Napisal/-a reber » 16.9.2025 8:18
Saj RUNE prav tako ne naredi priključka brezplačno, nekje okoli 250eur stane, nisem prepričan, če je povsod enako. Mislim, da edino Telekom odkupi priključek, če podpišeš pogodbo pri njih za 2 leti. Pri T-2 sicer odkupijo, ampak ga obročno odplačaš nazaj, tako da to je zgolj kredit. Telemachu ni v interesu, kjer imajo svojo kabelsko. A1 prav tako ni v interesu, ker ponujajo A1-Ultra preko 5G omrežja in le na lastnem nudijo konkurenčno ceno, na fiksnem so njihove storitve dražje.
Po eni strani je optika nuna in edina prava povezava za današnji in prihodnji čas, po drugi strani pa je 5G lahko resna alternativa.
Preizkusil sem prav vse operaterje v Sloveniji, vse storitve, v letu 2024 sem bil še nekaj mesecev pri Telemachu, potem pri T-2 pol leta, nato 3 mesece A1-Ultra in še za konec leta 1 mesec pri Telekomu. Zakaj sem menjal?, preprosto zaradi podražitev in njihove zafrkancije z uporabniki, pravo norčevanje z njihove strani. Telemach se dela norca, pri T-2 še bolj, sploh ne spoštujejo zakonodaje, AKOS ne naredi nič, oziroma je globa očitno prenizka. Storitve A1 Xplore TV so tako gnile da to ni za nikamor, Telekomov NEO je komaj za odtenek boljši, prav tako nedodelan, neroden za uporabo, še EON je super v primerjavi z Xplore in NEO. Najboljša uporabniška izkušnja za TV je edino pri T-2, ki ponuja, mimogrede, TV kot samostojno storitev.
V hiši imam Telekomovo GPON optiko, ki deluje odlično, imam Telemachov koaks, ki prav tako deluje odlično, vendar nič od tega ne uporabljam, od sredine januarja letos uporabljam Hofer mobilni internet na 4G, TV sem odpikal, ne rabim. Mobilni modem je nekje v sredini hiše in dela 50/20Mbit, v najboljšem gre na 75/25Mbit, ping seveda ni kot na optiki, ampak popolnoma zadostuje, cena: max 10eur na mesec. Lahko bi uporabil 5G modem, ker lovim signal 3 baznih postaj s 5G.
Hofer ima občasne akcije, pravkar izkoriščam 3. brezplačni mesec, oktobra pa bom začel akcijsko ceno enakega paketa za 5eur/mesec za pol leta.
Na mobilnem paketu skoraj normalno deluje T-2 TV. Skoraj pomeni samo to, da je preklop med programi ali časovni preskok malce počasnejši zaradi nalaganja bufferja, odzivnost ni taka kot na optiki, kjer je preklop v trenutku. YT in ostale pretočne video vsebine delajo popolnoma normalno, tako da niti 5G ne rabim, kaj šele optiko. Če bomo kdaj rabili, lahko vključimo storitev, ker so kabli v hiši.
Za ruralna območja je problem, ne da se preseravat, ker je pogosto še mobilni signal slab, vzameš kar obstaja in končno se je premaknilo z RUNE. Še pred tem sem marsikje postavil WiFi bridge v kakšno vasico nekje iz doline, če je bila vidna povezava, za vasi Bogu za hrbtom pa žal ni bilo pomoči, nekateri so imeli vsaj to srečo, da so bili pokriti z dobro postavljeno bazno postajo.
Baker je preteklost, ADSL/VDSL prav tako, čeprav obstajajo moduli, da po eni sami parici delajo 4 ADSL povezave. Take povezave so za operaterja drage in jih zato upravičeno opuščajo s tem, ko jih nadomešča optično omrežje.