STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kurjava na drva

Kurjava na drva

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Kurjava na drva

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 30.1.2025 17:53

Pozdrav.

Za tega pravijo, da baje drži do 1500°C (skorja malo težko verjamem...):

https://www.merkur.si/pattex-visokotemp ... rna-barva/

S tem (ali zelo podobnim) sem zlepil skupaj moj vrni žar, res pa je, da ni jeklen, temveč betonski in da na mestih lepljenja nikakor ne doseže takšne temperature...

Pri oblaganju s šamotom pa je treba paziti, da je res dobro obzidano. Imam osebno izkušnjo s tem. Moj pokojni oče je njega dni obzidal kurišče centralne peči TAM TVT Special. Je celo nenkakšno jekleno ogrodje naredil, da je šamot lepo "gor držalo" ob vertikalnih stenah. Je ob eni steni zadeva malo odstopila tako, da je med šamotno oblogo in steno bila majhna špranja, ki je ni nihče opazil. Enkat sva centralno na novo napolnila z vodo in iz peči se je dobesedno vlilo, kot potok. Ko sem odtranil oblogo, sem videl, da je jeklena stena kurišča dobesedno perforirana in mestoma tanka kot papir. Peč je romala na odpad. Ker se ni nikoli neprekinjeno kurilo. se je peč ohladila in je verteno med šamotom in jekleno steno nastal kondenzat, ki je močno pospešil korozijo...

Drugače pa mislim, da obzidava ni potrebna. Nobena parna lokomotiva ni imela obzidanega vertikalnega kotla (kurišča), pa je bil v kurišču pravi pekel...

Aja, sem malo še razmišljal o sestavi tega ploščatega izmenjevalca. Na eni plošči ne rabiš lukenj za distančnike, jih kar peivariš na notranjo površino jeklene stene. Dostopnost bo odlična in vodotesnost na tej površini zagotovljena, ker ne bo prebojev. Izvrtine narediš na drugi plošči, ki jopotem povezneš na te distančne vijake. Nanje naviješ matice tako daleč, da je ostanek navoja, ki gleda iz matice ven enak debelini plošče. Potem samo privariš vijake v luknjah plošče in to je to...

Pa lep večer še naprej...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 8:15

CADfreak napisal/-a: Za tega pravijo, da baje drži do 1500°C

Zelo koristna informacija. Najlepša hvala!
Ni pa še bilo komentarja na mojo idejo krmiljenja sekundarnega zraka z temperaturo dimnih plinov na izstopu iz kotla. Enostavno z mehanskim termostatom. Vzdržujem konstantno za kakih 40 °C nižje, kot je običajno _ pridobim 2 % izkoristka napram kurišču s popolnim izgorevanjem. Ne vem, koliko je izgub zaradi neizgorelih plinov - sistem ne zagotavlja vedno dovolj kisika za popolno izgorevanje.
Primerjalno je regulacija z lambda sondo (vsebnost kisika v dimnih plinih). Imamo popolno izgorevanje, lahko pa imamo višjo temperaturo dimnih plinov in s tem dodatne energijske izgube.
Iz podatka, da večino (70%) energije daje ogljik (C) in 30% plinasti vodik (H), ter da del gorljivih plinov že izgori v primarnem zraku, lahko rečemo, da je sekundarnega zraka bistveno manj kot primanega. Energetske izgube zaradi nič sekundarnega zraka so majhne. Pri moji regulaciji se to lahko zgodi, ko je hiter padec toplotnih izgub prostora (jutranje 0°C na poldan 10°C in temu sledi trenuten premik mešalnega ventila za dvižni vod.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mmd » 31.1.2025 9:39

Jaz sem namontiral loputo vleka,
Lepo deluje in oblaži malo izgube ko fejst zakuriš
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 9:43

mmd napisal/-a:Jaz sem namontiral loputo vleka,
Lepo deluje in oblaži malo izgube ko fejst zakuriš

Blaži izgube = jih zmanjšuje? Kako si to razlagaš, meriš ...?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 31.1.2025 10:00

Žerjavar napisal/-a:Ni pa še bilo komentarja na mojo idejo krmiljenja sekundarnega zraka z temperaturo dimnih plinov na izstopu iz kotla. Enostavno z mehanskim termostatom.

Ne vidim neposredne linearne zveze med temp. DP in kakovostjo izgorevanja.

Recimo kako to dela uplinjevalna peč....regulira (v odvisnosti od temp. DP, lambde in pa temp. vode v peči):
- dovod primarnega zraka z loputo
- dovod sekundarnega zraka z loputo
- odvod dimnih plinov z ventilatorjem
- odvod toplote z regulatorjem temperature povratne vode (ladomat) - ta dela lahko mehansko

Ne rečem da se ne da vsakega od teh parametrov regulirat mehansko...samo kako to uskladit med sabo....mehansko in pokrit vse mogoče scenarije, ki se lahko zgodijo med delovanjem pa mi je uganka (ali pa izziv)

Recimo uplinjevalna peč ki jo uporabljam ima 3 oziroma 4 programe-logike:
- zagon (primar na polno, ventilator na polno, sekundar nekaj malega)...da dosežemo obratovalne parametre (temperatura DP in lambda)
- gorenje (primar / sekundar in ventilar se prilagajajo da drži temperaturo DP recimo 170 na vhodu v dimnik pri meni in pa lambda sonda drži % O2 v DP)
- ugašanje -gre v mode ohranjevanja žerjavice (ventilator izklopi, primar zapre, sekundar na 25%)
Ima pa še med zagonom še en program......podobno kot zagon

Tukaj vidim bolj vprašanje: Koliko udobja si se pripravljen odpovedat....glede na vložek....jaz grem v kurilnico 1x do max 2x na dan (v roku cca 15 minut)
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 10:44

lesy1 napisal/-a: Koliko udobja si se pripravljen odpovedat....

Vsako udobje je dobrodošlo, ni pa nujno. Rabim nekaj za oguljeni izgovor: "nimam časa, sem ... "
Moj osnovni namen je narediti peč za centralno z radiatorji majhne moči in nizke cene. Primerna bo za ljudi z malo denarja na odročnejšem področju, majhne (tesne) hiše) in možnostjo delovanja brez elektrike. Za začetek bi jo naredil zase, ker mi 30 let stara prevelike moči ne bo več dolgo. Za sebe jo želim brez elektronike, ker je ne obvladam, ne bi pa želel nekajkrat letno najeti serviserja.
Izdelal je ne bom sam, bom pa dal dokumentacijo pozneje ( ko jo dobro preizkusim) brezplačno mojemu izdelovalcu. Nisem še zasledil novejše serijske peči na drva z močjo do 10 kW.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 31.1.2025 13:20

Žerjavar, problem danes je, da je delo (in posledično čas) drago. Vse ostalo je še kar poceni.

Tako, da izdelava takšnega prototipa in kakšna iteracija po testiranjih bo hitro nad ceno peči, ki je danes nek standard. Razvoja in njegove vrednosti pa danes skoraj nihče več ne razume, ko se more vse v naslednjih urah že povrniti.

Edina rešitev je, da se zbere tule iz foruma par ljudi, ki ti bo tole pomagalo v življenje postaviti zaradi dobre volje. Pa še ti bodo večinoma na dolgi rok vsaj nekaj hoteli v zameno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 31.1.2025 13:36

Pozdravljeni
Moj brat je za zaključno nalogo kot vodovodar naredil doma novo kurilnico.
Med korono- 2021 je bilo za nas zelo ugodno, vse skupaj manj kot 7k.
Delo seveda ni vračunano.
Vzeli smo 1 klaso večjo, zadostovalo bi 25kw.
Ampak je pri večji kurišče 64cm in je super.
Investicija povrnjena v nekaj letih, poraba drv cca 40% nižja. Pred tem kotel brez zalogovnikov.
Priponke
76A9DA4A-DEF6-42A0-84AB-F551359FCA15.jpeg
76A9DA4A-DEF6-42A0-84AB-F551359FCA15.jpeg (403.58 KiB) Videno 9057 krat
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 14:21

Pomota, oprostite!
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 31.1.2025 14:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 14:29

grega09 napisal/-a: Edina rešitev je, da se zbere tule iz foruma par ljudi, ki ti bo tole pomagalo v življenje postaviti zaradi dobre volje. Pa še ti bodo večinoma na dolgi rok vsaj nekaj hoteli v zameno.

Nekaj takega sem potiho računal, brez da bi glasno povedal. Na svojem področju (nosilne konstrukcije) sem že delal najrazličnejše reći v kurišča pa se nikdar nisem spuščal, tudi znanje iz faksa je že zdavnaj izpuhtelo. Sedaj pa previdno zastavljam posamezna vprašanja, da pridobivam nova znanja ali pa preverjam pravilnost pravkar pridobljenega iz take ali drugačne literature. Računam, da sama izdelava kotla (kakih 100 kg varjene konstrukcije) ne bo imela večkratnika cene serijske proizvodnje, ki dejansko ne obstoja za moje potrebe. Projekt, dokumentacijo in nastavitve bom že sam naredil. Se mi pa nič ne dopade da bi za 4 kW ogrevanje postavljal 25 kW kotel in kakih 30 hl zalogovnik (kot bi mi to zmontiral obrtnik za kakih 15 k€.
Kdo pa se s preko osem križi loti projekta na čisto novem področju? Si bom vzel čas, počasi se daleč pride, jaz pa, upam, do delujočega kotla.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 31.1.2025 15:06

No, saj ne da ne podpiram. Seveda podpiram, samo glavno oviro sem zapisal. Se pa da preko priti z vztrajnostjo, se strinjam.
Trma inženirjev tudi ne pozna mej. Če bi jaz seštel ves čas, ki sem ga vrgel v optimizacijo svoje TČ, bi tudi dobil sistem že zdavnaj za to ceno. Samo ne bi bil po moje, pa neki nepotrebni nesmisli bi se pojavili v sistemu, ker so pač tako navajeni delati. Še zdaj bi kakšno malenkost ven vrgel, samo to je že dlakocepljenje.

Mogoče druga optimalna smer je kakšna moderna kaminska peč, ki jo dobiš manj močno in je še za ambient. Mogoče bi se dalo to kaj predelati za tvoje potrebe.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2025 15:41

grega09 napisal/-a: Če bi jaz seštel ves čas, ki sem ga vrgel v optimizacijo svoje TČ, bi tudi dobil ...

Predno sem v hišo vgradil centralno kurjavo sem imel kamin v sobi. Po eni sezoni sem zaključil, da je treba čim prej nehati nositi drva (metulji, hrošči, ....) v stanovanjske prostore.
Kako ocenjuješ ceno 100 kg zvarjenec iz 2 do 4 mm navadne pločevine, po dostavljenih načrtih za peč? Cena mojega časa ima negativni predznak = ni izdatka za trim kabinet.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.2.2025 8:49

To je enostavno izziv. Nisem več tako mlad, toda izzive sem vedno imel rad. Čeprav se od njih precej švoh živi ... :lol: Naredil ti bom za nabavno ceno materiala + DDV (klinc gleda državo :evil: ) Torej material brez dela. Zate - z veseljem.

Sem pripravljen narediti to. Vem tudi, da bodo kasneje modifikacije. Bomo naredili. Itak.

Kalkulacija? Peč brez pameti (mislim, brez elektrike ( :D ) in njenega vodenja) ... bi rekel, da 10 - 12 Ejev/kilo. Seveda, če je enkratna izdelava po naročilu. Ker - serije in zaslužka za njo na malem slovenskem trgu pač ni dovolj. Če bi se zadeva po modifikacijah in kasneje npr. dveh kurilnih sezonah izkazala za pripravljeno za trg, bi se splačalo vklopiti marketing. Če bi bil učinkovit. Ker je kar dren okoli tega, sploh severneje od nas. V tem primeru bi bila izdelava 4 - 6 Ejev/kg. Prodaja pa 10 - 12 Ejev(/kg) :D . Kaj več pa zagotovo ne.

Moje mišljenje. Vsekakor pa, @Žerjavar, če se boš odločil za izdelavo, - ti naredim. Z veseljem.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.2.2025 10:47

Demz napisal/-a: Naredil ti bom za nabavno ceno materiala + DDV
Če bi se zadeva po modifikacijah in kasneje npr. dveh kurilnih sezonah izkazala za pripravljeno za trg, bi se splačalo vklopiti marketing.
če se boš odločil za izdelavo, - ti naredim. Z veseljem.

Hvala za povedano. Kalkulacije ni treba delati že sedaj, bom pa zanjo hvaležen, ko bom imel sestavne načrte. Sem malce pogledal trgovske kataloge in ugotovil, da so gašperčki po 3 do 5 €/kg, klasični štedilniki po 4 do 6, kaminske peči pa po 6 do 9 €/kg. Za sedaj mi to povsem zadošča. Cena za mojo peč se lahko spremeni navzgor zaradi izmenjevalca, kar pa se tiče izolacije in šamota pa bom že sam uredil. Pa še gre navzgor zaradi individualne praizvedbe. Verjamem da ne bom prekoračil 20 €/kg. Bom vedel predno bo padla končna odločitev za izdelavo.
Poznejšo izdelavo za trg bi skupaj z načrti prepustil potencialnemu proizvajalcu. Najprej ga bom iskal v bližini. Za daljši prevoz kakih 100 kg zvarjenec bi moral narediti tehnični pregled moje 35 let stare avtoprikolice. Do pred 6 leti (tudi gume so toliko stare) sem to opravljal, sedaj pa jo rabim poredko, predvsem da odpeljem odpadne surovine na zbirališče kakih 5 km daleč
leč.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.2.2025 17:25

Žerjavar napisal/-a:Predno sem v hišo vgradil centralno kurjavo sem imel kamin v sobi. Po eni sezoni sem zaključil, da je treba čim prej nehati nositi drva (metulji, hrošči, ....) v stanovanjske prostore.

Tole je delno res. Meni se tudi dogaja, samo ni tako hudo, par žužkov. Če bi bilo kaj od zime, kot včasih, potem bi tudi to pomrznilo v drvah zunaj. Sicer pa včasih kaj hrusta v drvah, pa ko pride na vrsto za v kamin, hitro utihne...

No, sem vedel, da se bo nekdo našel. Samo spodbuditi je treba včasih. Pa veliko sreče in uspeha s projektom...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov