STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pogostost nadzora kontrole

Pogostost nadzora kontrole

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Pogostost nadzora kontrole

OdgovorNapisal/-a gramar » 20.5.2006 9:36

Zdravo!
Zanima me, če kdo ve ali obstajajo kje kakšna pravila, formule,tabele, standardi itd, da v primeru ustrezne sposobnosti procesa (npr. Cpk >1,33) zmanjšamo pogostost kontrole in za koliko.

Naprimer, da merim vsako uro po 5 kosov, ugotovim, da je proces obvladljiv in nima več smisla naprej meriti v takšnem obsegu. Racionalno bi bilo zmanjšati obseg meritev npr. na samo 2 kosa/uro ali pa 5kosov/2uri.
Ali se to dela po občutku?
gramar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a HB » 30.5.2006 19:43

Razmišljate v pravo smer. Glede na mojo prakso in logiko bi jaz meril vsaki 2 uri 5 kosov, zato da bi lahko delal statistiko, na primer kontrolno karto x prečna r. Če zmanjšate vzorec (proces je stabilen) pomeni, da ko gre kaj narobe, bi v vašem primeru morali pogledati vse kose za nazaj, do prejšnje meritve. Tu se je potrebno se zavedati kakšne so zahteve kupcev, in kako so občutljivi na reklamacije.

Torej zmanjšan vzorec je seveda stvar računice (stabilnost procesa, izdelano število kosov v eni uri, čas meritev vzorcev, čas meritev kosov, ki so izdelani v eni ali 2 urah).

Sistem nadzora mora biti postavljen tako, da smo prepričani, da so vsi izdelani kosi znotraj zahtev, oziroma znamo čim ceneje izločiti slabe kose od dobrih.
HB
HB
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gre001 » 17.6.2006 19:14

Najprej naj opozorim, da je sedaj skoraj nujno, da je Cpk > 1.66 in ne 1.33. Tabele glede meritev ne obstajajo, odločiti se je potrebno glede na vrsto procesa, št. kosov in čas operacije. Torej ima vsaka operacija drugačne zahteve meritev. Preveč meritev ni priporočljivo premalo meritev pa lahko povzroči odstopanje od mere za daljše časovno obdobje. Torej rečem lahko samo to, da je potrebno proces izboljševati in zmanjševati pogostost meritev glede na trend in iskušnje.
gre001
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov