STROJNISTVO.com • Poglej temo - zvok iz peči

zvok iz peči

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: zvok iz peči

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.2.2026 8:27

Demz napisal/-a: se tisti zrak na vrhu bojlerja hitro porabi (raztopi v vodi).

Res. Ko ga bo premalo, bo varnostni ventil začel kapljati. Zapreš dovod in odpreš odvod, da vse izteče in skozi odvod se bo zrak dopolnil.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2026 14:48

Jaz sem imel na ta način hidrofor. V bistvu ga še imam, vendar ga že zelo dolgo ne uporabljam več, odkar sem šel na deževnico.
Zadeva ima pretok okoli 120 l/min v območju 6 - 8 barov pritiska (Kloecknerjevo stikalo). Po spominu sem enkrat na mesec tlačno posodo izpraznil in torej izenačil pritiske, ter napolnil nazaj na delovni pritisk (6 - 8 bar). Tista zaloga zraka kot ekspanzijska blazina se je potrošila nekje v enem mesecu.

V mojem primeru nisem imel (jajc) da bi delal z ločeno ekspanzijsko posodo, zaradi hidravličnih udarov. Pretok vode mi je bil primarnega pomena skupaj s pritiskom.
Kasneje sem šel na ujetje meteornih vod (deževnica) in pretočno črpalko ustreznih kapacitet. Cevovodi so plastični (PVC) in brez težav kompenzirajo tlačne sunke ob zagonu/ustavitvi ter vmesnih dogajanjih. To niso razstavljivi ermeto in podobni spoji, ampak lepljeni. Klasični razstavljivi spoji tega ne zdržijo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2026 16:15

Sedaj sem šel prebrat temo od začetka. Možakar govori o centralni kurjavi in pritiskih okoli 1,1 bar, torej ni na 5 barih kot bi bilo za dovod sanitarne vode.

Tu ni nič logičnega. Ekspanzija na 5 barov pa prav tako nič ne rešuje - kvečjemu še ena bomba v bajti. Bolje da poišče ustreznega človeka za inštalacije, preden bo katastrofa in bomo brali na črnih straneh.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.2.2026 16:39

clovek napisal/-a:Ugotovil sem da brenčeč zvok, ki se pojavi vsake tolk časa in traja par sekund, prihaja iz varnostnega ventila ki se nahaja spodaj na vstopu hladne vode v bojler zraven ekspanzijske posode.
Pred par leti ko sta bili pokvarjeni ekspanzijski posodi je iz tega ventila v času segrevanja bojlerja (ogreva centralna peč) vedno kapljalo.

To mi je dalo misliti da je verjetno problem pri bojlerju.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2026 17:00

Včasih (ne vem kako sedaj delajo), so na dovod vode v kurilnico namontirali varnostni ventil kot je na klasičnem električnem bojlerju. Če je ekspanzija odpovedala, je pa ta varnostni ventil spustil in dovoljeval raztezanje vode v "rikverc", torej proti dovodu. Ali ven skozi stransko luknjo, ali pa nazaj, če je bila tudi ta onemogočena. V tem primeru se spomnim, da je prišlo do vibracij in čudnih šumov. - tisti nepovratni ventil na vzmeti, zvok pa kot da se je poviševal in potem ponehal.

To je še sanitarna voda, ne ogrevalni sistem.

V prvi vrsti, mora ekspanzija delati. Če nima ustreznega tlaka - ne deluje. Govorim: "ustreznega", torej ne prevelikega ali premajhnega.
V nadaljevanju so pa varnostni ventili kot rešilne bilke. Preveriti je treba vse od ekspanzije do vseh teh varovalk. Ko bo zadnja odpovedala, bo nekaj popustilo. Ponavadi tisti najpametnejši ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 17.2.2026 19:19

Ekspanzijska je na strani sanitarne ja = vodovod.
5 bar je predlagal vodovodni inštelater ki je šel tod mimo.
Odkar je zrihtano varnostni ventil ne kaplja in tudi tistega šuma o katerem sem govoril ni več.

Ekspanzijska je v kleti (2 m od stropa) , najvišji radiator je v 2. nadstropju - celotno višino sem zdaj izmeril 8 m.

Ekspanzijska:
Pre. charge: 2.5bar.
Preizkusni tlak 14bar.

Tlak vodovoda npr. 4.0 bar.

Višina 8m....hidrostatični tlak 0.8bar

Tlak za polnjenje ekspanzijske bi bil praviloma med 4.8 (4+0.8 ) in 6.5 (4+2.5) bar?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2026 19:54

Ne.

Radiatorji so ločeni od tvoje sanitarne vode. Zato tvoja formula ne bo prav. To sta dva ločena sistema.

Verjetno imaš dve ekspanzijski posodi. Ena je za ogrevalni sistem (radiatorje), torej 0,8 bar + 0,2 = 1 bar , v bistvu pa se ravnaj na delovni tlak sistema + 0,2 bara), ter druga za sanitarno vodo (tista na pipah, torej 4 bar + dodatek - treba izmeriti. Ta je tista.).

Je tako?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 17.2.2026 21:16

Malo sem pihnil mimo ja ker sanitarna voda nima veze z radiatorji.

-Tlak na ekspanzijski sanitarne:
(4bar vodovoda + 0.7bar (višina pipe 7 m)) .. min 4.7bar, max 7.5bar ?

-Voda na ogrevalnem sistemu malo pušča zato občasno ko manometer pade na 1.0 bar, dodam vodo do 1.2 bara.
Tlak na ekspanzijski (dejanskega tlaka nisem meril) ogrevalnega sistema:
višina radiatorjev 8m ... 0.8bar
+ 0.2 bar delovni tlak
= 1.0 bar?
Bi moral biti tlak v ekspanzijski višji/enak od tlaka 1.0 - 1.2 bar vode?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.2.2026 5:53

Da, tako bo prav. Naj se še Žerjavar izreče oz. fantje ki zadevo poznajo.

Ogrevalni sistem je "sekundarni sistem" in mora imeti min. 0.8 bar (če je višinska razlika med najnižjo in najvišjo točko 8 m, dodaj še malo za rezervo, ker so toplotne razlike, torej bo 1,2 bara v redu. Ekspanzijska naj ima 0,2 bar več, torej 1,4 bar. V tem primeru naj ne bi nikjer puščalo, ker bo ekspanzija delovala namesto varnostnega ventila.

Sanitarna voda je pa drug, ločen sistem, v bistvu lahko rečemo "primarni sistem" in naj ostane tako kot si zapisal. Zopet, temperaturne razlike bo kompenzirala ekspanzijska in zato bo varnostni ventil tiho. Tudi moker ne sme biti. Če bi pa ekspanzijsko nafilal na več kot je pa na varnostnem ventilu, bo pa zopet on delal in piskal zraven. Pa - če bi duša spustila. Takrat mora varnostni prevzeti kompenzacijo, sicer bo nekaj spustilo. Tlačne obremenitve so lahko neverjetne.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.2.2026 6:42

clovek napisal/-a: -Tlak na ekspanzijski sanitarne:
(4bar vodovoda + 0.7bar (višina pipe 7 m)) .. min 4.7bar, max 7.5bar ?
Bi moral biti tlak v ekspanzijski višji/enak od tlaka 1.0 - 1.2 bar vode?

Za drobnjakarje: Tlak vodovoda ti mora povedati dobavitelj vode, glede na tvojo lokacijo - kakšen max tlak lahko pričakuješ. To je zate začetni tlak plina v raztezni, upoštevaj višino raztezne glede na vodov. priključek. Potrebno velikost raztezne pa določiš glede na tlak varnostnega ventila bojlerja in volumna segrevane vode.
Ogrevanje: Najugodneje je, če je začetni tlak plina enak višini sistema iznad raztezne. Začetni tlak vode pa 0,1 do 0,2 bar več.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 4.3.2026 12:13

Zakaj pa mora sploh bit ekspanzija na sveži vodi - saj se lahko tlak sprosti v smeri dotoka sveže vode, mar ne? Ali ima mogoče vodovod glede tega omejitev in mora biti vgrajen nepovratni ventil, da ne moreš filat vodovoda s strani uporabnika?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.3.2026 14:40

fogl napisal/-a:j se lahko tlak sprosti v smeri dotoka sveže vode, mar ne?
Bojler ima neposredno ob priključku vgrajen varnostni ventil, ki je hkrati nepovraten. Voda iz bojlerja se ne more vračati v vodovodno instalacijo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 4.3.2026 17:48

Zakaj pa mora imeti bojler nepovratni ventil?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.3.2026 18:11

zakaj zato, da se ti boljer ne izprazni, če zmanjka vode, imamo pa tlačne s protipovratnim vetilom in enakotlače bojlerje brez pp vetila nadomešča ga ventil "tople" vode, ki v bojler odpre tok hladne vode...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.3.2026 4:16

Kolikor vem, je to tudi eno od žarišč legionele. Ogrevana voda ne sme nikoli priti nazaj v dovod.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 5 gostov