STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dovoljena obremenitev utrjenega gramoznega tampona

Dovoljena obremenitev utrjenega gramoznega tampona

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dovoljena obremenitev utrjenega gramoznega tampona

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.2.2026 13:58

Pozdravljeni.

Iščem podatek za dovoljeno obremenitev utrjenega gramoza. Kolikor sem guglal, se pojavlja več vrednosti , odvisno od kvalitete gramoza, koliko je zbit, ... .
V mojem primeru bi bil utrjen z vibra ploščo.

Lp
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dovoljena obremenitev utrjenega gramoznega tampona

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.2.2026 14:32

To bo strokovno lahko povedal gradbeni statik z izkušnjami.
Pred leti sem se skušal prebiti skozi teorijo nosilnosti tal. Edino oprijemljivo mi je bil mirni, aktivni in pasivni zemeljski tlak v odvisnosti od vrste zemljine (kot notranjega trenja zemljine). Podane so tipične zemljine in kot trenja). Nisem našel povezave zemljine z dopustnim vertikalnim tlakom. Z lastno logiko sem našel ustrezno matematično zvezo, kjer je važen podatek globina zemljine. Ti podatki veljajo za uležano zemljino, z zbijanjem nasipa se lahko le približaš podanim vrednostim. Ja, kontrolira se dovoljen pritisk na zbijan nasip in dovoljen pritisk na uležano zemljino nekaj globje (globina izkopa). Vsekakor mora izkop (velikost tampona) biti večji od velikosti temelja.
Praktično: Za zbiti gramoz sem našel podatek o dopustnem pritisku 200 do 600 kN/m2, za uležano ilovico pa 75 do 250.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.2.2026 14:38

Kakšno imaš frakcijo?
Kakšna je debelina tampona?
Med zemljino in tamponom je potrebna vgradnja geotekstila.
Vibra plošča ali Wacker žaba? Ko sem jaz za temelje hiše zbijal, so mi rekli naj zbijam po fazah max. 20 cm, čeprav je bila Wacker žaba. Ko sem zbil do konca sem takoj vedel, ker je žaba hotela skočiti do neba.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 20.2.2026 16:57

Nekaj iz prakse, vse ostalo je samo ugibanje.
Zemljina
tekstil
tampon gramoz. vsaj vibro plošča, še bolje valjar.
sekanec, obvezno plošča še bolje valjar.
tlakovci ali podobno. Nekako tako pravijo mostri, kateri so izdelali in položili na stotine m.
Kar pa se obremenitve tiče, ali je točkovna oziroma pasovna.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.2.2026 19:23

Hvala za odgovore.
Ja ta velik razpon me bega.
Na koncu je velika razlika v dimenziji temelja.
Stanje na terenu je spodaj lapor (rjava kamnina, katero se da z bagrom kopati), planirano je pol metra utrjenega gramoza z vibro ploščo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.2.2026 6:09

Morda poveš kaj več o namenu tampona. Globina izkopa, debelina tampona, kaj bo na tamponu (terasa brez prekritja, pritlična stavba z temeljno ploščo, ...). Ali je možnost zalitja z vodo nekaj dni skupaj (talna voda, poplava, ...
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.2.2026 18:09

Gre za nadstrešek za dva avtomobila.
Nekaj v tam stilu
https://external-content.duckduckgo.com ... ipo=images

Izziv pa je, da je dvorišče končano, asfalt položen, tako da je ideja investitorja temelj proti drugi strani, kontra strehi, kot Z profil v prerezu.
Velikost pokritega dela 5x6 m, tri kovinske konzole (narobe obrnjeni L).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.2.2026 6:14

fikus_ napisal/-a:Gre za nadstrešek za dva avtomobila. ... je dvorišče končano, asfalt položen, tako da je ideja investitorja temelj proti drugi strani,

Zanimivo! Temelj s svojo težo mora dajati ravnotežje nadstrešku z max snega. Skupno težišče dober meter izza stebrov. Čemu vprašanje o tamponu, če je že končan?
Ideja: Narediš stavbo 5 x 6 m z kapom 5 m brez podpor. Za osnovno konstrukcijo rabiš 4 stebre in dva nosilca 11 m. Jasno, da zaprtje lope in več kritine.
Možnost: Vsak steber spodaj podaljšaj horizontalno kakih 4 m da leži na asfaltu. Glede na veter varovanje proti premiku ali za burjo proti privzdigu.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.2.2026 10:13

Dvorišče je končano, asfaltirano, temelj bi bil na mestu zelenice.
Skrbi me posedanje temelja, ko streha ne bo vec padec 5-10° proti zelenici....
Trije stebri zato, da se dva avtomobila parkirata vmes, ker bo globina strehe 5m .
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.2.2026 10:44

fikus_ napisal/-a: Skrbi me posedanje temelja, ko streha ne bo vec padec 5-10° proti zelenici....
Trije stebri zato, da se dva avtomobila parkirata vmes,.

Glede na kvaliteto zemljine na dnu izkopa (sklerometer) se določi potrebna velikost dna zemljine, nato se določi potrebna debelina tampona (glede na kvaliteto (materjal in zbitost), nato pa določi oblika temelja, da bo skupno težišče kot sem rekel. Stebri so nad temeljem, torej zunaj asfalta. Če se tako dela in računa, posedanja nebi smelo biti, da bi znatno vplivalo na naklon kritine..
Moja zamisel lope je: Manj teže temelja za težo lope in del snega (nad lopo ga je lahko manj kot nad parkiriščem), možnost le dveh nosilcev ker avto parkiraš le do stebra (morda večji kap).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 22.2.2026 12:02

Če sem pravilno razumel, bi stebri stali takoj za robom asvalta, temelj stebrov bi pa segal v obstoječo zelenico. Pri tem pa bi avto stal pod nadstreškom v celoti na obstoječem asvaltu.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.2.2026 15:41

Žerjavar, verjamem, da je meritev prava pot.
Kaže da bom investitorju dal obremenitev temelja in naj poišče nekoga, ki bo določil temelj. Jaz sem prekratek za to.

Sebek, točno tako.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.2.2026 6:46

Idealna oblika temelja: Pri stebru ustrezen nosilec proti drugemu koncu in spodaj širši tanjši del (glavnina pritiska). Na drugem koncu čim večja teža temelja, da se skupno težišče pomakne čim dalje od stebra.
Kvaliteta zemljine na globini 70 do 100 cm (mehka ilovica, trda ilovica, pesek, prod, ...)? Ali je možno nekajdnevno zalitje z vodo na tej globini (talna voda, poplava, ..)?
Kako daleč v zelenico od roba asfalta lahko sega temelj (vsaj 5 m)? Projektna teža snega? Veter (burja?) Velikost kritine (morda se je kaj spremenilo s položajem stebrov)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.2.2026 12:35

Širina temelja do 1500 mm od robnika asfalta na zelenico (naprej je že sosedova ograja).
Projektna obtežba s snegom 310 kg (cona A2, NMV 410 m), lokacija Koroška, v dolini med hišami, tako da z vetrom ne bo težav.
Tla lapor, na vrhu 20-30 cm zemlje, kar bo itak izkopano), z vodo ni težav, ne bo zalitja, rahel nagib parcele.
Kritina trapezna pločevina (sendvič z izolacijo ali samo s filcem, teža do 8 kg/m2), letve potrebne na maks. 0,6 m.
Tloris strehe za nadstrešnico širina 6 m in globina 5m (zaradi estetike se bodo pokrili tudi stebri/konzole, tako da računam 6x6 m), nobena stran ne bo zaprta.
Naklon strehe 5-8° (predvidena obroba da bo videz ravne strehe) , kap na strani stebrov.
Po dolžini 3-je stebri/konzole na 2m (2,5m) razmika.

Predvidevam, da bo temelj v enem kosu, da bo čim manjša potrebna globina.
Priponke
Prerez N.jpg
Prerez N.jpg (73.58 KiB) Videno 1961 krat
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.2.2026 13:27

fikus_ napisal/-a:Širina temelja do 1500 mm od robnika asfalta na zelenico.

Ni šans!
Če nočeš razkopavati asfalta ti ostane realna možnost klasičnega nadstreška na štirih stebrih tik ob robu asfalta ( verjetno na razmaku 7 x 4 m) Morda na nekaj manjšem razmaku nad asfaltom z betonsko podllogo 30 x 30 cm)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov