zna to uničiti barvo.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov