STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kurjava na drva

Kurjava na drva

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Kurjava na drva

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.2.2025 17:36

ˇ
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.2.2025 9:43

Sem se lotil izračunavanja, kar bo možno. Hitro sem naletel na problem določitve upora pretoka dimnih plinov v ravnem vertikalnem dimniku-
Dimnik svetlo 14 cm =0,14 m = 0,015 m2, dolžina 5 m, dimnih plinov 10 m3/h,
hitrost = 10 m3/h /0,015 m2 =700 m/h = 0,2 m/s
Re= 0,2 m/s *0,14 m /0,000025 m2/s =1090 m4/s2 ???enota? Za viskoznost sem našel le podatek za zrak 25 cSt = 0,000025 m2/s
Lambda= 0,8 odčitano iz diagrama Colebroock Ali je brez dimenzije?
ksi = 0,8 * 5 m / 1,2 kg/m3 =3,3 Enota ??? (lambda, višina, gostota)
Padec pritiska = 3,3 *1,2 kg/m3 * 0,2*0,2 m2/s2 /2 = 0,075 kg/m s2 = ? N/m2
Bi prosil za kontrolo tega računa. Nisem prepričan v lastnosti dimnih plinov pri 120 °C (gostota, viskoznost) in se mi ne ujemajo merske enote.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 3.2.2025 10:51

Spoštovani gospod Žerjavar,

Reynoldsovo število je brezdimenzijsko in nima enot, saj nam samo pove ali bo tok laminaren ali turbulenten.

Nekaj lastnosti dimnih plinov lahko razberete na tej povezavi:
https://www.pipeflowcalculations.com/ta ... -gas.xhtml

Za kaj več pa bi sam doma moral pogledati v študijsko literaturo in malo osvežiti dinamiko tekočin.
Tak, pa nikak nači...
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.2.2025 11:53

gricko napisal/-a:Reynoldsovo število je brezdimenzijsko in nima enot, saj nam samo pove ali bo tok laminaren ali turbulenten.

Tega ne sprejemam. Obstoja formula za izračun Re in ni vseeno, če vstavljaš hitrost v m/s ali vozlih (miljah /h), ... Je osnova za določitev upora toka in je odvisen od hitrosti, premera cevi ter viskoznosti fluida. Glede na vrednost daje določen lambda (ne le ločevanje laminarnega od turbulentnega toka). Dovoljujem možnost, da je brezdimenzionalno število, mora pa imeti določene merske enote za vstavljene vrednosti.
Hvala za podatke o dimnih plinih!
in malo osvežiti dinamiko tekočin.
To zdaj jaz delam po 60 letih in bi želel potrditev osvojenega.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 3.2.2025 12:36

Se posujem s pepelom.
Vprašanje sem površno prečital in tudi prehitro odgovoril.
Dejansko sem narobe razumel vprašanje kot, kakšno enoto ima Re.
Ne pa kakor, katere enote vstavim v člene enačbe.
Tak, pa nikak nači...
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 3.2.2025 12:43

Pri izračunu Re, uporabite naslednje enote:
v): meter na sekundo (m/s)
ρ): kilogram na kubični meter (kg/m³)
μ): pascal-sekunda (Pa·s), kar je enako kg/(m·s)
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.2.2025 12:56

gricko napisal/-a:Se posujem s pepelom. ... kakšno enoto ima Re. .

Sprejeto!
Če imaš formulco za izračun, enota izračunane vrednosti pride izpeljanka iz enot vstavljenih vrednosti. Možno jo je dalje uporabljati kot brezdimenzionalno, morajo pa biti vstavljenke z določeno dimenzijo.

PS: @:hine: Hvala.
Po Krautu: dinamična viskoznost (mi) v Ns/m2, kinematična viskoznost (ni) m2/s. V formuli za Re je "ni" - morda v cSt, ki je miljonkrat večji.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.2.2025 7:33

Žerjavar napisal/-a:Sem se lotil izračunavanja,.

Za prikazani račun sem še vedno v dvomih. Nisem prepričan za uporabljene enote za lambda, gostota, dolžina cevi in iz tega za upor (pritisk)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.2.2025 12:16

imam nekje v zaprašenem arhivu dokumentacijo - risbe za toplovodne kotle na trdna goriva moči 25, 35 in 40 KW, smo pa teh kotlov kot firma prodali kar kak tisoč +++, se nismo zajebavali, morda bo koga zanimalo..., kaj vem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janezl » 6.2.2025 14:53

Ob upokojitvi sem dobil odpravnino, ki sem jo namenil za obnovo kurilnice, kjer smo imeli kombinirano peč na olje in drva. Živim v strnjenem naselju, kjer se sosedje ogrevajo na olje, plin in TČ, meni pa penzija omogoča le najcenejši energent – drva. Ker sem še relativno mlad (pomaga mi tudi družina), vsako leto kupim goli, sledi žaganje, cepljenje in zlaganje.
Prijatelj v bifeju mi je svetoval sistem z zalogovniki in pečjo z ventilatorjem. Po predračunu monterja, je odpravnina zadoščala za srbsko peč Radijator FK z ventilatorjem in vodno rešetko. Rekel je, da je v redu. Peč ima veliko kurišče, da vanj naložim dovolj drv - ni potrebno skozi dežurati in nalagati. Kuriti me je naučil stari ata, ki je rekel, da se na papir naloži nekaj smrekovih letvic ali ostankov lesene gajbice in nato naloži drva in se z vžigalico zažge papir. Rekel je tudi, da je normalno, da se iz dimnika vidi dim, to je znak, da v peči gori. Pri meni je dim največkrat sivo rjave barve. Opazil sem, da če tako zakurim poleti za toplo vodo, soseda kar naenkrat postane živčna, hiti pobirat perilo in vpije na otroke naj pridejo, da jim da ventolin. Njen mož me je skušal prepričati, da bi naložil debela drva na rešetko in zakuril na vrhu, češ da bo manj dima. Skliceval se je na dokument ministrstva za okolje. Jaz tem politikantom ne verjamem – bolj staremu atu. Pa tudi žena pravi, da radiatorji niso dovolj hitro topli in da jo zebe. Ko so bili radiatorji prevroči, sem najvišjo temperaturo na peči znižal na 65 stopinj. Sicer sem opazil, da se na dimniku nabira malo več smole, no vsaj dimnikar lahko upraviči stroške čiščenja.
Vsem želim topel dom in ekonomično ogrevanje!
janezl
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.2.2025 15:51

Imaš peč, kot jo ima 80% slovenije, ki se kurijo na drva.
Jaz oz. moje znanje je, da bi bilo v tem primeru bolje kuriti z večjimi poleni, vendar omogočiti enakomerno pogorevanje. Obvezno bi moral imeti v tem sistemu zalogovnik - že prvo leto bi videl efekt. Ko kuriš torej velika drva, npr. polena "za dve roki", toda izgorevanje v peči tako da je dim komaj viden. Še bolje nič (pomeni točen transport kisika na dovodnem zraku). Vendar nikakor pripirati tako da se kadi. Takrat je kisika odločno premalo (bajta pa itak prevroča).

Peč na drva je čisto v redu, samo hudir jo je rajdati, tako da bi bilo tudi zelenim tršicam ok.
Saj imajo prav, toda pretiravajo.

Kako je že moja mama pravila ... "črn maček" ali kako že? Torej, žerjavica mora žareti in ne utapljati se. Ko je bajta že preveč vroča in imaš problem s tem, bo treba narediti nekje zalogovnik toplote. Ta bo premostil tistega "črnega mačka" v žerjavici.

Klinc, :evil: , penzionisti sem pa tja. Sem zraven. Če je denarja preveč, ga namenimo v osvajalne vojne (ala amerika). Če ga je premalo, pa med seboj (ala balkan etc.) Za kurjavo pa samo takrat ko žena naroči (ko ji svitne).
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.2.2025 18:29

Demz napisal/-a: bolje kuriti z večjimi poleni, vendar omogočiti enakomerno pogorevanje. Obvezno bi moral imeti v tem sistemu zalogovnik.

Lepo povedano. Kako pa kuriti, če rabiš največ 5 kW moči in nimaš prostora za zalogovnik? Ali vsako uro doložiti eno poleno 1,5 kg in upati, da bo po eni uri še dovolj ognja, da se nadaljuje z doloženimi 1,5kg (morda dolagati na pol ure z 0,75 kg lesa)? Če pa bi v 25 kW peč vsak dan zakuril le enkrat in porabil za ogenj z dobrim izkoristkom v enem mahu 36 kg lesa, bi kuril le 5 ur in rabil zalogovnik vsaj 1500 l - kam ga postaviti (na podstrešje ali pod kap)?
Kako pa v prehodnem obdobju, ko rabiš le 1 kW moči?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.2.2025 18:43

Saj ... ravno zato rabiš zalogovnik. Pa za pol leta, ampak ga rabiš! Skladišči v zemljo ... ne vem kam.

Če kuriš saržno, (kar je točno kurjenje na drva), rabiš zalogovnik. Tehnično - bo pa izziv. Toda nekakšen zalogovnik. Za saržno kurjenje.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.2.2025 9:16

Jaz kamin reguliram tako, da dam okna na kip in je še svež zrak v hiši. Iščem edino rešitev da bi lahko reguliral koliko je okno zvrnjeno, da se hiša bolj kontrolirano zrači. Če kdo pozna, prosim za predlog, drugače bom moral nekaj svojega naštudirati.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2025 13:35

grega09 napisal/-a: da bi lahko reguliral koliko je okno zvrnjeno,
Za tak način je primerno sprotno spreminjanje priprtja (vpliv razlika temperature znotraj - zunaj in vlažnosti znotraj). Za avtomatsko pa rabiš ventilacijo z rekuperacijo toplote in intenzivnost avtomatsko glede na notranjo vlažnost.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost