STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poliranje inox (napa)

Poliranje inox (napa)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Poliranje inox (napa)

OdgovorNapisal/-a ako89 » 17.10.2025 13:50

Pozdravljeni forumaši,
Zopet se obračam na vas, saj v prostem času vedno najdem kakšno pomanjkljivost v stanovanju, in socer moja slaba točka je kuhinja ne pa čistoča. Rad bi delujočo napo spravil v soliden sijaj, kako bi se je lotil na praktičen način?
Hvala
ako89
Novinec
Novinec

Re: Poliranje inox (napa)

OdgovorNapisal/-a fogl » 17.10.2025 18:36

Najbolj praktično je, da si dobiš gospodinjo :)
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 18.10.2025 7:55

Če v iskalnik, npr google vpišeš
https://www.google.com/search?q=%C4%8Distilo+krom
https://www.google.com/search?q=%C4%8Distilo+inox
...
boš dobil nekaj uporabnih zadetkov.

Po mojih izkušnjah, sem kar veliko v kuhinji in rad imam sijoče "krom" lonce, se dobro obnese večina polirnih sredstev za krom, inox, razna gosto tekoča sredstva, paste, ... tudi abrazivna gobica, fini vodni brusni papir, ... vse je odvisno od površine. Lonci npr so zunaj večinoma elektropolirani, notri niso tako sijoči, zato jih včasih zdrgnem kar s kovinsko ščetko: baterijski vrtalni strojček in vpeta ščetka, ena za dno in druga za plašč, potem pa še brusna gobica, pasta, ... poliranje z neko kislino, da je cunja vsa črna in seveda na koncu dobro pomivanje in izpiranje. Je rekla žena: "saj sem vedla da je to tvoj dev". Kaj pa napa? ja, večinoma se sveti kot lonci na zunaj, torej brušenje odpade, samo poliranje in če je mastno zasvinjana, probaš prej razmastit. Tega pleha ne moreš kar uničit, lahko probaš z vsemi topili kar ti paše, edino kakšen napis bo šel dol verjetno. V kuhinji imam vgradno izvlečno napo, svetlečega dela je zelo malo, samo prednji rob. Redno brisanje prstnih odtisov pomeni, da je sijoče in čisto že 20 let, ni bilo še potrebe po poliranju. Seveda je kovinski filter spodaj druga zadeva. Filtri so odstranljivi, ko vidim, da so malo "kosmati" vzamem dol, nesem ven in položim na dve leseni letvici, našpricam Meglio potem pa z visokotlačnim čistilnikom operem in splaknem do konca... kot novo. Pogosto to naredim mimogrede ko perem avto, ko je orodje pripravljeno.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Ledinc » 3.12.2025 17:47

Jaz bi z magnetom najprej preveril da je to res inox.
Ledinc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.12.2025 18:55

Imaš različne "inoxe", tudi take ki so magnetni. To torej ni bistvenega pomena.

Kuhinjske nape so običajno fino satinirane. Torej vzameš primerno scotch brite krpico in avanti :) . Če želiš pa polirano površino, so pa polirne paste, že klasična Purol pasta bo v redu.

Bistvo površine je, da nima globokih in ostrih raz, kar dobiš z brušenjem. V ostrih globinah teh raz se nabira umazanija in povzroča začetno korozijo. Zato se NR površine satinirajo. Dobiš "krtačeno" površino, kjer raze niso ostre, zato v njihovih globinah umazanija ne more obstati, tudi prstni odtisi ne. Za to se uporabi S/B (scotchbrite) tkanina do granulacije "verry fine". Brušenje s smirkovimi papirji torej ni primerno.

Tako se pripravi NR površino v gastronomiji in tudi kuhinjske nape, inox posoda itd so obdelane tako. Če imaš visoko polirano površino (sijaj), boš po nekajkratnem čiščenju hitro prišel nazaj na S/B površino. Zato se v gastronomiji uporabljajo S/B površine.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov