STROJNISTVO.com • Poglej temo - Predelava klime v TČ

Predelava klime v TČ

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Predelava klime v TČ

OdgovorNapisal/-a vili » 18.3.2024 9:52

sosed ima LG pumpo voda - voda, v rump kamri ima izmenjevalnik greje vodo radiatorjev in mu pumpa z 2 kw na eno fazo na kompresorju greje bajto cca 80 m2, dobro, ko malo bolj stisne pa zakuri pelete, no pri njem me še ni zeblo, pa ni nobene izolacije...
Zadnjič spremenil vili, dne 18.3.2024 10:09, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 18.3.2024 10:05

vili napisal/-a: dobro, ko malo bolj stisne pa zakuri pelete, no pri njem me še ni zeblo, pa ni nobene izolacije...

Nisi povedal, kaj sta pila :-) :D :D :D

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.3.2024 10:13

lesy:
kdo pa si ti, da bom tebi polagal račune, jebiga je on častil nisi dal nič poleg in, ni frke...hahaha :D :D :D , danes sva pa tudi že... :lol: :lol:, kako pa...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 18.3.2024 20:50

Predelave so bile moderne v času on/off klim. Današnje inverterje zna biti problem že zagnat, kaj šele regulirat.
Zmeči malo številke na kup, že ploščni izmenjevalec je skoraj pol kitajke.
Pa vso "klimaško" opremo rabiš, vključno z dušikom in resnejšim plamenskim varilnikom (za hardlotanje, vsaj kak oxyturbo).
Se zavedaš da ti neka brezvezna napaka v regulaciji lahko vse skupaj pošlje na sosedov vrt?
Znaš sploh naštet par osnovnih mejnih pogojev delovanja, tlaki, temperature, ...?
Sem bil sam na tem, še v časih R407c, pa me je minilo ko sem naredil "seminarsko nalogo". Kljub temu da sem že imel nekaj opreme, pa še marsikaj na razpolago od kolegov....
Je pa tiste čase par uporabnih predelav TČ nastalo na tem forumu, pobrskaj malo.
Par postov nazaj se ti je en dober klimaš ponudil za pomoč, če te res prime. Morda ima v garaži še marsikaj uporabnega, kar bi dal za male pare.
Je vredno? Presodi sam.
Ni pa to "vikend projekt".
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.3.2024 11:31

v toplotnih črpalkah se opravlja levi krožni proces preobrazb, obratno kot v neki termoelektrarni v njih je desni, prilagam samo eno slikico iz ata KRAUTA o TČ:

topcr.jpeg
topcr.jpeg (54.63 KiB) Videno 14976 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 3.4.2024 17:30

leon.flegar napisal/-a:Vem da je na to temo veliko napisano in vse, vendar bi rad prosil za pomoč v kolikor je mogoče predelati Klimatsko napravo v TČ zrak-voda

Jaz sem leta 2005 iz običajne zunanje enote 5 kW on-off Toshiba klima naprave naredil toplotno črpalko za ogrevanje vode v zalogovniku. Za vodni izmenjevalnik sem takrat izbral dva cevna lentermova vgradna izmenjevalnika. Regulacija TČ prvo leto z navadnim kapilarnim termostatom, kasneje sem regulacijo nadgradil s krmilnikom in CNS. TČ deluje že skoraj 20 let. Vodo grejem v zalogovniku do 50°C.

Letošnje poletje pa bom staro TČ zamenjal z močnejšo, 11kW zunanjo inverter enoto Mitshubishi Zubadan. Nabavil sem že novi večji cevni izmenjevalnik za zalogovnik. Regulacija zunanje enote bo zvezna prek vmestnika Mitshubishi, tudi zaradi regulacije omejevanja moči TČ s porabniki v hiši. Na trgu je dobra slovenska aplikacija REDUXI za sistem upravljanja z električnimi porabniki v hiši. (https://www.reduxi.eu/)

Stroški izmenjevalca plin/voda 12kW cca. 600 €, regulacija zunanje enote cca 800 €, predelava prirobnice 200€.
Priponke
Posnetek zaslona 2024-04-03 181929.jpg
Cevni izmenjevalnik 12 kW, fi 140 x 920 mm
Posnetek zaslona 2024-04-03 181929.jpg (220.79 KiB) Videno 14550 krat
Posnetek zaslona 2024-04-02 184430.jpg
Shematski prikaz vezave TČ z zalogovnikom
Posnetek zaslona 2024-04-02 184430.jpg (64.13 KiB) Videno 14550 krat
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 8.4.2024 10:35

Če bi izmenjevalec (bakreno cev) navil od vrha do dna zalogovnika, bi lahko izkoristil polno polzečo kondenzacijo, kar v praksi pomeni zelo dober izkoristek ob zelo visoki temperaturi vrha zalogovnika. (izvod za sanitarno vodo)
V primeru, da imaš radiatorsko in talno ogrevanje si pa v tem primeru absolutni zmagovalec v izkoristku.
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 29.1.2025 15:51

Namestil sem novo 11kW toplotno črpalko, kot je na sliki s priklopom na cevni izmenjevalnik v 1000 L zalogovnik.
Imam vprašanje: kako bi zagotovil čimbolj enakomerno delovanje toplotne črpalke (glej graf), želel bi da deluje čimbolj enakomerno, brez velikih nihanj. Kam bi moral namestiti tipala, da bi TČ enakomerno delovala (rdeča črta). Ko TČ ne deluje kaže porabo 200W
Sedaj so tipala nameščena takole: T9 - temperatura sanitarna voda, T8 - temperatura dovod ogrevanje, T6 - temperatura povratek ogrevanje in eno tipalo na povratku hladiva v TČ.
Priponke
Posnetek zaslona 2025-01-29 152643.png
Posnetek zaslona 2025-01-29 152643.png (22.09 KiB) Videno 11805 krat
Posnetek zaslona 2025-01-29 154124.png
Posnetek zaslona 2025-01-29 154124.png (135.23 KiB) Videno 11805 krat
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 6.2.2025 19:42

Hm, kaj pa imaš to za eno TČ?
Tile izmenjevalniki vtaknjeni v zalogovnik pa tudi niso ravno dobra izbira. Za dober izkoristek in življenjsko dobo, je tole kar kritično.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 7.2.2025 12:57

Tč je Mitsubishi PUHZ-SHW 112 yaa z notranjim krmilnim modulom PAC-IF071B-E

Prej sem imel 5kW Toshibo on-off in je delovala odlično 18 let. Sedaj se mi je ponudila priložnost za instalirat večjo TČ.

Nova TČ deluje odlično, le nastavit bi jo hotel, da bi delovala bolj enakomerno, brez večjih konic, akumulacijo vode je več kot dovolj.

Ima kdo kakšno idejo, kaj bi moral nastavit?
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.2.2025 14:33

croco napisal/-a:Tč je Mitsubishi PUHZ-SHW 112 yaa z notranjim krmilnim modulom PAC-IF071B-E

Prej sem imel 5kW Toshibo on-off in je delovala odlično 18 let. Sedaj se mi je ponudila priložnost za instalirat večjo TČ.

Nova TČ deluje odlično, le nastavit bi jo hotel, da bi delovala bolj enakomerno, brez večjih konic, akumulacijo vode je več kot dovolj.

Ima kdo kakšno idejo, kaj bi moral nastavit?

Najprej razloži kako imaš to sploh narejeno? Če imaš preko izmenjevalnikov za SV, (kot je narisano) je to zelo slaba rešitev. Lahko, da na videzno celo dobro deluje, ampak takšna vezava je popolnoma nepravilna, saj močno obremenjuje kompresor in vse vitalne dele. Tipala tako dvižnega kot povratnega voda dezinformirata krmilje, saj jih nimaš kam namestiti.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 9.2.2025 17:25

Sanitarno vodo ogrevam s pretočnim ploščnim izmenjevalnikom zunaj zalogovnika, izhod na izmenjevalec SV na vrhu zalogovnika. Minimalna temperatura za ogrevanje sanitarne vode je 42°C, nimam težav s pripravo sanitarne vode. Cevni izmenjevalnik v spodnjem delu je od sončnih kolektorjev nad izmenjevalnikom TČ.
sassapo napisal/-a:. ... saj močno obremenjuje kompresor in vse vitalne dele. Tipala tako dvižnega kot povratnega voda dezinformirata krmilje, saj jih nimaš kam namestiti.

Ne razumem zakaj bi se kompresor preobremenjeval ...
Za tipala vem, da niso idealno postavljena, zato pa sprašujem za vaše ideje, kje bi bilo najprimernejše mesto za postavitev tipal.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 10.2.2025 9:51

V zalogovniku imaš statično vodo, za prenos toplote skrbi rebrast cevni izmenjevalnik, kateri ima za takšen namen veliko premajhno površino, poleg tega je cel na enaki statični točki.
Poglej temp. plina v primerjavi s temp. vode, ti bo vse jasno.
Takšen sistem zelo dobro deluje, če imaš od vrha do dna zalogovnika po celotnem obodu navito spiralo. Za Zubadana bi potreboval cca 60m cu cevi premera 15mm
S takšnim sistemom lahko dobiš poln efekt polzeče kondenzacije in skoraj popoln izkoristek.
Če imaš delno radiatorje, delno talno je pa takšna konfiguracija najboljša možna.
Če imaš samo radiatorje, ti predlagam nakup ustreznega ploščnega izmenjevalnika s katerim boš protitočno napajal zalogovnik.
Tudi samo krmilje bo bolje delovalo, saj je narejeno za kombinacijo s ploščnim izmenjevalnikom.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 10.2.2025 12:32

sassapo napisal/-a:... bi potreboval cca 60m cu cevi premera 15mm
....Če imaš delno radiatorje, delno talno je pa takšna konfiguracija najboljša možna. ...

Površina izmenjevalnika 3,5 m2 je ustrezna za to TČ, delovanje ni problematično glede kondenzacije.
Imam 50 m2 talnega ogrevanja in 4 aktivne radiatorje za ogrevanje prostorov.
Verjamem, da bi s ploščnim izmenjevalnikom bilo delovanje in regulacija TČ optimalna.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 10.2.2025 20:25

Mene ne rabiš prepričevat... Prvo TČ sem izdelal L.1996
Daj svojega zubadana na polno pa primerjaj temperature, ti bo hitro jasno, da imaš zelo slabo prestopnost, ki se bo s časom še samo slabšala.
Sreča je samo v tem, da se kompresor na polno niti ne bo zavrtel, ker bo elektronika pravi čas omejila obrate.
Pa vso srečo 8)
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost