STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dvižno škarjasto dvigalo

Dvižno škarjasto dvigalo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Dvižno škarjasto dvigalo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.3.2026 13:06

pivolcan napisal/-a:Pohodna plošča dvigala bo vedno v zgornjem položaju .

Domnevam, da je odprtina za stopnice (dvigalo) na zunanjo strani ob zidu stavbe. Do sedaj je bila prekrita z dvižnimi lesenimi vrati. Ali si tudi hodil po teh vratih, da nisi rabil iti izven strehe (kap), posebno ob dežju?
Ta princip se mi ne dopade, ker človek ob uporabi dvigala nima nobene zaščite kot jo običajno daje kabina lifta. Predlagam pločevinasto loputo pritrjeno s tečajem na zid čisto spodaj. Z lastno težo se sama zapre da prekriva odprtino, ko pa se dvigalo dvigne (z prekritjem kabine) dviga in zasuka loputo ob steno stavbe. Tudi premične varovalne ograje ne boš vedno nameščal ...
Če je to sprejemljivo, se rob odprtine malce privzdigne, da ob dežju po vetru ne bo teklo v klet.
Dvigalo ima z vseh strani zaprto kabino (verjetno z gosto mrežo, da se lahko prilagaja obliki zgornje odprtine). V kabini je tudi trdno držalo za roke, da lahko mirno in varno stojiš.
Običajno je kabina izven obratovanja v kleti, v kabini pa so tipke za dvig, spust in stop, sicer pa se v obeh krajnih položajih samo ustavi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pivolcan » 1.3.2026 14:30

Malce slabo bereš moje komentarje .Stopnice so na sredini manjšega hodnika pokrite z lesenimi vrati ,ki se dvigujejo in so narejene iz dveh delov.Sedaj bi odprtino za lift prestavil v vogal prostora.Trenutno odprtino pa zaprl z novo betonsko ploščo in novo odprtino za dvigalo.
pivolcan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.3.2026 14:45

pivolcan napisal/-a: .Stopnice so na sredini manjšega hodnika
.Sedaj bi odprtino za lift prestavil v vogal prostora.

Tega nisem mogel slabo prebrati.
Če lift ne bo v tej odprtini, potem stopnice z odprtino pusti kot zasilni izhod.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pivolcan » 1.3.2026 15:35

Stopnice gredo stran.
pivolcan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 1.3.2026 21:12

Žerjavar, tole je postalo teoretiziranje brez haska. Pivolčan hoče pač narediti "karnekaj" in gredo vsi nasveti v prazno. O varnosti bo razmišljal "potem" (ko bo že koga zmečkalo?).
Zdaj! je povedal, da bo naredil novo luknjo v plato - neprimerno premajhno, a kaj č'mo.

Pivolčan, strošek 800 EUR ?? Naka. Koliko pa stane tovarniško serijsko izdelana dvižna miza podobnih dimenzij?
Saj bi ti napisal, da si malo oglej in premisli tiste dvižne ploščadi za prevoz invalidskih vozičkov po/ob stopnicah (namesto 'glomazne' mize); morebiti so cenejše in manj varnostno problematične, pa še stopnice bi ostale za rezervo... pa najbrž nima smisla pametovati prepričanemu.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.3.2026 8:48

pivolcan deluje kot butal... kovač: če bo špičasto bo kramp, če bo pa ploščato pa lapata...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pivolcan » 2.3.2026 21:15

vili napisal/-a:pivolcan deluje kot butal... kovač: če bo špičasto bo kramp, če bo pa ploščato pa lapata...

Hvala Vili zelo konstruktivna debata.
pivolcan
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.3.2026 22:13

Tale tema je precej delikatna in fantje se tu običajno poskrijejo kot miške. Na forumu sem prisoten že več kot 20 let, pa ni še nikoli uspel nihče izluščiti na to temo kaj tehnično uporabnejšega. Je razumljivo, je Žerjavar razložil kako to je :-? .

Pri dvigalih so varovanja mnogo pomembnejša kot pa dvigalo samo. Najprej rešuješ principe varovanj in ko vidiš da je izvedljivo, šele potem mehaniko. Predstavljaj si, kako strog režim tehničnih pregledov imajo dvigala v javnih zgradbah - že to veliko pove. Tovorna dvigala brez oseb na vsakega pol leta, osebna dvigala pa kar 1 x mesečno!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2026 6:26

[quote="Demz" fantje se tu običajno poskrijejo kot miške. ![/quote]
Saj se ne poskrijejo. Tisti, ki le malo o problemu vedo, dajejo le malo uporabne nasvete, kdor pa o problemu kar nekaj ve, pa ne bo dajal nasvetov, ker se zaveda, da ve premalo. Onih, ki bi lahko dali uporabne nasvete pa ni, saj nimamo proizvajalca (projektanta) liftov niti za zasebno uporabo, kaj šele za javno uporabo.
Če nekdo v lastni režiji naredi lift za svojo (družinsko) uporabo pa avtomatsko prevzame vso odgovornost za uporabo, razen če ni zahteval in dobil mnenja o varstvu pri republiškem inšpektorju.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2026 7:36

Saj, :D , zato sem pa rekel "poskrijejo".
Konkretno moj projekt (bolje rečeno "ideja"), ki sem ga imel tule lani jeseni, je tako popolnoma zastal. Pa sem čisto nedolžno vprašal, kako so pri liftu izvedene mačke, ki bi zaustavile kabino v primeru prostega padanja (lom vrvi, predrtje hidravlike ...). Niti med diplomskimi nalogami nisem našel nekaj primernega, res pa, da imam čas oz. počasi zbiram podatke.

V takih malce močnejših debatah se kar lepo poskrijete v luknje, priznaj Žerjavar! :D
Zadnjič spremenil Demz, dne 3.3.2026 8:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.3.2026 7:51

Žerjavar napisal/-a:Če nekdo v lastni režiji naredi lift za svojo (družinsko) uporabo pa avtomatsko prevzame vso odgovornost za uporabo, razen če ni zahteval in dobil mnenja o varstvu pri republiškem inšpektorju.

No, in ravno tu je poanta. Zakaj moralizirati brez potrebe? Človek bi imel svoj privaten lift, mirno mu lahko podamo informacije. Kaj bo z njimi naredil - je pa njegova skrb. Tako tudi učimo otroke.

Seveda najpomembneje je pa, da ga opozorimo na pasti in nevarnosti. Kar se mene tiče - sem s tem popolnoma moralno pokrit. Brez najmanjšega pomisleka objavim, kako se naredi nitroglicerin - toda obvezno opozoriti, da gre z njim lahko tudi bajta s familijo vred v luft.

Odgovornost je itak in vsakič na izvajalcu. Znanje - je pa prav, da se širi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.3.2026 8:23

Žerjavar napisal/-a: Nekdo ki pomaga pri izdelavi naprave, za katero ve, da ne izpolnjuje varnostnih pogojev je sokriv nesreče. Jaz ne bi želel biti sostorilec.

To velja!
Opozarjam na možne nevarnosti, da lahko izvajalec to potrdi, da se tega zaveda in zmanjša mojo sokrivdo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.3.2026 10:06

Poleg odgovornosti, avtor teme pričakuje, da mu bo nekdo dal neke skice, po katerih bo izdelal. In kot avtor skic, si odgovoren, vprašanje, ali bo res tako narejeno, kako dobri bodo zvari,....
Saj dokler gre, dokler se komu ne zgodi kaj, potem pa najprej iščejo papirpologijo, avtor bo rekel, saj mi je oni dal skice, jaz sem samo po teh naredil,....

Me je nekdo pred precej leti hotel nekdo namočiti za svoje šalabajzerstvo in bližnjice pri izvedbi, začela sva pa ravno na tem forumu, po sistemu, samo to rabim, potem še to, in še to ,... dokler ni dobil zastonj praktično o vse,... ko je pa izdelek popustil, sem bil pa po njegovem jaz kriv. Rešilo me je, da zadeva ni bila izdelana po načrtih, so ubrali veliko bližnjic, od uporabljenih materialov, do varjenja, kot bi gledal, kako lastovke gradijo gnezda (s tem da lastovke naredijo boljši končni rezultat).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.3.2026 10:14

Žerjavar napisal/-a:Tisti, ki le malo o problemu vedo, dajejo le malo uporabne nasvete, kdor pa o problemu kar nekaj ve, pa ne bo dajal nasvetov, ker se zaveda, da ve premalo. Onih, ki bi lahko dali uporabne nasvete pa ni, saj nimamo proizvajalca (projektanta) liftov niti za zasebno uporabo, kaj šele za javno uporabo.

Točno tako. Se podpišem pod tole.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.3.2026 10:16

fikus_ napisal/-a:Poleg odgovornosti, avtor teme pričakuje, da mu bo nekdo dal neke skice, po katerih bo izdelal. In kot avtor skic, si odgovoren, vprašanje, ali bo res tako narejeno, kako dobri bodo zvari,....
Saj dokler gre, dokler se komu ne zgodi kaj, potem pa najprej iščejo papirpologijo, avtor bo rekel, saj mi je oni dal skice, jaz sem samo po teh naredil,....

Me je nekdo pred precej leti hotel nekdo namočiti za svoje šalabajzerstvo in bližnjice pri izvedbi, začela sva pa ravno na tem forumu, po sistemu, samo to rabim, potem še to, in še to ,... dokler ni dobil zastonj praktično o vse,... ko je pa izdelek popustil, sem bil pa po njegovem jaz kriv. Rešilo me je, da zadeva ni bila izdelana po načrtih, so ubrali veliko bližnjic, od uporabljenih materialov, do varjenja, kot bi gledal, kako lastovke gradijo gnezda (s tem da lastovke naredijo boljši končni rezultat).

No, tole je rak rana branže. Vsi bi vse zastonj, če ne daš te grdo gledajo in potem ko je problem pa hop na tnalo.
Svašta. Tale foh je vedno bolj za en [cenzurirano]. Pa brez zamere...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov