epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

dada30 napisal/-a: predvidoma iz kvadratnih profilov 140x140x4,
za streho bodo uporabljeni sendvič paneli debeline 30mm
Postavljeno bo v A2 regiji za snežno obtežbo, nadmorska višina cca 700m.
. Pod celotno površino bo temeljna plošča iz betona, v katero bo konstrukcija pritrjena, najverjetneje preko triglav vijakov.

dada30 napisal/-a: da v stene cevi vrežem navoj, se celotne zadeve lotim v varjeni izvedbi Bi moral še v kote zavariti ojačitve, Skrbi me, da bo poves cevi prevelik.

Žerjavar napisal/-a:dada30 napisal/-a: da v stene cevi vrežem navoj, se celotne zadeve lotim v varjeni izvedbi Bi moral še v kote zavariti ojačitve, Skrbi me, da bo poves cevi prevelik.
Potrebni vijaki bi bili vsaj M10 ali več. Navoj vrezan v 4 mm pločevino ne bo držal.
Kot si narisal spoj stebra z lego in špirovcem, bo potrebno oba prej zapreti s pločevino (da ne postane romb) in potem zavariti vse med seboj. Roke (rdeče) niso zaželjene, če bo potrebno, se bo našla manj opazna ojačitev.
Kaj misliš, da bo prevelik poves (koliko)? Ni ga problem izračunati.

pujs napisal/-a: Ali bi bilo ok, če bi v cevi vtisnil matico z navojem?

kenny napisal/-a:Nasvet glede navojev v cevi - sam ponavadi delam tako, da narišem 10mm debele ploščice, ki jih dam odrezati na laser. Na ploščici so luknje recimo M10 - 8.5mm, to privarim direkt na bok cevi, po varjenju prevrtam še skozi cev in vrežem navoj, torej če je ploščica 10mm in cev 4mm je navoja 14mm.
Sem več konstrukcij delal na ta način. Izogneš se tudi "štrlečim" vijakom in uporabi matic.

Žerjavar napisal/-a:dada30 napisal/-a:
Kaj misliš, da bo prevelik poves (koliko)? Ni ga problem izračunati.

dada30 napisal/-a:Skrbi me poves cevi na profilih dolžine 5m pri obremenitvi s snegom + lastna teža.

Krivina nastane zaradi enostranskega segrevanja. Skušaj čim manj segreti (več tanjših leg), če se že ukrivi pa poravnaš s segrevanjem in hitrim hlajenjem na nasprotni strani.pujs napisal/-a: kako pa rešiš deformacijo cevi po varjenju? ... zna biti krivo že za več cm.

pujs napisal/-a:kenny napisal/-a:Nasvet glede navojev v cevi - sam ponavadi delam tako, da narišem 10mm debele ploščice, ki jih dam odrezati na laser. Na ploščici so luknje recimo M10 - 8.5mm, to privarim direkt na bok cevi, po varjenju prevrtam še skozi cev in vrežem navoj, torej če je ploščica 10mm in cev 4mm je navoja 14mm.
Sem več konstrukcij delal na ta način. Izogneš se tudi "štrlečim" vijakom in uporabi matic.
kako pa rešiš deformacijo cevi po varjenju? Če imaš denimo 6 metrov dolgo cev in na njej na vsakih 80 cm privarjeno ploščo, zna biti krivo že za več cm.

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov