STROJNISTVO.com • Poglej temo - Leseni strop/pod na obstoječem ostrešju

Leseni strop/pod na obstoječem ostrešju

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Leseni strop/pod na obstoječem ostrešju

OdgovorNapisal/-a gt001 » 4.5.2025 21:31

Pozdravljeni,

na objektu, ki ga oživljam, nameravam naknadno narediti leseni pohodni strop na ostrešju.
In sicer bi na obstoječe lege dimenzije 18*20cm s konzolami pritrdil prečne trame dimenzije 12x16cm na razmiku 1m, na katere bi bili položeni smrekovi plohi/fosni debeline 5cm.
Skupna obtežba (predlagana konstrukcija + koristna obtežba) po moji oceni ne bi presegli 1500kg.

Slika situacije v priponki.

Prosil bi za nasvet / izkušnje, če bi zamišljena ideja bila izvedljiva s stališča dimenzioniranja nosilcev / povesov oz. bi bilo potrebno osnutek dopolniti.

Ker sem v opisu najbrž pozabil na kakšno bistveni podrobnost za prvo oceno, bom le-to dopolnil naknadno.

Hvala vsem za nasvete vnaprej.

LP GT.
Priponke
Slika_001.png
ostrešje
Slika_001.png (936.19 KiB) Videno 6582 krat
gt001
Novinec
Novinec

Re: Leseni strop/pod na obstoječem ostrešju

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2025 6:08

Pričakoval bi strop POD ostrešjem,
Svetla višina za hojo na tako nastalim podstrešju?
- Velikost stropa ( 5x 12 m)?
- So lege ostrešja položene na nosilni zid na razmaku 5 m
- Obstoječi nosilci pod stebri slemena dolžine 5 m so dimenzije 18 x 20 cm
- Odmik sp.dela poševne opore stebrov slemena od zidne lege?
- Koliko stalne obremenitve (oprema, predmeti, stara šara) kg bo max naloženo na strop?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gt001 » 5.5.2025 7:17

Pozdravljen Žerjavar,
hvala za tvoje sporočilo, sem vesel da si še aktiven.
Podajam dodatne informacije po točkah in posodobljeno sliko:

- Svetla višina za hojo na tako nastalim podstrešju?
na sredini med oporami slemena 2.2m, pri stranskih legah 0.
- Velikost stropa ( 5x 12 m)?
velikost stropa 5x6m. Strop bo samo v oznacenem polju. V prvem polju pride le hodnik/gank po sredini in stopnice.
- So lege ostrešja položene na nosilni zid na razmaku 5 m
prečne lege ostrešja so na nosilni zid polozene na razmaku 4m, na drugi strani (razpon 5m) pa podprte s stebri.
- Obstoječi nosilci pod stebri slemena dolžine 5 m so dimenzije 18 x 20 cm
DA
- Odmik sp.dela poševne opore stebrov slemena od zidne lege?
1.8m
- Koliko stalne obremenitve (oprema, predmeti, stara šara) kg bo max naloženo na strop?
500-600kg max.

LP GT
Priponke
Picture1.png
Picture1.png (957.75 KiB) Videno 6543 krat
gt001
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2025 8:09

gt001 napisal/-a: velikost stropa 5x6m. Strop bo samo v oznacenem polju.

-Možen pričakovani sneg kg/m2 (občina, nmv)?
Velikost stropa 30 m2 = 4 x 5 + (??? Kje)?
Ali ima poševna opora stebra slemena tudi zrcalno izvedbo proti kapni legi na stebrih?
Ali sta nad podstrešjem dve vmesni legi na stebrih, brez slemenske lege? (lega leži = horizonzalna , vzporedna slemenu ). Morda skica prečnega preseka ostrešja-
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gt001 » 5.5.2025 10:33

- Možen pričakovani sneg kg/m2 (občina, nmv)?
Kozjansko, nmv 370m, največja snežna obtežba s povratno dobo 50 let 1951–2005 1-1.5 kN/m2 (atlas okolja)
- Velikost stropa 30 m2 = 4 x 5 + (??? Kje)?
oprosti, zatipkano, 20m²
- Ali ima poševna opora stebra slemena tudi zrcalno izvedbo proti kapni legi na stebrih?
Ne, ker prečne lege ne povezujejo obeh kapnih leg.
- Ali sta nad podstrešjem dve vmesni legi na stebrih, brez slemenske lege? (lega leži = horizonzalna , vzporedna slemenu ). Morda skica prečnega preseka ostrešja-
Ja, nad podstrešjem sta vmesni legi na stebrih po celotni dolžini ki sta dodatno prečno povezani na ~2m razmaku. Slemenske lege ni.
Skica dodana.

Kritina je opecna ca. 43kg/m²
Priponke
Picture2.png
Picture2.png (82.65 KiB) Videno 6505 krat
gt001
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2025 14:07

Tvoja nosilna konstrukcija ostrešja se mi čisto nič ne dopade. malce zato, ker nimam programa za statični račun prostorskega predalčja, že na pogled pa vidim, da ni ustrezno rešen prenos sil vetra na kritino ter upogib poveznika ( nosilec pod stebrom vmesne lege). Peš račun mi pokaže možnost rušenja konstrukcije ob ekstremnih vplivih (ni nujno, da so že nastopili v času obstoja te konstrukcije).
Za namestitev stropa glede na predvideno obtežbo (do 2,5 kN na en stropnik) predlagam: stropniki na razmaku 90 cm les C24 12 x 18 cm in deske 2,4 cm. Ta strop z koristno obremenitvijo dodatno povečuje upogib poveznika, ki je že sedaj problematičen.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gt001 » 5.5.2025 14:47

Hvala za tvojo oceno situacije.
V obstojeci konstrukciji lahko relativno enostavno izvedem dodatno vertikalno podporo pod stebrom vmesne lege, dodatno podprto z rokami. Bi to zadevo izboljsalo?
Ob katerih ekstremnih vplivih bi lahko priülo do porusenja?

Raje kot deske-colarce bi uporabil plohe. V kolikor bi namesto desk 2.4cm namestil plohe 5cm, kaksna dimenzija in razmak med stropniki bi bil zadosten?

LP GT
gt001
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.5.2025 15:19

Jaz sem uporabil OSB plošče, v dveh plasteh. Spodaj 18 in nato preko 12 mm, križno položene. To je skoraj pol manj od plohov. Položil sem jih na filc, da ne bi škripalo (v mojem primeru je nosilna konstrukcija jeklena).

Podložne prečne trame bo treba položiti bolj na gosto, npr. na raster 675 mm kot je standardna mera OSB plošč. Namesto teh bi raje porabil tiste plohe (npr. 20x5 cm), vendar pokonci (po "kantu"). Bo porabljena masa pol manjša kakor sicer ..
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.5.2025 15:38

gt001 napisal/-a: V obstojeci konstrukciji lahko relativno enostavno izvedem dodatno vertikalno podporo pod stebrom vmesne lege, dodatno podprto z rokami.
Raje kot deske-colarce bi uporabil plohe.

Ekstrenni slučaji: sneg 150 kg/m2 , sunek vetra 100 km/h. Dodatni steber spodaj pomaga pri velikem snegu, pri vetru pa bi pomagala druga poševna opora na razdalji poveznika 1,4 m.
Plohi 5 cm bodo povečali lastno težo stropa za 400 kg (dodana obremenitev upogiba poveznika..
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gt001 » 5.5.2025 17:29

Žerjavar,
še enkrat najlepša hvala za oceno in nasvete.
Tako poševno oporo, kot dodaten steber spodaj lahko namestim brez večjih težav (ni omejitev kar se tiče dostopnosti).

@Demz, hvala za idejo z OSB-ploščami.
Samo ena plast colarc mi ne daje stabilnega občutka za pohodno površino, s plohi, kot si Žerjavar napisal, vnašam nepotrebno dodatno maso, dve plasti OSB plošč pa bi znala biti optimalna rešitev.
gt001
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.5.2025 19:22

Samo pripomba: Lege so dolge 4m , zato bi bilo dobro (če jih izvajaš z deskami d=50) , torej da bi jih vmes povezal s prečkami. Npr. 2x, torej na vmesni razdalji 1,3 m . Zato se ne bodo zvrnile. Pa .. preden polagaš OSB, položi spodaj nekaj proti škripanju. Nek filc. Nikar brez tega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gt001 » 5.5.2025 19:27

Hvala Demz,
Ja, prečno povezavo sem imel v mislih.
A bi bil kakšen problem, če bi OSB plošče neposredno vijačil v lege?
gt001
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.5.2025 5:06

Jaz mislim da je v redu, naj še kdo drug pove prakso. Moji podesti so sicer kovinska konstrukcija. Po naležnih površinah smo položili tanek filc, mislim da sem ga dobil v Filc Mengeš - pa tudi tisti bo dober, ki je za izolacijo vodovodnih cevi. Spodnjo plast OSB smo vijačili direkt v profile, zgornjo ki je preko vendar križno položena, pa z vijaki za knauf.
Zadeva ne škriplje niti slučajno, ter trdna za hojo. Ne moreš primerjati s colarcami.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.5.2025 5:28

gt001 napisal/-a: A bi bil kakšen problem, če bi OSB plošče neposredno vijačil v lege?

Ni problem vijačenja in materjala konstrukcije. Ne pride do večjih razlik zaradi temperaturnega raztezanja, oba materjala sta vedno približno enake temperature.
OSB plošče so priljubljene, ker so velike in je malo dela z namestitvijo ter ker je njihova površina ravna in gladka. Običajno pa se ne gleda na trdnost in ceno. Za isto upogibno trdnost mora biti debelejša od lesa 1,4 krat in s tem je za nakup 4 x dražja od žagane lesene deske.
Ja, z manjšim razmakom med stropniki je OSB lahko tanjši in so stropniki skupaj dražji. Jaz sem dal podatke za optimum = najniža cena stropnikov + žagaanih desk.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost