STROJNISTVO.com • Poglej temo - "Strganje" motorja in "Bosch pumpa"

"Strganje" motorja in "Bosch pumpa"

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

"Strganje" motorja in "Bosch pumpa"

OdgovorNapisal/-a pajo » 2.5.2006 21:07

Sicer je težko opisati zvok prek foruma ampak vseeno. Traktor (ZETOR-5911) se zadnje čase obnaše čudno. V predelu kjer je nameščena jermenica na osi motorja se sliši zvok, ki je dokaj podoben strganju materiala-oziroma je podobno, kot če bi se oglašale kroglice dotrajanega ležaja. A je možno da je dotrajal ležaj na tej osi, oziroma kako se v praksi ugotovi, da je dotrajal omenjeni ležaj. Traktor je namreč star 25 let in s kar precej delovnimi urami.
Druga težava, ki me pesti pa je Bosch pumpa oziroma črpalka za gorivo. Cel naftni sistem (rezervoar, cevi, Cu-obročki, filtri,...) je bil očiščen oziroma zamenjan. Sedaj pa po zagonu motor deluje recimo 10 minut, potem pa samodejno ugasne. Vdor zraka ni krivec, ker je dovolj da mu pomagam s pumpico, ki je namenjena za ročno črpanje goriva ob zračenju sistema. Enostavno več ne vem kaj bi lahko bilo narobe, razen šob in črpalke, ki so dosedaj ostale nedotaknjene. V času, ko motor deluje pa se le-ta obnaša kot normalno. Sem pa opazil še eno spremembo in to je, da nad cevko, ki je namenjena za vračanje goriva v rezervoar preko šob (überlauf), ne priteče skoraj nič, oziroma se pocedi le tu pa tam kakšna kapljica nafte. Šobe so bile vsaj enkrat zamenjane ampak nazadnje pred več kot 11 leti.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 3.5.2006 7:03

Glede na napisano je zelo mogoče, da tisto strganje nastaja v "Bosch pumpi". Motorna gred je namreč oležajena drsno in bi tolikšna okvara ležaja, da bi bila navzven slišna kot strganje pomenila zaribanje ležaja v nekaj sekundah obratovanja motorja. V primeru, da visokotlačna črpalka ustvarja podtlak v vstopni cevi(zamašeni filtri ali cevi) lahko povzroča precej čudne šume. V "iberlaufu" pri prostem teku ni za pričakovati veliko količino nafte. Ta je sorazmerna s količino vbrizganega goriva. Torej, če brizgaš minimalne količine v valj, ne moreš pričakovati veliko v povratnih vodih.
Preveri tudi, če imaš vklopljen kompresor, ki je tudi lahko vir čudnih zvokov.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: "Strganje" motorja in "Bosch pumpa"

OdgovorNapisal/-a MC » 3.5.2006 7:04

pajo napisal/-a:Sicer je težko opisati zvok prek foruma ampak vseeno. Traktor (ZETOR-5911) se zadnje čase obnaše čudno. V predelu kjer je nameščena jermenica na osi motorja se sliši zvok, ki je dokaj podoben strganju materiala-oziroma je podobno, kot če bi se oglašale kroglice dotrajanega ležaja. A je možno da je dotrajal ležaj na tej osi, oziroma kako se v praksi ugotovi, da je dotrajal omenjeni ležaj. Traktor je namreč star 25 let in s kar precej delovnimi urami.
Druga težava, ki me pesti pa je Bosch pumpa oziroma črpalka za gorivo. Cel naftni sistem (rezervoar, cevi, Cu-obročki, filtri,...) je bil očiščen oziroma zamenjan. Sedaj pa po zagonu motor deluje recimo 10 minut, potem pa samodejno ugasne. Vdor zraka ni krivec, ker je dovolj da mu pomagam s pumpico, ki je namenjena za ročno črpanje goriva ob zračenju sistema. Enostavno več ne vem kaj bi lahko bilo narobe, razen šob in črpalke, ki so dosedaj ostale nedotaknjene. V času, ko motor deluje pa se le-ta obnaša kot normalno. Sem pa opazil še eno spremembo in to je, da nad cevko, ki je namenjena za vračanje goriva v rezervoar preko šob (überlauf), ne priteče skoraj nič, oziroma se pocedi le tu pa tam kakšna kapljica nafte. Šobe so bile vsaj enkrat zamenjane ampak nazadnje pred več kot 11 leti.

A si preveril filter za gorivo, ponavadi je zamašen in ne pride dovolj goriva do "pumpe"

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

Filter

OdgovorNapisal/-a pajo » 3.5.2006 7:07

Filtri so čisto novi. Sem že poskušal tako, da sem celo (poskusno) pognal brez filtra. Pa ni nič drugače. KOmpresor pa je izključen.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 3.5.2006 7:30

Pa nizkotlačna črpalka? Lahk ja sama črpalka slaba al pa je tačka izrabljena,preko katere je gnana. Pr men je bil že to problem-traktor je začel crkavat, ko si pa mal napumpal, je pa spet prjel, pa je bla tzačka na črpalki izrabljena.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pajo » 3.5.2006 7:55

SAJKO napisal/-a:Pa nizkotlačna črpalka? Lahk ja sama črpalka slaba al pa je tačka izrabljena,preko katere je gnana. Pr men je bil že to problem-traktor je začel crkavat, ko si pa mal napumpal, je pa spet prjel, pa je bla tzačka na črpalki izrabljena.

Imam podobne težave. Če mu pomagam s pumpico potem deluje, včasih tudi 10-20 minut, potem pa ugasne. Če ga ponovno napumpan vžge brez dodatnega odzračevanja.

Katero tačko to misliš? A se ta tačka nahaja v istem ohišju, kot je nameščena pumpica?
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pajo » 3.5.2006 8:06

xstrojnik napisal/-a:Glede na napisano je zelo mogoče, da tisto strganje nastaja v "Bosch pumpi". Motorna gred je namreč oležajena drsno in bi tolikšna okvara ležaja, da bi bila navzven slišna kot strganje pomenila zaribanje ležaja v nekaj sekundah obratovanja motorja. ...

A zaribanje ležaja pomeni, da bi se potem motor ustavil (blokada osi motorja)? Zanimivo je, da se to strganje ne sliši celi čas. Pri nižjih obratih (okoli 1000) ni slišati nič. Če pa se obrati povišajo pa postane to "strganje" dokaj moteče. Pa še to. Zamenjani sta že bili tudi sklopki in "druck lagerja". :-?
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 3.5.2006 11:34

"Pri nižjih obratih (okoli 1000) ni slišati nič. Če pa se obrati povišajo pa postane to "strganje" dokaj moteče."

Iz napisanega bi bilo mogoče sklepati, da je možnost napake na mehanskem regulatorju visokotlačne črpalke. Regulator deluje namreč na principu centrifugalne sile. Torej je "neaktiven" v nizkem območju vrtljajev in se aktivira v višjem območju.

Če bi ti zaribal ležaj ni nujno, da bi se motor takoj ustavil, bi pa zaribanje brez dvoma takoj opazil. Motor bi v začetku izgubil moč, zaradi prekinjenega mazanja ostalih ležajev pa bi po nekaj minutah dela zaribali še vsi ostali ležaji na gredi, kar bi povzročilo "smrt" motorja.

V tvojem primeru je treba najprej locirati izvor čudnih zvokov. Nabrusi ušesa, poslušaj in opazuj.....
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 3.5.2006 11:38

Tvoj traktor je verjetno opremljen s centrifugalnim filtrom olja. Odpri filter in preveri, če so v olju ostružki. Če jih najdeš sledi generalni remont.

lp,
xs
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Lukec » 3.5.2006 12:20

Še ena možnost;
- crkavanje traktorja ti verjetno res povzroča nizkotlačna črpalka. V sakem drugem primeru (če bi blo kaj narobe z glavno črpalko) bi takoj opazil na moči motorja, v barvi izpuha, v porabi goriva.
- če imaš čudne zvoke v okolici motorne gredi na sprednji strani je povsem možno da je zdrobilo kakšen ležaj na alternatorju. Sprosti jermen in ga probaj zasukat z roko. Boš takoj videl.
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pajo » 3.5.2006 12:48

Torej bo nizkotlačno črpalko potrebno zamenjati.

Zvoka pa ne povzroča ne alternator, ne vodna črpalka, saj sem jermen sprostil do te mere, da se nobeden od teh dveh ni vrtel. Za nekaj sekund sem pognal motor in zvok žal ni pojenjal. Torej sem ta vir eliminiral. Zamenjani so bili tudi krogljični ležaji, ki se nahajajo med motorjem in "getribi".
Bom pa sedaj, ko pridem domov, šel najpej pogledat oljni filter, saj sem pred dobrimi tremi delovnimi urami zamenjal olje in očistil mehanski filter. Torej bi se moralo lepo jasno videti, če so med oljem sveži ostružki. Prva tako pa je bila ob tem remontu že menjana oljna črpalka. Stara namreč ni crknila do konca ampak je bila zamenjana preventivno, ker je ob segretem motorju občutno padel pritisk olja. Istočasno je bilo zamenjano sito za olje v karterju motorja.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pajo » 4.5.2006 9:27

Najprej zahvala vsem za izkazano pomoč.

Nizkotlačno črpalko sem zamenjal in sedaj motor več ne ugaša.

Sem pa pogledal v oljni filter in je čist-nobenih ostružkov. Je pa prišel pogledat motor tudi en mehanik in pravi, da zvok "struganja" prihaja od kompresorja oziroma od zobika, ki ga žene. Torej motor naj ne bi bil v "nevarnosti".
pajo
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov