STROJNISTVO.com • Poglej temo - nosilni zid med dvema stananjama

nosilni zid med dvema stananjama

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: nosilni zid med dvema stananjama

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.6.2026 14:30

mirator napisal/-a: izdolbeš od stropa navzdol v dolžini ca 2 m žleb globine 15 cm in širine 20 cm. Gre pa za zid med dvema zgornjim etažama.
.
so pod ometom izključno sosedove vodovodne cevi.

Zanimivo! Le čemu rabi sosed vodovod na podstrešju?
Ali je ta na črno zgrajen zid tvoj, da se izogibaš odgovoru, kdo je lastnik zidu ?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 22.6.2026 14:51

viewtopic.php?f=54&t=53818
Tole je ta iskana tema ane.

Ker je očitno stena malo preozka za vse sosedove in verjetno tudi tvoje instalacije, bi jaz pri sebi enostavno zazidal novo steno iz siporeksa ali naredil iz kanufa. S tem boš tudi dodatno izoliral zvočno. Seveda bi pa bilo primerno, da tudi sosed prispeva finančno.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mirator » 22.6.2026 16:19

Hvala, da si našel temo. Žal mi je da sem načel novo, vendar sem povsem pozabil, pod kakšnim nazivom sem jo prej odprl.
No sedaj se problematika bolj natančno vidi.
Med tem sem tudi pridobil pravno mnenje, ki je povsem na moji strani in pravi, da sosedove lastniške cevi, ne glede od kdaj so na moji strani, na moji strani od ugotovitve dalje, nimajo kaj iskati.
Vseeno pa izkazujem voljo do dobrih sosedskih odnosov (nimaš kaj, imamo skupni dohod in ne gre brez srečanj) in iščem kako zadevo rešiti na moje in sosedovo zadovoljstvo. Žal sosed nima nobene volje po sodelovanju, njegov edini odgovor je, naj delam, kar hočem, samo da ne bom njemu delal stroške.
Res pa je, da sedaj že tudi mene daje potrpljenje in se zna zgoditi, da bodo dobri sosedski odnosi odšli, spor bo pa po slovenski folklori reševalo sodišče.
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.6.2026 19:36

Daj mavčne plošče čez, profile pritrdiš tako, da bos izgubil najmanj prostora, še kakšen cm stiropora spodaj in bo.
Še ceneje, nalepiš stiropor, čez pa fasadna mreža in malo več lepila. Na to steno potem ne moreš ničesar pritrditi, ti tudi odsvetujem, razen če imas detektor za kovine v zidovih, da se prepričaš, da te ne čaka presenečenje.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mirator » 22.6.2026 20:35

Ali mi lako kdo potrdi ali vrže mojo tezo, da lahko pri starih bakrenih vodovodnih ceveh tako pri ponovnem radialnem krivljenu kot pri osnem zvijanju, baker utrudi in nekje poči?
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.6.2026 8:00

Baker se pri plastičnih deformacijah utrdi (kar upogibanje je) in je bolj trd. Če ga potem pustiš pri miru, bo ok. Lahko sicer nastanejo kakšne razpoke, ampak če sedaj ne pušča, potem bo še nekaj časa mir.
Tako da zavaruj pred puščanjem vode v stanovanju in pusti inštalacijo pri miru. Ko/če bo prišlo do puščanja, boš potem reševal in zahteval od soseda, da prestavi cevi.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mirator » 23.6.2026 10:37

Hvala.
Problem je v tem, da mi sosed teži s sanacijo na moji strani tako, da bi izboklino cevi, ki sedaj gleda iz zida, samo malo okrivil v desno v izdolbljen zid in zametal. In ta strošek mi je pripravljen kriti, ker je pač bila njegova napaka. Seveda jaz tega ne dovolim, ker bi tisti upogib v desno bil izveden z udarcem s kladivom na cev in pri tem bi prišlo, po mojem mnenju tudi do osnega zvijanja cevi in verjetno tudi do kakšne razpoke. Poleg tega je cev bila enkrat ukrivljena pri montaži, drugič pa pri izboklini.
Moram reči, da takšnega soseda ne želim nikomur.
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov