STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prečrpavanje vode

Prečrpavanje vode

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Re: Prečrpavanje vode

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.10.2025 15:46

ivo1111 napisal/-a:
Demz napisal/-a:Možakar je povedal, da ima od izstopa iz prvega rezervoarja previh za cca. 3 metre. Zato ima tam zračni žep in posledično natega ne deluje. Njegov princip odzračevanja s črpalko kot ga je opisal v prvem postu, je (kar se mene tiče) čisto v redu.
Ker - na terenu je marsikaj, toda tole je šolski primer - točno terena.

Pozdravljeni
"
Zaradi novega zajetja je kota izvira sedaj približno 3 m nižja od obstoječe cevi. Vodo je treba dnevno prečrpati iz rezervoarja 1 v rezervoar 2. Po preučitvi več različnih možnosti sem pripravil predlog, ki sem ga tudi prikazal na priloženi skici.
"
Hvala, tole sem spregledal. Moj predlog je tako neizvedljiv, če bo cev ostala kot je opisano. :D
L:p.
Ivo

Ali drži, da je poleg vseh mer ki si jih objavil v risbah, tudi višinska razlika med rezervoarjema 1 in 2 torej 30 m ? Če ja, potem je tvoja začetna ideja čisto vredu rešitev. Pač princip natege, sifonsko. Lahko bi sicer zadevo zavaroval s plovnimi stikali, da ne bi kdaj potegnilo zraka v cev, toda kar se poenostavitve situacije tiče, bo verjetno to še najenostavnejše. Ali pa prekopati teren in ponižati cev, da bo v celoti v padcu.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.10.2025 12:45

primozb2005 napisal/-a:Bom izmeril z GPS-sem. Preverim in sporočim.
Hvala za komentarje.
LpP

Hmm... GPS.. lahko je , pa tudi NE... natančno !!
Mointiraj manometer na spodnjem koncu cevi in jo napolni z vodo !!!
cca10m = 1bar...
natančno pa: 10m H2O = 0,9807 bar... pri 10°C
M.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.10.2025 13:52

primozb2005 napisal/-a:Bom izmeril z GPS-sem. Preverim in sporočim.

Jaz nimam gps, Odprem Atlas okolja, največjo povečavo lokacije in določim višinsko točko ter izmerim (horizontalne) razdalje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.10.2025 15:18

sem že napisal, na kompu odpreš na google earth "globus slovenije" in samo z miško google pokaže katerokoli NM
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.10.2025 16:31

Ja, na koliko natančno pa? Na 30 metrov? Kar je resolucija gps za civilne namene.
Zadnjič spremenil Demz, dne 20.10.2025 16:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.10.2025 16:34

In - za nadaljevanje debate, ali velja višinska razlika med rezervoarjema 1 in 2 torej 30 metrov? Kar v skicah sicer ni razvidno. Je samo v tekstu.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2025 5:58

Demz napisal/-a:In - za nadaljevanje debate, ali velja višinska razlika med rezervoarjema 1 in 2 torej 30 metrov? Kar v skicah sicer ni razvidno. Je samo v tekstu.

Obstoja skica starega položaja 10.10 ob 7:58, Zraven pa še novi položaj rezervoarja 1 (3 m nižje).
Za pretok vode na tako veliki razdalji pa do 10% točnost višinske razlike res nima nekega vpliva. Tudi volumen spodnjega rezervoarja (10 ali 20 m3) nima vpliva. Na funkcijo lahko vpliva le možnost tvorbe zračnih mehurčkov v cevi. Lahko da se je zemljina s cevjo kje lokalno pogreznila. Te mehurčke bi lahko odpravil z velikim pretokom črpalke, ko bi velika hitrost vode odnesla s seboj tudi zrak. Navzdol bo voda tekla, mehurčki zmanjšajo pretok. Prav gotovo pa bo problematičen mehurček v bližini gornjega rezervoarja - lahko bi prekinil pretok navzdol, čeprav bi bila voda v rezervoarju.

Po približnem računu bi pretok bil kakih 200 l/uro.
Ali lahko kdo približno to kontrolira. S pretokom se nisem nikdar ukvarjal, sem to izračunal po teoriji iz priročnika. Ne vem pa v kakih enotah se vstavi dinamična viskoznost vode ( 1 ??)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.10.2025 8:07

Meni je izvorna ideja, torej začetno pretakanje oz. odzračevanje v nasprotni smeri, čisto v redu. Imam pa pripombo/pomislek glede tega, ker se bo vsakič ob nasprotnem pretoku v zgornjem rezervoarju dvignil mulj in imaš posledično umazano vodo.

Kako torej rešiti odzračevanje na vrhu natege? Da se tam nikoli ne bi tvoril mehurček zraka.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2025 8:49

Demz napisal/-a: se bo vsakič ob nasprotnem pretoku v zgornjem rezervoarju dvignil mulj
i odzračevanje na vrhu natege? Da se tam nikoli ne bi tvoril mehurček zraka.

Sesalna cev pri dnu gornjega rezervoarja naj bo obrnjena navzgor in lijakasto zaključena, da se prisilni tok od črpalke umiri (zniža hitrost)
Odzračevanje bo problem. Med delovanjem črpalke bo tu nekaj pritiska in se bo nekaj zraka na gornjem robu se stisnilo. Pri prenehanju dela črpalke se bo tu ustvaril manjši podtlak in zračni mehur se bo hitreje večal. Odzračevalnik bo zaradi podtlaka spuščal še nekaj zraka v cev. ??? morda bi delovalo: namesto odzraćevalnika namestiti na dokaj tanki cevki zaprto posodo, v kateri bi se nabiral zrak. Ko bi se nabralo več zraka bi se prekinil tok vode navzdol. Pri črpalki bi imel senzor pretoka, ko se dovolj zniža se po določenem času vklopi črpalka.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.10.2025 9:15

Torej še en rahel sifonček. Ki bi moral biti vedno zalit.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov