STROJNISTVO.com • Poglej temo - Regalno skladišče

Regalno skladišče

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Regalno skladišče

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.3.2025 20:56

Torej takole nekako?
Na ležaj 6001 natisnem srajčko iz najlona, zun.fi okoli 40mm.
Priponke
IMG_1730.jpg
IMG_1730.jpg (80.11 KiB) Videno 3974 krat
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.3.2025 21:36

Demz napisal/-a:Torej takole nekako?
Na ležaj 6001 natisnem srajčko iz najlona, zun.fi okoli 40mm.

Zakaj srajčko iz najlona? S tem nisi ojačal ležaja, ki načeloma na obroč ne sme imeti točkovne sile (dotik na ravno ploskev tirnice). Sem napisal, da tovarniški krivinski valjček (= kolo na osi) je dejansko kotalni ležaj z ojačanim (debelejšim) zunanjim obročem. Če hočeš uporabiti standardnim ležaj, ga moraš obleči v jekleno kolo (obroč).
Glede na skico: Vzdolžni vmesni nosilci (povezave) niso potrebne. Prečke morajo biti v neposredni bližini kolesa, Za tri kolesa na tirnici imaš prečke na 0 + 500 + 1000 + 1000 + 500 mm . Prva in zadnja prečka sta lahko šibkejši. Tirnica kot le pločevinasti L profil ne ustreza, mora biti podprt po vsej dolžine z pravokotno cevjo.
V skupno višino 1 m ni problem dati 7 palet. Za vsako paleto imaš debelino paketa 800 kg pločevine je 22mm, prečka pod pločevino (do) 40 mm in vsaj 20 mm zračnosti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.3.2025 21:59

Hmm, ni čisto tako.
- Na ležaj sem mislil natisniti srajčko iz PA (poliamid oz. naylon), kot kotalno površino. Ležaj 6001 ima zun. premer samo 28 mm, kar mi je po občutku premalo. Razen če ga nadomestim s 6305, ki ima zun. fi 62 mm - je pa nelogično premočan za to funkcijo. (nosilnost 22 kN)
- Še vedno razmišljam o 8 ležajih (4 po vsaki strani), ne vem zakaj. Verjetno zaradi občutka, ker bo regal imel zunaj neke izvlečne tirnice, verjetno res kot preklopna vrata.
- Vzdolžne profile rabim, ker bodo v bistvu glavni nosilni, na njih bo ležala paleta, ki ima sicer prečne late kot podnožje. Ti profili bi bili iz domexa (690) 3 mm. Obod iz pravokotne cevi 40x20x2 pa rabim kot nosilec koles. Ali pa še to naredim iz domexa ... hmm.
- Ja, tirnica bo morala biti podprta po celi dolžini, se strinjam. Ta diagonalna podpora verjetno res ne bo dovolj (torzija)?
- Pa, če bom hotel spraviti v višino 7 palet, se mi zdi, da se bom moral odpovedati paletam kot takim. Paleta je običajno narejena iz lesa 8x8 cm + colarica - skupaj 11 - 13 cm :-? . Pa še 5 cm materiala ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.3.2025 22:23

Obod iz pravokotne cevi 40x20x2 pa rabim kot nosilec koles. Ali pa še to naredim iz domexa ... hmm.

Ja, prišparam na širini vsaj 4 cm :P Ali pa celo 8 ... he!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2025 7:23

Demz napisal/-a:Hmm, ni čisto tako..

Očitno sta moja in tvoja ideja na različnih valovnih dolžinah. Večja krivda je moja, ker sem projekte manipulacije surovine vedno ustvarjal na osnovi tehnološkega procesa proizvodnje. Tu mi ni ta proces ni bil dovolj poznan.
Poskusi mi pojasniti manipulacijo s pločevino: Dobava na leseni paleti skupne teže 800 kg? Dostava do regala (voziček ?) in privzdig do ustreznega regala ter potisk v regal (kako?)? Ročni izvlek komplet palete ter ročni odjem ene pločevine in postavitev na stroj? Paleta ostane izvlečena ves čas zaporednega odjema iz te palete? Dnevno so največ 3 izvleki iste palete iz regala?
O tekalnem kolesu sem tvojo zamisel dobil iz skice 1.3. in dal pripombe. Res pa lahko porabiš goli ležaj kot kolo, če je ležaj z znatno večjo nosilnostjo od nujno potrebne. Moj predlog je po 3 kolesa na eni tirnici - verjetno cenovno najugodnejši. Precej elementov regala se določi glede na ta podatek. za tvoj predlog tirnice daj podatek h x b x d
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2025 7:51

Ne moreš vedeti organizacije (situacije) pri nas, ker je nisem objavil. Je pa čisto vse kar si navedel, smiselno. Glavna težava pri meni je, da sem strašno omejen s prostorom. Zato moram izkoristiti čisto vsak cm, ki je na razpolago. Regal torej, v višino 0,9 do 1metra, širina regala okoli 1650 mm (prostor za paleto 1550 mm), štirje regali eden ob drugem, torej dobrega 6,5 m skupaj za baterijo štirih regalov. Globina regalov 3050 mm (material je dolžine 3000 mm). Fino bi bilo, če bi v višino spravil material iz sedmih palet, krat štirje regali - je 28 palet oz. 28 različnih materialov. Več pač ne bo šlo, kvečjemu manj :-? .
V nadaljevanju, ko izvlečeš regal, bi moral dostopati do materiala od strani, npr. z viličarjem. Vsekakor pa iz vrha z mostnim dvigalom nosilnosti 800 kg. (to bo šlo, ne bo šlo pa z viličarjem :roll: , ker bodo vrata z vodili napoti :roll: ). Hudir je, ker sem tako omejen s prostorom.
Zadnjič spremenil Demz, dne 3.3.2025 8:38, skupaj popravljeno 4 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2025 7:54

Tale zadeva je stara že vsaj 10 let, pa je nikakor ne znam pregrizniti. Vsakič ko začnem, se ustavim, toliko errorjev je vmes.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2025 8:24

[quote="Demz"] Glavna težava pri meni je, da sem strašno omejen s prostorom. ... . Regal torej, v višino 0,9 do 1metra, ... štirje regali eden ob drugem, .. 28 palet oz. 28 različnih materialov. /quote]
Kaj bo nad regali, da si omejen z višino? Ali imaš (boš imel) mostni žerjav?
Ali je možno, da 28 palet shraniš nekje zunaj (ob steni, nadstrešek)? za uporabo pa z viličarjem pripelješ paleto in odvzemaš posamezne pločevine (nisi nič povedal o odvzemu)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2025 8:45

Ja, mostno dvigalo 800 kg.
Nad regali bo skladišče dolgih profilov, največ cevi, pa tudi nosilcev, dolžine do 6m. To bo regal prečno na spodnje regale za pločevino. Skupna obremenitev ... kwa pa vem, itak bo podprto 5x skozi nosilne stebre regalov, ki jih pravkar obravnavamo.

:)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.3.2025 9:49

Glede ležajev, če hočeš notranji fi 12 (xx01), potem imaš na izbiro več velikosti; 60, 61, 62 in 63, zunanji premer in širina.

Cena 3-4 € / kos.

https://www.mmintercom.com/izdelki/stro ... -premer=12
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.3.2025 9:58

Še detajl pritrditve ležaja na okvir:
Priponke
Slika detajl.jpg
Slika detajl.jpg (63.52 KiB) Videno 3860 krat
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2025 10:12

fikus_ napisal/-a:Še detajl pritrditve ležaja na okvir:

Ni dimenzij. Le pripomba: Na nosilec privarjena pločevina je dobrodošla, lahko je ob ležaju obdelana v okroglo (ali distančnik) za nased na notranji obroč ležaja. Z viačenjem osi se obroč ležaja fiksira, da se med uporabo ne zavrti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2025 10:22

Kaj, kar vijak M12 je za nosilno gred? je to dovolj? (spet kompliciram, saj vem). En distančnik ali podložko bo treba vmes ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2025 10:53

Demz napisal/-a:Kaj, kar vijak M12 je za nosilno gred? je to dovolj?
Če je standardni vijak, mora biti prilagodni, da trdno sedi v nosilcu . Dimenzija odvisna od obremenitve kolesa (števila koles na eni tirnici).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.3.2025 11:00

Demz napisal/-a:Tale zadeva je stara že vsaj 10 let, pa je nikakor ne znam pregrizniti. Vsakič ko začnem, se ustavim, toliko errorjev je vmes.

Ja, tako je pri nas v razvoju strojegradnje. Vedno prehude zahteve, na koncu pa mi kompliciramo oz. kot praviš ti, se projekti ustavijo. In kot si rekel, premalo se ve o tvojem procesu organizacije v skladišču in ostalih omejitvah, da bi tole zasnoval preko foruma. Mogoče po nekem spletu okoliščin se bo počasi našla pot.

Drugače pa - tole vpetje ležaja z vijakom je malo šlampasto. Cev je sicer ojačana, ampak kaj se bo zgodilo, ko boš vijak pritegnil? Bo zagrabilo še zunanji obroč ležaja in bo vse blokiralo? Pa če tole ni zategnjeno, je tudi velika možnost, da se vse skupaj odvijači.
Če je Žerjavar preveril, da je možen navaden vijak, potem bo že držalo. Jaz nisem računal, samo malo površno spremljam temo iz zanimanja. Bi pa jaz malo drugače rešil, če smem podati predlog. Pravokotno cev bi prevrtal in uvaril okroglo cev, ki bi imela prave premere, da bi stisnila notranji obroč ležaja. Enostavno in sigurno. Edino vijak bi obrnil - naskiciral sem ga tako, da je ležaj na navoju, bi bilo pa bolje, da je na steblu.

2025-03-03_10h57_14.png
2025-03-03_10h57_14.png (121.99 KiB) Videno 3838 krat
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov