STROJNISTVO.com • Poglej temo - Talno gretje - vezava

Talno gretje - vezava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Talno gretje - vezava

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 2.11.2023 14:07

Kamin greje toplo vodo v zalogovniku (vroči kadi) višek temperature bi speljal v sosednji prosor, kjer je talno gretje (savna). Kako bi morala biti nerejena vezava, da bi zadeva delala? Trenutno je narejeno tako pa ne dela, ker ne meša vode in gre vroča voda v talno. Nisem delal jaz. Prosim za čim bolj enostavno razlago, da lahko razložim mojstru, ko bo popravljal.

Slika
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

Re: Talno gretje - vezava

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 2.11.2023 17:15

Za talno moraš imeti se eno črpalko.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 3.11.2023 22:00

Hvala, torej je črpalka obvezna. Če prav sklepam in navodil je takoj pod mešalnim ventilom, potem pa je nekje tudi nepovratni ventil. Talno gretje je za 2 x 2 metra, če se prav spomnim okoli 25 metrov cevi. Je tu potrebna kakšna posebna, manjša črpalka. lpt
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 4.11.2023 8:28

Malo si poglej seltronove hidravlične sheme. Tam boš našel kako mora biti narejeno da funkcionira dvižni vod z mešalnim ventilom.

https://www.seltron.eu/vezalne-sheme-iz ... rch/KXD10/

Tukaj je en tak primer dvižnega voda. Sicer je narisan radiator, je pa za talno enaka vezava.

Črpalko daš najmanjšo, ki jo dobiš v trgovini, mešalni ventil bo verjetno, kar stari dovolj dober. Kakšnega nepovratnega ventila ne rabiš, saj voda kroži skozi mešalni ventil.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 5.11.2023 18:40

Hvala. Temu bi verjetno ustrezala ta slika Slika Vir: Seltron.eu
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.11.2023 19:04

Da.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 6.11.2023 21:02

Ali res ne šanse, da bi zadevo uredil brez dodatne črpalke (prostor, glasnost..) Laično razmišljam o možnostih in se opravičujem za kakšno neumnost.
1. rešitev s termostatskim ventilom, ki v talno ne spušče prevelike temperature, uravnava pa se na podlagi temperature vode v ceveh? Meni je bistveno, da mi ne razmeče keramike po tleh.
2. da v talno spustim povratni vod in ga na nek način tudi reguliram, da ne gre previsoka temperatura v cevi? Večinoma je v dvižnem vodu 60 stopinj, ko mu dam ali pa mi malo uide pa 90. Povratni je ponavadi okoli 30, redko 40.
3. Ali bi kaj rešil dodaten radiatov pod klopjo, ki lahko greje na maximum, pa od tam v talno (da prej nekaj odvzame)?
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.11.2023 8:15

Kakšne cevi imaš v talnem?
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 7.11.2023 10:53

MIslim da so te, rdeče Sistem R 996T Pex
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mipax » 7.11.2023 11:26

V sistem mešanega radiatorskega in talnega gretja je potrebno vgraditi omejilnik temperature v talno gretje npr. Oventrop Surface temperature regulation system ;Unibox RTL, oz. Unibox E RTL (imajo še več izvedenk regulatoja).
V navodilih za uporabo so različne možne sheme priklopa.

Po moji izkušnji zadeva dobro deluje.
Ali je potrebna dodatna vodna črpalka je odvisno od dolžine cevi v talnem gretju (upora pretoku) pa tudi medsebojenga vpliva talnega gretja in ostalega radiatorskega sistema.
Jaz nimam dodatne črpalke in mi greje zadosti, imam pa samo cca 70m cevi v talnem gretju (manjši prostor) pa tudi na bližnji radiator nima kakšnega vpliva.
V literaturi cevi za talno gretje in ureditev talnega gretja so tudi podatki o tem.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 9.11.2023 20:41

Iz radovednosti. Zakaj pa ta zadeva (na skici) sedaj ne dela. Ni dovolj pritiska v povratnem vodu?
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sebek » 11.11.2023 15:22

Voda je kot človek. Teče po liniji najmanjšega upora. Ko ima voda v peči visoko temperaturo, mora biti tisti mešalni ventil zelo malo odprt, da gre v talno voda z recimo 30°C. Ker pa so radiatorji bolj odprti, voda raje teče skozi njih, skozi talno pa ne.

Zato bi moral dati dodatno črpalko za talno, ki vodo kroži samo skozi talno. Zato mora biti tudi povratek iz talnega vezan na mešalni ventil, saj ta v bistvu ni nikoli zaprt, je skozi njega vedno enak pretok. Spreminja se samo razmerje.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Prekmurec » 13.11.2023 21:39

Hvala vsem sodelujočim. Zadevo smo rešili! Dela kot sem si zamislil!!! Najmanjši in najcenejši poseg je bil da smo dali regulator povratnega voda Danfoss (nekaj materiala je bilo še doma).

Drugo leto pa višek temperature do hiše, da pomaga TČ.
Prekmurec
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a napetost » 26.6.2025 12:04

Da ne odpiram nove teme.
Pri obnovi hiše bi si uredil tudi talno gretje.
Ker nimam primernega prostora za omarico talnega gretja, ki bi bila dovolj velika, da bi v njej montiral še črpalko z regulacijskim ventilom me zanima, če je lahko črpalka montirana pred regulacijskim ventilom. Tako bi iz kurilnice z črpalko potiskal toplo vodo v razdelilno omaro, v sami omari pa bi reguliral temperaturo vode talnega gretja.
Po vseh shemah, ki sem jih videl je montiran mešalni ventil pred črpalko.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.6.2025 13:03

napetost napisal/-a: če je lahko črpalka montirana pred regulacijskim ventilom. .

Pri več ogrevalnih krogih mora vsak krog imeti svojo črpalko, ki vleče glede na trenutni položaj mešalnega ventila nekaj tople vode iz izvora toplote in nekaj hladnejše vode iz povratne vode tega kroga.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov