STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biodiesel

Biodiesel

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Andyro » 25.2.2005 10:36

marko-x napisal/-a:Kakšne razmere pa vladajo v celotnem postopku(max. tlak, max. temperatuta)?

Pozdrav

Najprej si oglej (podrobno): http://journeytoforever.org/biofuel.html
Mislim, da nas je večina začela na tem mestu. Drugače pa je pri domači izdelavi biodiesla tlak atmosferski in temperatura pod 60 stopinj C. Razen če seveda ne pozabiš vklopljenega grelca v neprodušno zaprti posodi, kar toplo odsvetujem.

Naj izkoristim priliko in še enkrat odsvetujem prodajo doma narejenega biodiesla. Če pa že, najprej naredite vsaj 10 tisoč km s svojim avtom.

Kdor opozorila ne jemlje resno, naj si pogleda
Mobisux
Andy
Andyro
Novinec
Novinec

biodizel

OdgovorNapisal/-a Jankc » 25.2.2005 20:34

Zravo

Baje se da na odpadno olje recimo iz fritez ogrevat hišo. Vendar je problem količina, poj se pojavi problem ki je treba vse filtrirat, potem olje segret do določene temperature da je redkejši pa še to se poj baje samo dodaja v nekem razmerju k nafti. Verjetno se bi splačalo, če bi dobil dovolj ojla od fritez ali kaj podobnega. Mogoče bi se splačalo povprašat po kakšnih hotelih alpa restavracijah, ker verjetno imajo s tem nekateri probleme kam s tem oljem ker so pač mal bol ekološko usmerjeni, količine pa mogoče niso tako zanemarljive.
Kako je pa pri večjih avtohišah oz. servisih z obrabljenimi motornimi olji alpa delavnice ki delajo servise na kamjonih?? Mogoče pa je ekonomska računica? :roll:

LP Janko
Ko vse odpove, preberi navodila. (Murphy)
Jankc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2005 20:59

samo toliko, da boste vedeli, da se z metanolom ni igrati, ker je izrdno strupen!!!!!

zato boditre skrajno perevidni, da ne bo po kašnem neuspelem poizkusu, tega pa jaz nisem vedel

toliko v vednosdt

lp

vili

p. s.
vendar tega ne počnite doma sami!!!!!
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Kurjenje olja

OdgovorNapisal/-a Andyro » 26.2.2005 13:29

Pozdrav

Na spletu najdete slovenskega proizvajalca gorilnika, ki naj bi kuril odpadno motorno olje, olje oljne ogrščice, biodiesel... (nekateja kuriva niso dovoljena). Stane okoli 1300 Eur. Najdite si ga sami, da mi ne bo kdo očital reklamo.

Na embalaži od metanola morajo biti ustrezne oznake, ki so razumljive tudi nepismenim. Sicer pa metanola, ki bi bil tehnično uporaben (čistost) ne moreš kupiti kjerkoli.
Andy
Andyro
Novinec
Novinec

Re: Biodiesel

OdgovorNapisal/-a jaky » 9.5.2006 17:20

merkač napisal/-a:
Unknown napisal/-a:Biodiesel sem pridelal doma iz odpadnega olja iz McDonaldsa. Ker je tega že eno leto se in od takrat nisem več ukvarjal s tem lahko povem samo okvirno ceno, ki je bila nekje 55 sit navzgor za liter (brez dela), s količino pač cena pada in 55 je res minimalna, za recimo količino od 2000l/mesec , trenutna je bila okoli 85. Izdelal sem ga samo eksperimentalno 2x po cca 5 l se z njim vozil in ga vsestransko preizkusil v golfu2 D. V planu sem imel tudi večjo proizvodnjo za kar sem že naredil načrte za 80l reaktor in potek procesa in nakupil tudi nekaj opreme. Plan sem kasneje opustil ker na faksu nisem dobil zadostne podpore da bi iz tega opravil diplomo. Če koga zanima in bi bil pripravljen sodelovati pri proizvodnji naj se javi, stvar je zanimiva in bi se kasneje tud finančno izplačala. Največji problem pri pridobivanju večjih količin biodizla pa je, kako pridobit zadostno količino odpadnega olja oz. zbiranje le-tega. Poleg tega naj povem da sva s kolegom takrat postopek peljala še dalje in iz odpadnega glicerina pridobila uporabno žajfo-milo, ki je bilo že pri prvem poizkusu kar solidno, pri drugem pa sva pridobila pravo šmir pasto z vonjem po cimetu, v končni fazi je lahko stranski produkt biodizla tudi tisto milo ki ga prodajajo v Lj. pri robbovem vodnjaku (v različnih barvah in vonjih drago kot žafran!!).

Naj še povem da je trenutna komercialna cena biodizla pri nas 100-110 sit/l ampak je veliko manj kvaliteten kot ta, ki sem ga sam pridobil.
Lp

Prosim če mi posredujete vaš naslov, ker se tudi jaz zanimam za pridelavo biodisela.
:( :) :) :D :-? :P :roll: :wink:
      zdravo .mene pa zanima,koliko stane 50l reaktor,in postopek predelave rastlinskega olja v biodizel.recimo,da imam 5litrov rastl.olja in bi rad naredil biodizel,kaj vse rabim od drugih stvari še zraven.v bistvo me zanima cel postopek.jaz lahko dobim odpadno rastlinsko olje.lahko bi sodelovala.naslov-andreja.gril@siol.net
      jaky
      Novinec
      Novinec

OdgovorNapisal/-a Dimc » 12.5.2006 20:21

Anonimno napisal/-a:mene pa zanima kje dobiti najcenejsi metanol, ki je potreben za izdelavo biodizla ?
      ( bjack17@email.si )

LP

Živjo,

mislim da bi lahko vprašal na Petrolu v njihovem centralnem skladišču v Zalogu. Je pa vprašanje če bo najcenejše. :P
      LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
      Dimc
      Strokovnjak
      Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stbe » 13.5.2006 12:17

Kako je pa pri večjih avtohišah oz. servisih z obrabljenimi motornimi olji alpa delavnice ki delajo servise na kamjonih??

Kurjenje odpadnega olja je prepovedano in ti ga bo težko kdo kar dajal, ker danes zahtevajo inšpektorji v firmah evidenčne liste o oddaji odpadnih olj.
      Poznam nekaj ljudi, ki so se ogrevali s tem več let, pa se sedaj ne več prav zaradi tega razloga.

LP
      Stbe
      stbe
      Strokovnjak
      Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a odrez » 13.5.2006 22:28

Da vas nekaj vprašam. V moji delavnici uporabljam za hlajenje strojev olje iz olne repice in s časoma se to olje izrabi( v njem so ostanki svinca, medenine, aluminija, železa... Vse skupaj pa izgleda kot temno rjava lepljiva tekočina). Ali bi se dalo tako olje uporabiti za izdelavo biodizla?
      Aleš
      odrez
      Sodelavec
      Sodelavec

Re: Biodiesel

OdgovorNapisal/-a gerapa » 16.5.2006 13:30

jaky napisal/-a:
      merkač napisal/-a:
      Unknown napisal/-a:Biodiesel sem pridelal doma iz odpadnega olja iz McDonaldsa. Ker je tega že eno leto se in od takrat nisem več ukvarjal s tem lahko povem samo okvirno ceno, ki je bila nekje 55 sit navzgor za liter (brez dela), s količino pač cena pada in 55 je res minimalna, za recimo količino od 2000l/mesec , trenutna je bila okoli 85. Izdelal sem ga samo eksperimentalno 2x po cca 5 l se z njim vozil in ga vsestransko preizkusil v golfu2 D. V planu sem imel tudi večjo proizvodnjo za kar sem že naredil načrte za 80l reaktor in potek procesa in nakupil tudi nekaj opreme. Plan sem kasneje opustil ker na faksu nisem dobil zadostne podpore da bi iz tega opravil diplomo. Če koga zanima in bi bil pripravljen sodelovati pri proizvodnji naj se javi, stvar je zanimiva in bi se kasneje tud finančno izplačala. Največji problem pri pridobivanju večjih količin biodizla pa je, kako pridobit zadostno količino odpadnega olja oz. zbiranje le-tega. Poleg tega naj povem da sva s kolegom takrat postopek peljala še dalje in iz odpadnega glicerina pridobila uporabno žajfo-milo, ki je bilo že pri prvem poizkusu kar solidno, pri drugem pa sva pridobila pravo šmir pasto z vonjem po cimetu, v končni fazi je lahko stranski produkt biodizla tudi tisto milo ki ga prodajajo v Lj. pri robbovem vodnjaku (v različnih barvah in vonjih drago kot žafran!!).

Naj še povem da je trenutna komercialna cena biodizla pri nas 100-110 sit/l ampak je veliko manj kvaliteten kot ta, ki sem ga sam pridobil.
      Lp

Prosim če mi posredujete vaš naslov, ker se tudi jaz zanimam za pridelavo biodisela.
      :( :) :) :D :-? :P :roll: :wink:
          zdravo .mene pa zanima,koliko stane 50l reaktor,in postopek predelave rastlinskega olja v biodizel.recimo,da imam 5litrov rastl.olja in bi rad naredil biodizel,kaj vse rabim od drugih stvari še zraven.v bistvo me zanima cel postopek.jaz lahko dobim odpadno rastlinsko olje.lahko bi sodelovala.naslov-andreja.gril@siol.net

Lep Pozdrav!

Tudi mene zanima ta projekt in bi želel sodelovanja z
          vami! Seveda, če še imate interes mi sporočite vaš naslov na duo_joker@hotmail.com Že v naprej se vam zahvaljujem za sodelovanje.
          gerapa
          Novinec
          Novinec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 18.5.2006 12:59

Tudi mene zanima kako od oljne repice do olja, ki bi ga kuril na centralni z gorilcom .... se preša ? ali kako drugače ? bomo mal njive iskoristil, ki samujejo....

l.p. Jože
          glavca1
          Strokovnjak
          Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 2.6.2006 9:45

Pozdravljeni

Odlocil sem se izdelati poskusno sarzo biodizla, nastudiral vso in se vec literature, naredil mali poskusni reaktor, nabavil KOH in NaOH, ustavilo pa se mi je pri metanolu.

Kdo ve, kje dobiti metanol? Pa ne laboratorijski, ker je ta veliko predrag. Zanima me tehnicni metanol kolicina pa do nekaj litrov.

Prosim pomoc!

lp
          Peter
          petosi13
          Strokovnjak
          Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 2.6.2006 12:34

Živjo,

pa vi mislite da je to tako enostavnmo za delat. To je stroškov od do. Če to niso neke hude količine je to brez smisla. Pa trošarine, konkurenca in še in še je fktorjev.
          :D
          LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
          Dimc
          Strokovnjak
          Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 2.6.2006 12:49

Dimc napisal/-a:Živjo,

pa vi mislite da je to tako enostavnmo za delat. To je stroškov od do. Če to niso neke hude količine je to brez smisla. Pa trošarine, konkurenca in še in še je fktorjev.
          :D

Kdo pravi, da je enostavno. Si kdaj slisal za poizkuse, testiranja, hobi? Racunam, da me bo prvi liter stal preko 10K SIT. Ampak mene vseeno zanima. Jasno pa je, da pri majhnih kolicinah ni nobenega smisla...
          petosi13
          Strokovnjak
          Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janez03 » 2.6.2006 21:43

Bivši Chemo, zdaj (mislim da še) Sava Trade bi metanol zanesljivo moral imeti, vsaj po naročilu.

L.p.; Janez
          Pomagaj si sam in forum ti bo pomagal.
          janez03
          Strokovnjak
          Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a netman » 31.5.2007 20:17

Ne razumem kako to da vsi jamrate da se ne izplača izdelati majhne količine biodiesela? Cena mojega biodiesela narejenega iz odpadnega olja, je 30% od Diesela na črpalki!

Dve leti izdelujem biodiesel doma na kmetiji. Prvo leto sem imel 60 literski reaktor, kar je zadostovalo za en tank biodiesela za 1989 golfa II. Ta tank biodiesela sem porabil v 14. dneh.

Drugo leto pa sem si naredil 200 literski reaktor, ki ga uporabljam še danes. Iz tega reaktorja dobim okoli 160 litrov biodiesela v skoraj enakem času kot prej majhno količino.

Pri Golfu sem moral menjavati povratne gumi cevčice za gorivo (tiste od dize do dize) vsake 3 mesece saj so drugače začele malo puščati. To je bil majhen strošek in takoj opravljeno delo.(drugih gumi cevi pa ni razžiralo!)
          Enkrat pa mi je odpovedala bosch črpalka in sem obstal sredi Maribora. Semering je začel puščati na bosch črpalki in je tam začelo noter vleči zrak. Dal sem obnovit črpalko in vse je bilo O.K.
          Na servisu so mi rekli da so noter dali silikonski semering in da bi od zdaj naprej naj bilo vse v redu. Ker pa nisem hotel več reskirat, sem raje kupil novejšega Passata ki je Biodiesel-friendly.

Od kar sem ga kupil je minilo 1 leto in prevozil sem 25.000km brez problema.
          Seveda pa mora biti biodiesel dobre kakovosti za mojega passata. Zato ga perem z vodo in nato tudi posušim.

http://s33.photobucket.com/albums/d81/e ... eo2eng.flv
          netman
          Sodelavec
          Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov