STROJNISTVO.com • Poglej temo - Etažno ogrevanje v bloku

Etažno ogrevanje v bloku

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Etažno ogrevanje v bloku

OdgovorNapisal/-a Yoyo » 18.3.2025 18:49

Pozdravljeni, poizkusil sem že na vseh straneh vendar ostal brez odgovora . Imamo etažno daljinsko ogrevanje štirje radiatorji enocevni sistem ,ki ga vklopimo na sobni termostat preko termo ventila . Radiatorji imajo odprte ventile in jih ne zapiramo ker vse vklapljamo s termostatom . Tako to počnemo že 10 let brez problema . Letos se nam dogaja ,da ob vklopu termostata vsa zadeva traja pol ure dokler pride toplota do prvega radiatorja ,ki se naprej ogreje na vrhu in šele čez čas celoten radiator in tako do zadnjega v verigi . Tako traja ogromno časa preden se stanovanje ogreje . Radiatorje vsako leto prezračim od prvega do zadnjega . Na forumu berem ,da je možnost slabšega pretoka dobave tople vode ? Dobavitelj je menil ,da oni nimajo vpliva na to ?
Prosim poznavalce za razlago .
Hvala .
Yoyo
Novinec
Novinec

Re: Etažno ogrevanje v bloku

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.3.2025 8:49

Yoyo napisal/-a: ob vklopu termostata vsa zadeva traja pol ure dokler pride toplota do prvega radiatorja ,ki se naprej ogreje na vrhu in šele čez čas celoten radiator in tako do zadnjega v verigi .

Tipično za premajhen pretok vode skozi radiatorje. Možnosti: zrak v enem od radiatorjev, priprt ventil na glavnem dovodu, črpalka na glavnem dovodu. Morda še kaj. Ali je pri zgornjem sosedu ogrevanje v redu?
Verjamem, da dobavitelj nima vpliva (obstoja izmenjevalec toplote v bloku).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Yoyo » 19.3.2025 15:26

Žerjavar napisal/-a:
Yoyo napisal/-a: ob vklopu termostata vsa zadeva traja pol ure dokler pride toplota do prvega radiatorja ,ki se naprej ogreje na vrhu in šele čez čas celoten radiator in tako do zadnjega v verigi .

Tipično za premajhen pretok vode skozi radiatorje. Možnosti: zrak v enem od radiatorjev, priprt ventil na glavnem dovodu, črpalka na glavnem dovodu. Morda še kaj. Ali je pri zgornjem sosedu ogrevanje v redu?
Verjamem, da dobavitelj nima vpliva (obstoja izmenjevalec toplote v bloku).

Pozdravljeni, kateri ventil bi naj bil priprt ? V stanovanju ali na objektu ? Zgornji sosedje imajo non stop vklopljeno ogrevanje ker nimajo termostata in niso opazili razlike . Prezračim vsako leto na začetku in sedaj sem ponovil in nikjer ni bilo zraka . Hvala .
Yoyo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 19.3.2025 15:40

Jaz bi rekel da se termoventil ne odpre do konca zato je manjši pretok skozi njega, posledično pa slabše gretje.

Poslikaj malo ta tvoj termoventil.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.3.2025 15:50

Yoyo napisal/-a: kateri ventil bi naj bil priprt ? .

Preveri vse ventile, ki so na poti ali povratku do tvojih radiatorjev.
Verjetno je v kleti horizontalni razvod in od njega potekajo vertikale za stanovanja eno nad drugim. Že v kleti je eden ali dva ventila na tvoji vertikali , malo verjetno priprt, ker je nad tabo toplo. Verjetno še en par na vstopu v tvoje stanovanje. Možno, da je krivec ventil na enem od tvojih radiatorjev. Ne vem, kako termostat vklaplja ogrevanje (imaš v stanovanju obtočno črpalko).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.3.2025 17:17

izklopi termostat, da bo grelo ves dan tudi ponoči, pa potem primerjaj tvojo temperaturo s sosedi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 20.3.2025 13:01

Tudi jaz bi preveril termo ventil.
V kolikor imate ventil z vzmetjo in nato prigrajen pogon, podobno kot je to pri Radiatorskih ventilih, bi malo zmigal vse skupaj.

Meni se namreč dogaja, da na preklopnem ventilu med ogrevanjem in pripravo tople vode včasih malo "pikne".
Odstranim pogon, ter s kleščami primem in malo aktiviram gor in dol, pa dela spet do naslednje sezone :)

Ni prava rešitev, ker bi lahko zamenjal "vložek" ventila, ampak zaenkrat mi zadostuje.
Se pojavi ravno ob začetku kurilne sezone.
Tak, pa nikak nači...
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Yoyo » 21.3.2025 8:41

Sebek napisal/-a:Jaz bi rekel da se termoventil ne odpre do konca zato je manjši pretok skozi njega, posledično pa slabše gretje.

Poslikaj malo ta tvoj termoventil.

Kako se dodajo slike ?
Yoyo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.3.2025 9:00

Pod poljem za vnos sporočila:
Priponke
Posnetek zaslona 2025-03-21 085955.jpg
Posnetek zaslona 2025-03-21 085955.jpg (192.73 KiB) Videno 8292 krat
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Yoyo » 21.3.2025 15:38

fikus_ napisal/-a:Pod poljem za vnos sporočila:

Dodajam sliki termo ventila ! Naj dodam,da sem iglo ventila večkrat pritisnil do konca in se je vrnila v začetni položaj . Ali je ventil do konca ven tega pa zagotovo ne vem . Ne upam ga s kleščami izvleči ker gre za tanko iglo in se lahko poškoduje . Tudi z WD40 sem sprejal ....kaj še ostane ?

Hvala za pomoč !
Priponke
Termostatski etažni ventil (1).png
Termostatski etažni ventil (1).png (165.57 KiB) Videno 8247 krat
Termostatski etažni ventil.png
Termostatski etažni ventil.png (134.71 KiB) Videno 8247 krat
Yoyo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 21.3.2025 19:25

Ne poznam tega ventila, sem še pa enkrat prebral prvotno sporočilo. Praviš da se je letošnjo kurilno sezono pojavil problem.
Možno je, da je dobavitelj toplote za blok zmanjšal temperaturo dovoda toplote, zato traja dalj časa da se vse segreje, sploh če je stanovanje močno podhlajeno. V tem primeru ni nič narobe.

Je pa tale problem mogoče iztočnica za sanacijo ogrevanja. Izdelava dvocevnega sistema z svojo črpalko in mešalnim ventilom na vhodu?
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov