STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plača konstrukter-razvojnik

Plača konstrukter-razvojnik

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Re: Plača konstrukter-razvojnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 15.7.2025 8:08

fikus_ napisal/-a:Davke lahko optimizirajo velike firme, ki si lahko privoščijo dobre davčne svetovalce in da jim še kaj ostane, davčne svetovalce, ki so se sposobni bosti z državami.
Za te zadeve mora biti mednarodna firma, pretakaš denar tja, kjer je bolj ugodno, pod pretvezo raznih svetovanj, licenc, avtorskih pravic, intelektualne lastnine,.... skratka mešanje megle in zakrivanja davčnih sledi.
Ena mala firma, katere rezultat so izdelki, težje davčno optimizira, prodajati moraš storitve in podobno.

Davke lahko optimizira vsak če razume knjiženje. Ni pa to nelegalno kot večina ljudi narobe razume, sistem je tako naravnan da se troši in kreditira v čimvečji meri oz. si prisiljen v rast podjetja z vlaganjem (po slovensko se nakup nove opreme smatra za strošk). Najbolj te tepe če kupčkaš denar, kar je sicer lepa navada ampak sistem te bo kaznoval ker denar miruje.

Olajšave, stroški, izhodni DDV - vhodni DDV itd. so samo mehanizem za prisilno investiranje v lasten posel ker če si znaš seštet 2+2 ugotoviš da ti več ostane če nakupiš čim več storitev/stvari/nerpremičnin prek računov kot pa plačevat progrsiven davek.

Plačevanje s kešom brez računa pa ni davčna optimizacija ampak delo na črno kjer je apriori bedasto sploh govoriti o kakšnih davkih kaj šele optimizaciji. Mnogim nepojmljivo ampak vzet lizing za delovno sredstvo (kombi, stroj,...) ni tak bav bav oz. te pride pod črto vseskupaj celo ceneje vkolikor dobro posluješ.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.7.2025 6:36

Cel sistem je tako naravnan, da te kaznuje, če hočeš prihraniti denar za bodoče investicije. Narejeno je tako, da je bolje , da si izposodiš denar (kredit) in s tem sam nosiš bodoče rizike, če kaj gre drugače, kot je zastavljeno.
Pač finančniki morajo služiti, denar ki leži na banki, ti je finančno v breme oz. plačuješ davke za to.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.7.2025 8:44

Ja, to je vse fajn, samo jaz kot nekdo, ki ima bolj intelektualno delo brez večjih vložkov v stroje in opremo, pa te davke res dobro občutim. Večina stroška v firmi so plače - če hočem kaj pametnega dobiti iz firme, potem je bruto-bruto v rangu 150 tisoč € za dva inženirja na leto. Potem pa še ene 50 tisoč stroškov in še malo dobička, pa smo na cca. četrt miljona prihodka.
Zaradi narave projektnega dela je dobro imeti nekaj denarja na zalogi, kar te spet udari, kot že rečeno.
Pa da se razumemo, načeloma sem pristaš razmišljanja, da če plačaš veliko davkov to pomeni, da imaš veliko denarja, kar načeloma ni slabo.
Potem se pa začne že omenjena optimizacija, kot jih opazujem - dopusti postanejo teambuildingi, stvari za domačo potrošnjo se kupujejo v imenu reprezentance, itd. Vse v imenu trošenja denarja na firmi, kot je bilo zgoraj omenjeno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 16.7.2025 8:55

grega09 napisal/-a:Ja, to je vse fajn, samo jaz kot nekdo, ki ima bolj intelektualno delo brez večjih vložkov v stroje in opremo, pa te davke res dobro občutim. Večina stroška v firmi so plače - če hočem kaj pametnega dobiti iz firme, potem je bruto-bruto v rangu 150 tisoč € za dva inženirja na leto. Potem pa še ene 50 tisoč stroškov in še malo dobička, pa smo na cca. četrt miljona prihodka.
Zaradi narave projektnega dela je dobro imeti nekaj denarja na zalogi, kar te spet udari, kot že rečeno.
Pa da se razumemo, načeloma sem pristaš razmišljanja, da če plačaš veliko davkov to pomeni, da imaš veliko denarja, kar načeloma ni slabo.
Potem se pa začne že omenjena optimizacija, kot jih opazujem - dopusti postanejo teambuildingi, stvari za domačo potrošnjo se kupujejo v imenu reprezentance, itd. Vse v imenu trošenja denarja na firmi, kot je bilo zgoraj omenjeno.

Mislim realno lahko računalnike menjaš na 2 leti, posodabljaš pisarniške prostore, kupuješ opremo za R&D (kakšen 3D skener). Licence za SW... Službena vozila... marsikaj od stroška lahko do neke mere investiraš v opremo in... sej je res da ni to denar na računu ampak ta oprema ti ostane ali pa res za ceno teambuildinga furaš zgodbo dobrega kolektiva.

Lahko pa gre vse v obdavčitev dobička in gre denar za... ne vem kaj vse so nam že v hramu demokracije na šubičevi obljubili.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.7.2025 9:57

Pisarno imam v najemu, ker se mi je odveč ukvarjati z lastništvom še ene nepremičnine. Vsi problemi objekta so od lastnika, jaz pa se lahko preselim kadar mi ustreza. Pisarna je opremljena, ne rabim več ali pa vsake 2 leti nove omare.
PCje kupim za 5 let, da je mir.
Licence in vzdrževanje plačujemo redno na letni bazi.
Neke opreme na silo ne bi kupoval, ker se potem samo drek iz nje dela, če ne misliš nuditi resnih storitev z njo. Raje imam denar in sem likviden ob slabih obdobjih ali pa ko se zapnem s stranko in moram potrpeti, da stresem denar iz njih.

Hotel sem reči, da to je približno že vse v stroških podjetja, ampak daleč glavni strošek so plače in prispevki. Če jih ne plačam, tudi denarja za privat potrebe ne dobim. Nerad pa preveč mešam vse skupaj.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.6.2026 21:02

Tele oglasi tukaj?

3k€ bruto za začetnika? Torej 3k neto za mojstra :P

nudimo konkurenčno in stimulativno finančno nagrajevanje. Bruto plača za začetnika znaša 3.000 EUR. Izkušeni kandidati: višje osnovno plačilo + višje nagrade in stimulacije. Dobrodošel tudi začetnik. - See more at: https://www.strojnistvo.com/sodelavec-n ... PcXjF.dpuf

► nudimo konkurenčno in stimulativno finančno nagrajevanje. Bruto plača za začetnika znaša 3.000 EUR. Želimo kandidata z več izkušnjami. Izkušeni kandidati: višje osnovno plačilo + višje nagrade in stimulacije. - See more at: https://www.strojnistvo.com/prodajni-te ... D5hCi.dpuf

Kaj smo že toliko daleč prišli.... jaz sem začel na minimalcu (600€ neto) v svetovni znani mednarodni firmi, ki je bila skoraj vsak dan v časopisu.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.6.2026 21:19

Dobro no, to so štacunarji. Tu je simpl % od marž na koncu leta prešteti.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost