STROJNISTVO.com • Poglej temo - Preracun premera polne cevi za vpetje nosilca

Preracun premera polne cevi za vpetje nosilca

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Preracun premera polne cevi za vpetje nosilca

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 22.9.2025 10:08

Pozdravljeni,

imam primer vrat, ki so konzolno vpeta na desni strani z dvema polnima palicama (material je SS314L) in me zanima kakšen je potreben premer teh dveh palic da zdrzita silo 120kg tezkega človeka čisto na koncu vrat, kjer je največji moment. Sedaj imam vrisani dve palici premera 10mm, vendar me skrbi da bo to premalo, preračun mi pa pokaze skoraj 4mm, brez varnostnega faktorja, ampak mislim da ne izračunam pravilno.

V primeru da sta dve polni cevi potrebni v velikosti premera 16mm ali več, bi potrem rajši naredil vpetje na tri cevi.

Zato bi lepo prosil, če bi si kdo lahko vzel čas in preračunal potreben premer cevi, da se vrata ne bodo povesila.

Če potrebujete slučajno še kak podatek pa prosim povejte.

Vnaprej se zahvaljujem za vaš dragoceni čas.

Lp
Priponke
1.jpg
1.jpg (459.36 KiB) Videno 2460 krat
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

Re: Preracun premera polne cevi za vpetje nosilca

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.9.2025 14:13

Vrata? Ne vidim nobenega tečaja. Običajno je problem tečaj in njegova pritrditev na vrata in na fiksni nosilec.
Konzolno vpetje? Povej, kam, kako vpeto (morda skica),
Polna cev? Cev je običajno votla, s čim pa je napolnjena
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 23.9.2025 12:41

Žerjavar napisal/-a:Vrata? Ne vidim nobenega tečaja. Običajno je problem tečaj in njegova pritrditev na vrata in na fiksni nosilec.
Konzolno vpetje? Povej, kam, kako vpeto (morda skica),
Polna cev? Cev je običajno votla, s čim pa je napolnjena

Zdravo,

se opravičujem glede mojega napačnega izražanja.

Govorim o okroglih palicah premera 10mm in na vsakem koncu bi bil M10 navoj, seveda če to sploh zdrži.

Vpetje bi bilo v steno, kjer bi iz druge strani to pritrdil z podložko in matico.

Glede tečajev na vratih pa so recimo temu "manualni tečaji" ki vrata odprejo za 90 stopinj.

Za boljšo predstavo prilagam še eno sliko.

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Priponke
1.jpg
1.jpg (375.42 KiB) Videno 2234 krat
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.9.2025 15:11

ProMixeR napisal/-a:. Običajno je problem tečaj in njegova pritrditev na vrata in na fiksni nosilec.
Vpetje bi bilo v steno, kjer bi iz druge strani to pritrdil z podložko in matico.
Glede tečajev na vratih pa so recimo temu "manualni tečaji" ki vrata odprejo za 90 stopinj..

Za Manualni tečaj še nisem slišal. Tudi iz slike ne morem izločiti tečaja (panta). Mogoče narediš skico vertikalni presek po osi palice 10mm, da se vidi pritrditev tečaja. Materjal in debelina stene ?? za sidranje palice z matico na obeh koncih.
Kakšno funkcijo ima pločevinasti trak, ki je nataknjen na obe siderni palici?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 23.9.2025 16:51

ProMixeR napisal/-a:Pozdravljeni,

imam primer vrat, ki so konzolno vpeta na desni strani z dvema polnima palicama (material je SS314L) in me zanima kakšen je potreben premer teh dveh palic da zdrzita silo 120kg tezkega človeka čisto na koncu vrat, kjer je največji moment. Sedaj imam vrisani dve palici premera 10mm, vendar me skrbi da bo to premalo, preračun mi pa pokaze skoraj 4mm, brez varnostnega faktorja, ampak mislim da ne izračunam pravilno.

V primeru da sta dve polni cevi potrebni v velikosti premera 16mm ali več, bi potrem rajši naredil vpetje na tri cevi.

Zato bi lepo prosil, če bi si kdo lahko vzel čas in preračunal potreben premer cevi, da se vrata ne bodo povesila.

Lp

Če prav razumem....tale vrata so z dvema navojnima palicama M10 pritrjene skozi zid.
Zid je ? beton? opeka ?....les???
Vrata....btw...koliko so težka sama vrata?
Vrata se odprejo tako, da se jih prevzdigne in zarotira?
Imajo dva možna položaja, kjer se zaskočijo?
Ko so odprta na po njih hodiš...po zgornjem robu (1200N)?

Razumem prav?

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 23.9.2025 17:27

Žerjavar napisal/-a:
ProMixeR napisal/-a:. Običajno je problem tečaj in njegova pritrditev na vrata in na fiksni nosilec.
Glede tečajev na vratih pa so recimo temu "manualni tečaji" ki vrata odprejo za 90 stopinj..

Za Manualni tečaj še nisem slišal. Tudi iz slike ne morem izločiti tečaja (panta). Mogoče narediš skico vertikalni presek po osi palice 10mm, da se vidi pritrditev tečaja. Materjal in debelina stene ?? za sidranje palice z matico na obeh koncih.

Zdravo,

prilagam PDF nactra katerega sem na hitro naredil za ta primer.

Vloga plocevinastega traka je samo kot blenda da prekrije grde luknje in njegova funkcija je samo vizualne narave.

Glede "manualnega panta" sem se pa sam izmislil to frazo, saj se ta vrata premaknejo tako da jih dvignes, zavrtis za 90 stopinj in spustis. Vrtenje pa omogoca oblika valja iz koterma v katerega sta privijaceni okrogli palici.

Ce sem realen je vpetje v GRP plastiko (fiberglass) katerega bo potrebno z vecjo laminacijo ojačati da bo zdrzal te obremenitve. Ce vam to igra vlogo, ce ne lahko posplosimo da je to zid. Mogoce bi prav prisla tudi sila v vpetju, kar je pa po splosnem verjetno skupek obeh momentov razdeljeno na dva dela, ker sta dve palici? Pa dodamo varnostni faktor 2 ali 3 in je reseno.

Okvir je iz SS314L profila 50x40x5mm.

Ce potrebujete se kak podatek pa prosim povejte.
Priponke
Nacrt aft doors.jpg
Nacrt aft doors.jpg (720.68 KiB) Videno 2181 krat
Zadnjič spremenil ProMixeR, dne 23.9.2025 17:33, skupaj popravljeno 1 krat.
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 23.9.2025 17:31

lesy1 napisal/-a:
ProMixeR napisal/-a:Pozdravljeni,

Lp

Če prav razumem....tale vrata so z dvema navojnima palicama M10 pritrjene skozi zid.
Zid je ? beton? opeka ?....les???
Vrata....btw...koliko so težka sama vrata?
Vrata se odprejo tako, da se jih prevzdigne in zarotira?
Imajo dva možna položaja, kjer se zaskočijo?
Ko so odprta na po njih hodiš...po zgornjem robu (1200N)?

Razumem prav?

LPL

Zdravo,

pritrjen je v GRP plastiko (fiberglass) katero lahko z povecano laminacijo ojacamo da bo dovolj trdna. Lahko pa se posplosi da je to zid, ce je lazje.

Predstavo imate pravo, da imajo vrata dva polozaja, v katerih se zaskocijo.

Naceloma bo v zaprtem polozaju cez vrata blazina in se bo lahko oseba naslonila na vrata )iz tukaj izhajam da je lahko človek tezek 120kg). Hodilo se po teh vratih nebi. Zato tudi prilagam skico kjer je sila cisto na koncu vrat za najvecji moment.

Vrata imajo skupno tezo 12kg.

V prejsnem odgovoru je tudi bolj detajlni nacrt.
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 24.9.2025 13:50

Se ne bi oglašal, a imaš zanimivo neobičajno izvedbo.
Zaenkrat bi računal samo, s kakšno silo se bo zgornji vijak M10 (= palica) izpulil iz kotermastega valja. Uvij ga raje v celo debelino valja, ne samo en 'štucek'. Pa še fiberglas stena mora zdržat. In namesto računanja vzemi M12 , če bo res kdo stopil gor.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.9.2025 14:49

ja tisti spoj vijaka in koterma je kritičen, v kotrmu ti bo prestriglo gevinte..., kakšne trdnostne lastnosti pa ima koterm pa nimam pojma..., za ziher skoznja luknja in nizka matica, za njo zagreziš luknjo - sedež...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.9.2025 15:45

Žerjavar napisal/-a: Mogoče narediš skico vertikalni presek po osi palice 10mm, da se vidi pritrditev tečaja. Materjal in debelina stene ?? za sidranje palice z matico na obeh koncih.

Težko ni je vleči podatke iz tebe. Lahko pa rečem da je za siderno palico potrebna kontrola upogiba (vertik.sila na razdalji med prijemališčem sidranja in okvirja vrat), striga in natega (od momenta teže človeka in sidranja v zid).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 24.9.2025 16:21

vili napisal/-a:ja tisti spoj vijaka in koterma je kritičen, v kotrmu ti bo prestriglo gevinte..., kakšne trdnostne lastnosti pa ima koterm pa nimam pojma..., za ziher skoznja luknja in nizka matica, za njo zagreziš luknjo - sedež...

Zdravo,

hvala obema za opozorilo, je ze notri valj iz SS316L ter samo zunaj 4mm debel koterm za lepse trenje in premikanje.
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 24.9.2025 16:24

Žerjavar napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a: Mogoče narediš skico vertikalni presek po osi palice 10mm, da se vidi pritrditev tečaja. Materjal in debelina stene ?? za sidranje palice z matico na obeh koncih.

Težko ni je vleči podatke iz tebe. Lahko pa rečem da je za siderno palico potrebna kontrola upogiba (vertik.sila na razdalji med prijemališčem sidranja in okvirja vrat), striga in natega (od momenta teže človeka in sidranja v zid).

Zdravo,

saj sem naredil nacrt glede vsega kar ste zahtevali. Zraven so podatki in mere.

Sedaj sem dodal se tretjo palico v sredini in bomo videli kaj se bo v praksi zgodilo, če že ne gre z preračunom.

Vseeno hvala za vaš trud in čas.

Če ste pa še vedno pri volji za kak okviren preračun premera palice pa bi bil tudi zelo vesel.

Lep dan še naprej.
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.9.2025 17:04

ProMixeR napisal/-a:saj sem naredil nacrt glede vsega kar ste zahtevali. Zraven so podatki in mere.
Sedaj sem dodal se tretjo palico v sredini in bomo videli kaj se bo v praksi zgodilo, če že ne gre z preračunom.

Predvidevam, da je horizontalna v zid vpeta palica na koncu zvarjena z vertikalno palico ki služi kot os sukanja vrat (odpiranje / zapiranje). prav gotovo mi manjka razdalja od sredine debeline zidu do vertikalne osi in do roba okvirja vrat.
Tretja palica realno ne daje nobene prednosti. lahko pa se računsko prikaže prednost zaradi napačne vstave podatkov. Uporablja se pri večjih vratih, ki so razmeroma majhne debeline za stabilizacijo okvirja vrat. Nič pa ne pomeni za obremenitev ene palice, ker zaradi odstopanja vertikale med fiksnim in pomičnim delom tečaja, vertikalno obremenitev prenaša je en tečaj.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 24.9.2025 18:11

Žerjavar napisal/-a:
ProMixeR napisal/-a:saj sem naredil nacrt glede vsega kar ste zahtevali. Zraven so podatki in mere.

Predvidevam, da je horizontalna v zid vpeta palica na koncu zvarjena z vertikalno palico ki služi kot os sukanja vrat (odpiranje / zapiranje). prav gotovo mi manjka razdalja od sredine debeline zidu do vertikalne osi in do roba okvirja vrat.
Tretja palica realno ne daje nobene prednosti. lahko pa se računsko prikaže prednost zaradi napačne vstave podatkov. Uporablja se pri večjih vratih, ki so razmeroma majhne debeline za stabilizacijo okvirja vrat. Nič pa ne pomeni za obremenitev ene palice, ker zaradi odstopanja vertikale med fiksnim in pomičnim delom tečaja, vertikalno obremenitev prenaša je en tečaj.

Zdravo,

sem dodal te mere katere ste omenili v pogled A-A.

Horiziontalna palica v okovju ima navoj v katero se privijejo vertikalne palice, in potem so te vertikalne palice iz zadnje strani pritrjene z podlozko in matico, kateri nalegata na zid - oziroma na GRP kos (fiberglass).

Plus, če je temu tako potem bom umaknil tretjo palico in raje ojačal te dve palici ce je le to potrebno.

Prilagam novo sliko z dodanimi merami.
Priponke
Nacrt aft doors.jpg
Nacrt aft doors.jpg (745.9 KiB) Videno 1960 krat
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.9.2025 19:36

ProMixeR napisal/-a: sem dodal te mere katere ste omenili v pogled A-A.
Prilagam novo sliko z dodanimi merami.

Če si prepričan, da jaz lahko iz tvoje skice razberem vse detajle o katerih je govora, se krepko motiš. Priznam, da ne poznam vseh možnih računalniških trikov, da bi si tvojo skico lahko povečal z vsaj 10 kratnikom. Zanima me samo detajl enega ogla, da je na njem le ena palica in bližnja okolica
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost