STROJNISTVO.com • Poglej temo - Marinizacija

Marinizacija

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 10.3.2006 9:45

Sam sem pred casom imel idejo predelati Golf D 1.6 motor za vgradnjo v Adrio 800. Takih primerov je na Jadranu kar precej. Sem pa ugotovil tole:

- motor dobis prakticno zastonj
- generalna motorja nekaj stane, odvisno od iznajdljivosti, ampak v najslabsem primeru cca. 200.000 SIT
- deli za marinizacijo so za ta motor na voljo prakticno na vsakem vogalu; dobil sem ponudbo za vse dele, vkljucno z menjalnikom iz Motomarine-a v Trstu in je znasala slabih 3000 EUR (deli Vetus)
- potem je tu kup dela, tudi avtomehanicnega, ki ga v celoti vsak v domaci delavnici ne more narediti sam ali pa ga ne zna narediti.
- potem je tu se atest

Skratka za motor, ki na koncu daje cca. 40 KM konstantne moci, znese cena tja do 5000 EUR, kar je pa ze prevec. Namrec, se vedno gre za po domace predelan avtomobilski motor, njegova vrednost na trgu ni velika, kupci se temu izogibajo. Racunati moras tudi, da bos barko enkrat prodajal.

Veliko boljsi se mi zdi nakup rabljenega ladijskega motorja. Revija Nova burza navtike in druge so polne oglasov rabljenih motorjev in res lahko dobro kupis. Motor pred vgradnjo ustrezno servisiras in cenovno si na priblizno istem, kot ce predelujes avtomobilski motor. Je pa to ze preizkusena varianta in zanesljivost sigurno vecja. Na morju pa zanesljivost steje najvec.

lp
Peter
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a scorpio » 27.1.2007 8:01

Lepo Lepo je to blo ! kar zanimivo!
Hvala za info
www.sevi-sp.com
servis marine motorjev
scorpio
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a pecniksaso » 5.5.2007 7:00

lado napisal/-a:S kolegom sva uspešno marinizirala ze kar nekaj avtomobilskih motorjev moči okoli 140 KW...
Predelati je potrebno:
Hladilni sistem-dvokrožni
Hlajenje izpušnih cevi
predelava slopke
in še kar nekaj podrobnosti

če te zanima bolj konkretno pa lahko pošljem -pripnem kakšno sliko

lp

lado

Lep pozdrav!

Na forumu sem zasledil pogovore na temo marinizacije, pa bi imel vprašanje oz. prosnjo;
V gliser dolzine 5m sem montiral motor BMW 6 cilindrov, 110kW, pa me zanima, ce bi moral zraven izmenjevalca oz. hladilnika motorne tekocine montirati tudi hladilnik motornega olja...
Bojim se,da bi se mi motor prevec zagrel v zaprtem prostoru gliserja,ce tega ne bi storil.
Razmisljal sem tudi,ce bi dal v motor termostat, ki bi odpiral ze pri nizji temp. vode, se pravi namesto 87 stopinj celzija pri 75 stopinjah celzija!

Za pomoc se najlepse zahvaljujem!

Saso

pecniksaso@gmail.com
pecniksaso
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a orodjarna » 5.5.2007 8:17

Povem ti lahko da ima original Volvo Penta motor tudi hladilnik olja in po mojem ga moraš vgraditi, seveda pa je vse odvisno od časa plovbe, če se boš fural po 10 min ga sigurno ne rabiš.
Drugače pa glede na temo lahko povem da je ti. marinizacija kar zahteven postopek, če želiš zadevo izpeljat 100%. Tud montaža motorja v plovilo je pod drugim kotom kot na avtu, različna je v jadrnici ali gliserju...
kar je dobru nej slabu
orodjarna
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lado » 13.6.2007 13:38

Hlajenje olja hja saj ga nekateri avti imajo drugi pa spet ne odvisno- v glavnem je tako če je motor dolgočasa močno obremenjen je skoraj nujen.
Jaz sem vgradil v čoln dolzine 6m motor od alfa 30 V6
najprej sem mislil dodati hladilnik kakršen se uporablja tudi pri avtomobilih enostavno se ga vgradi med blok in filter motorja,vanj in iz njega pa se napelje hladilna voda(ne morska)ker pa na tistem mestu nisem imel prostora sem vgradil cev v karter (v obliki črke omega iz inoxa) ter skozi napeljal morsko vodo in stvar deluje že 3 sezone brez posebnosti...
Tisti vmesni hladilnik lahko dobiš pri meni in preizkusi...

ps

oprosti za tako pozen odziv, to temo sem nehal pregledovati ,ker je bilo od začetka bolj malo odziva, kasneje pa preveč teoretikov kateri vse vedo storili-naredili pa bolj malo...in nimam časa prepričevat prepričane.
Če ne gre uporabimo večje kladivo
lado
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov