STROJNISTVO.com • Poglej temo - Spekter svetlobe pri varjenju

Spekter svetlobe pri varjenju

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Spekter svetlobe pri varjenju

OdgovorNapisal/-a spacetriper » 16.4.2006 1:18

Iščem podatke glede spektra in "moči" svetlobe, ki ga oddajajo različni varilni aparati.
Zanima me tudi kakšna zatemnitev (shade) je priporočena na zaščitnih maskah pri različnih tokovih pri različnih varilnih aparatih.

Sem iskal z googlom, pa nisem bil ravno uspešen.Bom šel pogledat v CTK, pa je kar precej knjig za pregledat na temo varjena.

Prosim če mi lahko namignete, kje bi dobil podatke oz če imate kaj uporabnega v elektronski obliki, mi lahko tudi pošljete.

Hvala.
spacetriper
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Dimc » 17.4.2006 16:35

Živjo,

ravno na svetlobo pri varjenju se ne spoznam. Lahko ti pa svetijem da se pozanimaš v podjetju Varstroj v Lendavi, kjer prodajajo različne varilne stroje. Mogoče pa ti lahko pomagajo. www.varstroj.si
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomtem » 21.4.2006 11:22

V varilnem obloku se električna energija spreminja v toploto. Zaradi visoke temp. električni oblok oddaja energijo v obliki različnih sevanj.
V splošnem so znane tri vrste elektro magnetnih valov:
- infrardeče je nevidno dolžine 0,7 do 1 mikro m. Občutimo ga kot toploto. Povzroča rdečenje - opekline kot na soncu in potenje.
- svetlobno sevanje so elektomagnetni valovi dolžine 0,4 do 0,8 mikro m.Povzročajo utrujenost očesa.
-ultraviolično sevanje je nevidno elektromagnetno dolžine 0,2 do 0,4 mikro m. Zaradi majhne val. dolžine gredo pod kožo.Povzročajo pekočo bolečino, ki se pojavi šele po nekaj urah.

Za izbiro zaščitnega stekla pa velja pravilo, da izberemo čim bolj temno steklo, a da pri tem zaradi slabše vidljivosti ne trpi kvaliteta varjenja.

Pozdrav

Tomaž E.W.E
tomtem
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov