STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prečrpavanje vode

Prečrpavanje vode

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Prečrpavanje vode

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 9.10.2025 11:21

Pozdravljeni
Ukvarjam se s prečrpavanjem vode med dvema rezervoarjema. Razdalja med njima je približno 800 m, višinska razlika pa po grobi oceni znaša okoli 30 m. Rezervoarja sta povezana z alkaten cevjo premera 3/4".

Zaradi novega zajetja je kota izvira sedaj približno 3 m nižja od obstoječe cevi. Vodo je treba dnevno prečrpati iz rezervoarja 1 v rezervoar 2. Po preučitvi več različnih možnosti sem pripravil predlog, ki sem ga tudi prikazal na priloženi skici.

Predpostavimo, da je rezervoar 1 poln. Črpalko za kratek čas vključimo tako, da črpa vodo iz rezervoarja 2 v rezervoar 1, s čimer se cev odzrači. Nato črpalko izključimo. Zaradi podtlaka predvidevam, da se bo voda samodejno začela pretakati iz rezervoarja 1 v rezervoar 2, dokler bo v rezervoarju 1 še dovolj vode. Ko se rezervoar izprazni, počakamo, da se ponovno napolni.

Ker na lokaciji ni merilnika nivoja vode, bi črpalko vklapljal izkustveno – glede na letni čas oziroma vsaj enkrat dnevno.

Preden postavim poligon za testiranje, me zanima vaše mnenje glede predlagane rešitve za prečrpavanje vode, predvsem zato, ker bi bila postavitev črpalke na lokaciji rezervoarja 1, kjer ni elektrike precejšen stroškovni zalogaj.

Za vaše komentarje se iskreno zahvaljujem.
Lp Primož
Priponke
voda.jpg
voda.jpg (85.42 KiB) Videno 1430 krat
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

Re: Prečrpavanje vode

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2025 13:58

n
Nisi povedal , v kakem času bi izpraznil spodnji rezervoar.
Da bi s črpalko zagnal pretok vode, ko je cev prazna, bi moral imeti pred črpalko zalogo vsaj toliko vode, kot je volumen dovodne cevi. Ko napolniš spodnji rezervoar in zapreš ventil pred črpalko ter s tem še nisi izpraznil zgornjega rezervoarja, za ponovni zagon pretoka le odpreš ventil.
Po približnem računu bi pretok bil kakih 200 l/uro.
Če je nivo vode v polnem gornjem rezervoarju višje kot je cev, bi šlo tudi brez črpalke. Spodaj bi imel le ventil in na najvišji točki cevi odzračevalnik preko nepovratnega ventila.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 9.10.2025 19:58

Ja slika je mogoče malo zavajujoča. Najmanjša višinska razlika med rezervoarjem 1 in cevjo bo najmanj 2m, ne bo pa več kot 3m.
V spodnjem rezervoarju bo vedno dovolj vode, tako da jo bom lahko črpal v zgornji rezervoar. Pri rezervoarju 2 bom cev na črpalko spojil v spodnji del rezervoarja, tako da bo ves čas zalita z vodo.
LpP
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 10.10.2025 5:40

še popravljena slika
Priponke
voda.jpg
voda.jpg (88.04 KiB) Videno 1272 krat
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.10.2025 6:21

primozb2005 napisal/-a:še popravljena slika

Si prepričan, da dolga, položna cev nima nekih "žepov" (vertikalni ovinki), kjer bi se nabiral zrak in prekinil naravni tok vode?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.10.2025 7:18

Kaj če bi pa obrnil logiko.
Ko v spodnjem rezervoarju pade voda na nek nivo, vklopiš črpalko, da potisne vodo od spodaj v zgornji rezervoar, recimo za nekaj minut, da se naponi cev, potem izklopiš črpalko in odpreš nek "bajpas" ventil, kjer potem voda teče sama v spodnji rezervoar dokler ni zgornji prazen, ali spodnji poln.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.10.2025 7:51

fikus:
točno tako, s črpalko iz spodnjega rezervoarja napolni cev, črpalko ustavi ina natega bo "premagala" tista dva-tri m višine, vsaj mislim tako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 10.10.2025 7:58

Predvidevam, da jih ni, ker je po tej cevi voda že tekla. V izogib različnim zračnim žepkom, bi ob prvem zagonu, ko je cev prazna vodo črpal iz rezervoarja 2 v rezervoar 1 in tako napolnil cev, nato pa bi črpalko izključil, ter opazoval kolikšen bo pretok v cevi nazaj v smeri rezervoarja 2. Po potrebi bi vgradil ventil za regulacijo pretoka.
Če bo pretok v cevi večji kot je pritok vode, ga bom priprl.
Če bo pretok manjši kot je dotok, pa ventil ni potreben. Bom poskusil izmeriti še višinsko razliko.
LpP
Priponke
voda.jpg
voda.jpg (92.93 KiB) Videno 1218 krat
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 10.10.2025 8:40

gledam "google earth" tak se mi zdi, da kar lepo prikaže nadmorske višine, samo z miško po zemljevidu in opokaže na dnu slike NM, probaj...
Zadnjič spremenil vili, dne 10.10.2025 11:14, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primozb2005 » 10.10.2025 9:12

Bom izmeril z GPS-sem. Preverim in sporočim.
Hvala za komentarje.
LpP
primozb2005
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 12.10.2025 8:29

Pozdravljeni
Če povežeš oba rezervoarja tako, da bo povezovalna "alkaten" cev priključena na spodnjem delu pri obeh rezervoarjih (blizu dna rezervoarja), bo "nastala" vezna posoda.
Če imaš dostop do alkaten cevi, to ne sme biti težava.
Preko alkaten cevi se bosta nivoja vode v obeh rezervoarjih sama izravnala po določenem času.
Tako boš lahko tudi ugotovil koliko je višinska razlika med rezervoarjema.
Če pa pri nižje ležečem rezervoarju vgradiš na obstoječo alkaten cev T- kos pred rezervoarjem, na prosti priključek T-kosa pa priključiš prozorno cev, boš lahko spremljal nivo vode v zgornjem rezervoarju. Opisano, je lahko izvedljivo ob minimalnih stroških.
Prozorna cev se postavi vertikalno, konec prozorne cevi pa mora biti odprt. Dolžina prozorne cevi pa glede na višino nivoja vode v zgornjem rezervoarju.

Pišem po lastnih izkušnjah, na zgoraj opisani način, imam povezane tri rezervoarje po 1000 litrov. Polnijo se iz odtočnih žlebov, vsak iz svoje strehe, pa je tako seveda količina vode različna. Že drugi dan so nivoji v rezervoarjih poravnani. Povezovalna cev je 12,5 mm.

Lepo nedeljo
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 12.10.2025 8:35

Žerjavar napisal/-a:
primozb2005 napisal/-a:še popravljena slika

Si prepričan, da dolga, položna cev nima nekih "žepov" (vertikalni ovinki), kjer bi se nabiral zrak in prekinil naravni tok vode?

Dopolnilo k moji prejšnji objavi
Če vertikalni ovinki po višini segajo čez nivo vode v zgornjem rezervoarju, potem opisano, v moji prejšnji objavi ne bo delovalo.
L.p.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.10.2025 9:19

Možakar je povedal, da ima od izstopa iz prvega rezervoarja previh za cca. 3 metre. Zato ima tam zračni žep in posledično natega ne deluje. Njegov princip odzračevanja s črpalko kot ga je opisal v prvem postu, je (kar se mene tiče) čisto v redu.
Ker - na terenu je marsikaj, toda tole je šolski primer - točno terena.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 12.10.2025 15:10

Demz napisal/-a:Možakar je povedal, da ima od izstopa iz prvega rezervoarja previh za cca. 3 metre. Zato ima tam zračni žep in posledično natega ne deluje. Njegov princip odzračevanja s črpalko kot ga je opisal v prvem postu, je (kar se mene tiče) čisto v redu.
Ker - na terenu je marsikaj, toda tole je šolski primer - točno terena.

Pozdravljeni
"
Zaradi novega zajetja je kota izvira sedaj približno 3 m nižja od obstoječe cevi. Vodo je treba dnevno prečrpati iz rezervoarja 1 v rezervoar 2. Po preučitvi več različnih možnosti sem pripravil predlog, ki sem ga tudi prikazal na priloženi skici.
"
Hvala, tole sem spregledal. Moj predlog je tako neizvedljiv, če bo cev ostala kot je opisano. :D
L:p.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 12.10.2025 15:33

pejte v eno zidanco pa vam bo kletar-vinar pokazal kaj je natega, ko iz pol praznega soda polni bokal ali štefan rujnega...
ivo,
če bo meril s cevjo, bo moral imeti cev cca 30 m visoko??? po tistem kar je napisal v prvem pisanju ali ne...
Zadnjič spremenil vili, dne 12.10.2025 15:52, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov