STROJNISTVO.com • Poglej temo - Bo optično omrežje sčasoma izrinilo DSL povezavo?

Bo optično omrežje sčasoma izrinilo DSL povezavo?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Bo optično omrežje sčasoma izrinilo DSL povezavo?

OdgovorNapisal/-a anika » 15.9.2025 13:30

Živim na podeželju. Imam spletno povezavo DSL preko A1. Začeli so nam izgrajevati RUNE optično omrežje in želijo, da se takoj preklopiš na optiko.. Zanima me,če kdo ve ali bodo v nekaj letih zaradi optičnih povezav ADSL in DSL povezave ukinili in jih nadomestili z optiko, ali pa bo DSL povezava za
stacionarni telefon, TV in splet še naprej delovala? Lep pozdrav, Anika
anika
Novinec
Novinec

Re: Bo optično omrežje sčasoma izrinilo DSL povezavo?

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 15.9.2025 19:07

Jaz sem imel še nekaj časa preko žičnega omrežja internet pri A1 ( omrežje od Telekoma ) , je deloval OK, čeprav sem že imel optično omrežje ob hiši. So me večkrat nagovarjali da naj grem na optiko, za TV nisem potreboval, klasičnega telefona tudi ne, je pa bilo njim v interesu, ,ker bi s tem se žično omrežje razformiralo. Po parih letih sem jim rekel, naj jim bo. Ampak žično omrežej je še vedno ostalo kake 2 leti, da so ga odstranili, ker prej se niso zmigali, , ha. Omrežje jim odstranjuje neka X firma , pa je to treba za njih kar veliko časa, ha.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kuzli » 15.9.2025 23:58

Pri nas je blo isto. Zadostoval nam je ADSL Nakar nismo imeli več povezave. Prvih 14 dni so obljubljali da bodo odpravili napako. Potem so nas pa obvestili da ne bodo več vzdrževali bakrenega omrežja. Skoraj 2 meseca smo bili brez stacionarne povezave, preden so nas priklopili na optiko. Mi je bilo kar malo žal da nismo šli prej na optiko. Je pa res da smo bili med zadnjimi brez optike v ulici.
kuzli
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.9.2025 6:39

Bakreni žici za stacionarne telefone je odklenkalo.
Mene (takrat samo fiksni telefon) so kar precej let (kakih 10) odlagali za priklop na internet. Potem sem priklop dobil vendar brez kabelske TV. Ko so z evrodenarjem zgradili optično povezavo, je občina pristavila piskrček in hotela imeti po 100€ za priključek. So imeli manj kot polovico priključkov. Ko je po nekaj letih Amis izvajal širitev je naredil priključek na optiko brez potrebnega prispevka občini.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 16.9.2025 8:18

Saj RUNE prav tako ne naredi priključka brezplačno, nekje okoli 250eur stane, nisem prepričan, če je povsod enako. Mislim, da edino Telekom odkupi priključek, če podpišeš pogodbo pri njih za 2 leti. Pri T-2 sicer odkupijo, ampak ga obročno odplačaš nazaj, tako da to je zgolj kredit. Telemachu ni v interesu, kjer imajo svojo kabelsko. A1 prav tako ni v interesu, ker ponujajo A1-Ultra preko 5G omrežja in le na lastnem nudijo konkurenčno ceno, na fiksnem so njihove storitve dražje.

Po eni strani je optika nuna in edina prava povezava za današnji in prihodnji čas, po drugi strani pa je 5G lahko resna alternativa.

Preizkusil sem prav vse operaterje v Sloveniji, vse storitve, v letu 2024 sem bil še nekaj mesecev pri Telemachu, potem pri T-2 pol leta, nato 3 mesece A1-Ultra in še za konec leta 1 mesec pri Telekomu. Zakaj sem menjal?, preprosto zaradi podražitev in njihove zafrkancije z uporabniki, pravo norčevanje z njihove strani. Telemach se dela norca, pri T-2 še bolj, sploh ne spoštujejo zakonodaje, AKOS ne naredi nič, oziroma je globa očitno prenizka. Storitve A1 Xplore TV so tako gnile da to ni za nikamor, Telekomov NEO je komaj za odtenek boljši, prav tako nedodelan, neroden za uporabo, še EON je super v primerjavi z Xplore in NEO. Najboljša uporabniška izkušnja za TV je edino pri T-2, ki ponuja, mimogrede, TV kot samostojno storitev.

V hiši imam Telekomovo GPON optiko, ki deluje odlično, imam Telemachov koaks, ki prav tako deluje odlično, vendar nič od tega ne uporabljam, od sredine januarja letos uporabljam Hofer mobilni internet na 4G, TV sem odpikal, ne rabim. Mobilni modem je nekje v sredini hiše in dela 50/20Mbit, v najboljšem gre na 75/25Mbit, ping seveda ni kot na optiki, ampak popolnoma zadostuje, cena: max 10eur na mesec. Lahko bi uporabil 5G modem, ker lovim signal 3 baznih postaj s 5G.
Hofer ima občasne akcije, pravkar izkoriščam 3. brezplačni mesec, oktobra pa bom začel akcijsko ceno enakega paketa za 5eur/mesec za pol leta.
Na mobilnem paketu skoraj normalno deluje T-2 TV. Skoraj pomeni samo to, da je preklop med programi ali časovni preskok malce počasnejši zaradi nalaganja bufferja, odzivnost ni taka kot na optiki, kjer je preklop v trenutku. YT in ostale pretočne video vsebine delajo popolnoma normalno, tako da niti 5G ne rabim, kaj šele optiko. Če bomo kdaj rabili, lahko vključimo storitev, ker so kabli v hiši.

Za ruralna območja je problem, ne da se preseravat, ker je pogosto še mobilni signal slab, vzameš kar obstaja in končno se je premaknilo z RUNE. Še pred tem sem marsikje postavil WiFi bridge v kakšno vasico nekje iz doline, če je bila vidna povezava, za vasi Bogu za hrbtom pa žal ni bilo pomoči, nekateri so imeli vsaj to srečo, da so bili pokriti z dobro postavljeno bazno postajo.

Baker je preteklost, ADSL/VDSL prav tako, čeprav obstajajo moduli, da po eni sami parici delajo 4 ADSL povezave. Take povezave so za operaterja drage in jih zato upravičeno opuščajo s tem, ko jih nadomešča optično omrežje.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.9.2025 8:49

Ravno to je zanimivo danes, ker so s subvencijami pokrivali izgradnjo optike po bolj ruralnih območjih. Jaz na robu mesta je pa nimam. Bakrena parica je prešibka, reševal sem z A1 Ultra, super hitrost, premalo stabilno za moje zahteve. Zdaj sem na Telemach-ovem koaksialcu in je dovolj zaenkrat.

Se pa s sosedi ravno dogovarjam, da jih bomo napadli iz vseh strani, ker je izgradnja za nas skoraj njuna. Telekom se izogiba, ker pravi da občina predrago računa služnosti, občina pa nekaj muti, da je Telekom kriv, v glavnem bla, bla.

Saj razumem, penzionisti in večina ljudi nima teh zahtev, pri meni se pa gre za hitrost in stabilnost. Ogromno prekladam velike datoteke in mi je tudi hitrost nalaganja (upload) pomembna. In pa zaradi VPN povezave v pisarno od doma je za nemoteno delo super, če je vse stabilno, skoraj na nivoju zahtev za online igre, ker se preko Remote Desktop-a povežem na delovno postajo v pisarno in potem delam na modelirniku.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 16.9.2025 11:38

pri nas na podeželju imamo optiko sedaj nekaj let, nobenih težav. Imamo potegnjena do hiše celo 2 kabla, en od telekoma in en od t2. Niti enkrat se ne spomnim da bi se pojavile težave.

Prej je bil internet na bakru in smo imeli zelo nestabilno delovanje, pogoste izpade, vedno so nekaj popravljali, težave so ostale. Po moji oceni je bilo omrežje enostavno preobremenjeno.

Ko sem igral še kakšno igro sem imel pinga recimo okoli 15, nenadoma je skočil na 300-400, vrglo me je ven, ponavadi sem dobil še ban za 24 ur, kakor da sem sam predčasno zapustil match :roll:
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.9.2025 12:17

grega09 napisal/-a: so s subvencijami pokrivali izgradnjo optike po bolj ruralnih območjih. Jaz na robu mesta je pa nimam..

Ali je razlog, da bi moral nekdo na robu mesta imeti prednost pred ruralnim področjem? Če se prav spomnim so subvencije za izgradnjo optike bila evropska sredstva namenjena ruralnim področjem. Tolmačenje: Za redkeje poseljeno področje je izgradnja vsakega priključka bistveno dražja kot v gostejšem naselju na robu mesta. Oni zunaj si ne bodo mogli nikdar samofinancirati priključka. Ali bi naj zaradi enakopravnosti ukinili ruralna področja?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.9.2025 14:16

Ne, samo ko jih uredijo, naj potem še do mene v mestu pridejo. Nekako se v 21. stoletju to pričakuje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.9.2025 6:55

Pri nas so ravno letos delali Rune. prej ni bilo nekaj let nikogar, potem pa je se je ena firma (hčerinska od GVO) prijavila na en razpis naše občine za OŠ= 6, potem pa je naenrkat priletel RUNE in naredil kr nekaj vasi, ostalo delajo tile drugi. optika je fajn, ker ko je enkrat vlakno do hiše, lahko zamenjajo aktivno opremo, pa imaš najnovejšo tehnologijo, pri bakru pa si hitro pri težavah zaradi dolžine, slabvih spojev itd.
pred tem sem imel telemach preko LTE, pa to ni to, povezava pada, ko je slabo vreme, zvečer tudi na vasi pade odivnost in hitrost, ker smo vsi na aparatih. LTE je kvečjemu backup, sekundarna povezava, če imaš možnost optike.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 17.9.2025 7:49

A zdaj ima že GVO hčerinske firme? :roll: Svašta p**** rodi, samo denarja ne.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 21.9.2025 19:42

kaj pa tole:
https://www.starlink.com/si

Za odročna območja bi znalo biti super. Kolikor vem deluje čisto OK. Cena je 50 EUR na mesec.
To bi znalo biti za tiste, ki so na DSL-ju, pa signal telefona ni ustrezen, čisto prava rešitev.

Imaš tudi Roaming varianto (https://www.starlink.com/si/roam). Jaz že opažam avtobuse (ala flixbus) na naših avtocestah, ki imajo tole instalirano na strehi.
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.9.2025 2:16

Starlink je odlična alternativa, ko vse drugo odpove, oziroma ni na voljo. V Sloveniji ni več veliko območij, kjer bi bil Starlink edina opcija, pokritost z mobilnim signalom je vedno boljša in je lahko kar dobra alternativa ( z nekaj omejitvami) kablu in optiki.

Če se uporabnik ne preserava, mu ni treba dajat velikih zneskov operaterju. Sam sem se že zdavnaj odpovedal TV, ne zmorem pa živet brez interneta, telefonu se izogibam "kot hudič križa". Posledično je mesečni strošek toliko nižji, da v enem letu prišparam za 2-tedenski navtični (lastno plovilo) dopust na morju za 2 osebi. Brez TV je že tako lepo življenje še lepše.

TV mislim kot storitev televizije, to nima veze z dejstvom ali imamo v lasti televizor ali ne. Televizor, nekoliko boljši in 4K, je uporaben predvsem za kaj drugega, kot za navadno televizijo. Če se že gleda TV, si ne predstavljam storitve brez časovnih funkcij, gledanje v relanem času je že zdavnaj preteklost. Če že primerjam video vsebine, raje vplačam YT premium, kot vplačam operaterju za televizijo, pri kateri ponujajo miljavžnt programov z uporabnimi manj kot 5%, realno do 2% v najboljšem primeru.

Optika ali alternativno širokopasovno omrežje je danes in v prihdnosti edina prava alternativa, no, ne alternativa, edino pravo omrežje, ki omogoča vse, kar potrebujemo. Dostop do interneta naj ne bo za zapravljanje časa, ampak za izpolnitev potreb, ki jih resnično potrebujemo.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.9.2025 9:50

Dobro napisano. Točno tako mislim tudi sam...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 22.9.2025 10:20

Preden se preveč navdušite nad odlično alternativo - starlinkom, malo razmislite, da je to
- predvsem vojaško-vohunski in komunikacijski program
- zato Musku sploh dovolijo in mu pomagajo smetiti orbito z desettisoči bodočih smeti
- (nasprotna stran lahko onesposobi nekaj satelitov, desettisočev pa praktično ne more, zato je tak 'porazdeljen' sistem zelo trotlziher; to so pravzaprav nekakšni 'satelitski droni')
- so se že hvalili, kako dobro se obnese v Ukrajini
- so že povedali, kako so ga Ukrajincem za nekaj časa izklopili in jih skoraj popolnoma 'oslepili' in onesposobili, ko so si drznili nekaj ne-ubogati NewNazi States of Amerika
- to NI nek dobrodelen projekt za območja brez talnih signalov, ampak so civilne komunikacije zgolj kamuflaža...
- da je zato popolnoma odvisen od 'naših zavezniških prijateljev' ponudnikov in s tem - koliko (ne)zanesljiv - ?
- sem omenil Ukrajino, kjer ne-našim tudi veselo motijo GPS signale? Bodo gotovo tudi filtrirali promet preko tega sistema - še veliko bolj, kot ga v 'zemeljskih'.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov