STROJNISTVO.com • Poglej temo - iskra varilni aparat

iskra varilni aparat

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

iskra varilni aparat

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 22.6.2025 18:29

Zdravo,

ali mogoce ve kdo, kje bi se dalo dobiti nacrte za E400 varilni aparat iz leta 1982, oziroma kaj podobnega od iskre. Namreč zanima me kje bi staknil ali na novo dal delat transformator, kateri ima veliko mehkega obloka pri varjenju. To sem videl pri E400 varilnem aparatu, toda kot vidim teh apartov ni nikjer vec, pa me firbec ce ima kdo mogoce kaj ideje kje bi se dokopal do nacrtov ali navodil za uporabo ali kaj takega. Predvsem me zanima kako so bili narejeni transformatorji. Res je fajn za varit, inverter in trafo iz kitajske me sploh ne gane, so prav smeti v priemerjavi z tem. Bi pa se povprasal, kako je dejansko sestavljen transformatorski vairlni stroj? Transformator, par stika, usmerniski most, ali je se kak element noter?

Hvala za mnenja ideje in graje.

Lp
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

Re: iskra varilni aparat

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 22.6.2025 21:50

Teh aparatov je še kar nekaj, bo pa dost cenejše starega kupit kot pa trafo dat delat. Najbrž trafo ne bo šel noben delat, če pa bo pa DRAGOOOO. Tudi nikjer ne boš dobil stikal za preklapljat izhodno moč, ker to je bilo glih za te aparate narejeno. Podoben je Varstrojev 500A aparat, pa bi najbrž tud kakšnega našel kje. Narjen je pa tko-100 kilski trafo, dva stikala-en za grobo, drug za fino regulacijo, usmernik je pa iz 6 diod narejen ( takih fi 40mm), pa na aluminijaste plate pritrjene za hlajenje. Pol ma pa še eno navitje na izhodu, ki je menda za glajenje toka, ima pa tri izhode, za različne stopnje. Pa en orenk ventilator za hlajenje.
Maš pa na bolhi zdaj dva, en plav, drug pa rdeč. En je 400 Eur, drug pa 370.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 24.6.2025 19:56

Sem varil kako leto nazaj z E400 in sem resno sokiran kako dober aparat je tole. Pa bi se rad dokopal do enega transforamtorsekga 400 ampernega vsaj. Pac v tovarni so mi rekl da mi trafo naredijo ni problem, samo ne vedo kako ostale reci skup dat, iskra varjenje nima nacrtov prav tako iskra ne. Tamle mi en ponuja E450 samo ne dela tako da vprasanje kaj je narobe ce se sa mi ne vedo tocno. Pc idej je da ohisje ne dela zdej kaj to pomen pa ne vem. Pravijo da je trafo vredu. Ne vem.
Kaj je fora teh transformatorjev, da tako dobro varijo, tole se ne more primerjat ne z laserjem ne z inverterjem pozabi se novi trafo varilniki niso kos temu kar sem videl.

Bi blo pa fajn varit z njim, to ej tak po...c.

Bom prec pogledal na bolho.

hvala.
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kenny » 24.6.2025 20:19

Včasih so nekateri trafoti dobro varili, ker so bili zasnovani pravilno in se ni šparalo na bakru in drugih komponentah. Kar je bilo potem ni bilo za nikamor, sploh enofaznega nisem še videl uporabnega.

Po drugi strani pa sedaj kitajski inverterčki za 500€ varijo zelo spodobno, seveda če govorimo o enovaznih za bolj hobi varjenje. Pri dragih industrijskih inverterjih je pa od firme pa modela odvisno, eni so "pogruntani" eni pa katastrofa.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 26.6.2025 11:27

Imam vso dokumentacij od iskre E450. lahko ti pa prodam tudi aparat E450, urejen v piko.

napiši mail, pa ti pošljem
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 26.6.2025 19:46

Pri teh aparatih je SKORAJ nemogoče, da crkne trafo ali usmernik, ker je itak vse predimenzionirano. Največkrat je problem v krmilnih relejih v krmilni omarici. Imajo enega za vklop plina, enega za podajanje in enega za vklop varjenja. Jaz sem imel enega, kjer je krmiljenje stalno zafrkavalo-tisti relejčki so skoz crkaval. Potem sem pa kupil 4 kolesni kompplet pogon, pa krmilno kartico od novejšega aparata (pri Weld d.o.o.), sin je bil pa konec srednje šole, pa si ga je med počitnicami zrihtal. Rekel sem mu, če hočeš neuničljiv aparat, si ga zrihtaj, pa tud če kaj crkne, ga boš znal popravit. Tega je menda skor 15 let, pa ga ima še zdaj. Pravi, da je pri malih amperažah mal problem finih nastavitev, da WTL ov za kaj tankega lepše vari. Ne vem, jaz imam tudi enega, ampak itak ne varim tanjšega od 4mm. Zadeva je bila narejena takrat, ko so se stroji delali in kupovali za vedno-najbrž so bili tudi ustrezno dragi, sam ko si ga kupil, si ga imel pa doživotno.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 28.6.2025 20:28

Zanimivo
Zadnjič spremenil hobikovinar, dne 1.7.2025 15:49, skupaj popravljeno 1 krat.
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.6.2025 5:21

A si mislu tole : https://iskra-varjenje.si/media/wysiwyg ... SW_slo.pdf

P.s. : Tisto je grelec plina, za CO2. Ogljikov dioksid (CO2) se uplinja pri -38°C (če še prav vem) in ko ga izpuščaš iz jeklenke pod tlakom, tam ob ekspanziji hipoma ledeni. Zato grelec. Danes tega ne rabiš več, ker delaš z mešanico Ar/CO2. To so vse aktivni plini, torej izraz MAG.

Problem varilnih aparatov Iskra je pa, da so se šli bolj kot ne komercialo in ne znanja. Niti sami ne znajo popravit svojega izdelka - če pa uvažajo iz kitajske itd :roll: in malce prepakirajo itd. Žal. Vsaj moja izkušnja po kar nekaj aparatih, ki mi jih je na koncu reševal prijatelj.

Varilni trafo deluje kratkostično. Ogromni in spreminjajoči se tokovi skozi navitje ... da bi prišparali, so jih začeli izdelovati iz aluminija (namesto bakra). Kako je z aluminijem, vemo in posledično slabi kontakti (spoji med komponentami). Poleg tega dizajnirajo te trafote tako, da naredijo na istem navitju odcep za pogon žice. Trafo je že itak poddimenzioniran (ko se že gremo hiperprodukcijo itd) in ko na njega obesiš še pogon (ki je še posebno pomemben pri MIG/MAG varjenju), je jasno da bo pogon žice nihal v skladu s porabljeno močjo na varilniku.

Pogon žice bi vsekakor moral imeti svoj lasten, neodvisen napajalnik.

Potem so pa še finese. V prvi vrsti pa slabi kontakti po celi mašini.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 29.6.2025 17:46

Domnevam,da je takrat tak Iskrin aparat stal približno toliko, kot en fičo. Najbrž bi zdaj to bilo tam 10-15 jurjev, kar pa noben ne bi dal, povrh vsega ga pa lahk sam po delavnici pelješ, če ga rabiš pa kam drugam, bi ga pa moral z viličarjem nesti-zato so se prijeli inverterji. Zato so pa imeli ti aparati pogonsko omarico posebej, pa po 10 m kable vmes. So pa tudi inverterji čisto spodobni, sam ne za 1 jurja kot WTL,
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost