STROJNISTVO.com • Poglej temo - Motor za čoln - en cilinder ne dela..

Motor za čoln - en cilinder ne dela..

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Motor za čoln - en cilinder ne dela..

OdgovorNapisal/-a WETA » 27.6.2006 11:37

pozdravljeni

mogoče mi kdo lahko pomaga pri moji težavi. Imam motor za čoln, 20 KM, dvovaljni, en vplinjač. Zadnjič, ko sem ga sprobal sem videl da gornji cilinder ne dela, drugače pa motor štarta in teče kolikor toliko normalno, le z večjimi vibracijami. To, da gornji cilinder ne dela, sem videl tako, da sem snel kapico svečke, motor pa je enako tekel kot prej. Pregledal sem tudi iskro, ta je na obeh cilindrih ok, oz. vsaj videti je enaka, kompresija zgleda tudi ok, nisem pa je meril. poskušal sem zamenjati svečke itd...isto.
Zanima me, ali ima kdo kako idejo, kaj bi bilo narobe. Sam razmišljam v smeri, da je uničen semering na gredi in potem vleče tam zrak, namesto skozi vplinjač. Je to možno? Da bi bil uplinjač kriv, ne vem, saj en cilinder dela ok. Mogoče pa....kakšna ideja?

Kako sneti magnet-vztrajnik iz gredi? je nujno potreben poseben ekstraktor ali lahko poskusim kar s klasičnim triročnim, tistim, ki se uporablja za ležaje?

hvala
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sandi » 27.6.2006 12:15

Pozdravljen!

Semering ali katero od ostalih tesnil v karterju je možna varianta, vendar bi motor (omenjeni cilinder) še vseeno delno deloval. Poznalo bi se predvsem na moči... Ker pa praviš, da ni spremembe, če snameš kabel s svečke je zadeva precej malo verjetna, ni pa nemogoče!!!
Nič nisi napisal katere znamke je motor. Verjetno ima sesanje direktno v karter preko sesalnih loput. Če je zadeva nekaj let ležala nekonzervirana, je možno, da je ena od sesalnih loput zarjavela in je podtlak sploh ne odpira. Snemi dol uplinjač in preglej lopute. Če jo poskušaš previdno odpreti s prstom, se mora odmakniti že pri najmanjši sili.
Povej katere znamke je motor in letnik...

LP, Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a WETA » 27.6.2006 12:22

Motor je Mercury, je pa letnik 1974. Lansko leto, preden sem ga kupil je bil res več let "konzerviran", skoraj 10. Kako je bil konzerviran, ne vem, bil je pa prešprican z neko mastjo itd, za notranjo konzervacijo pa ne vem. uplinjač ima montiran direktno v karter, torej zadaj. A te lopute so montirane torej v bloku motorja, takoj za uplinjačem?
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sandi » 27.6.2006 12:42

Sesalne lopute (nekateri jim rečejo tudi lamele) so v karterju takoj za uplinjačem. Sevada so ločene za vsak cilinder posebej (izmenični takt - sesanje). Možno je tudi, da ima vsak cilinder 2 loputi. Snemi uplinjač in bo vse jasno. BTW, namen loput je, da preprečijo zmesi, ki se je vsesala izhod nazaj čez vplinjač, torej so nekakšni proti povratni ventili. Ponavadi so izdelane iz tanke INOX pločevine, včasih tudi kompozitne (masa in odzivnost). Pri tem letniku motorja so sigurno inox in morajo biti popolnoma svetle in prožne. Možno je tudi, da je ena ostala odprta in ne tesni, vendar bi potem čez uplinjač med delovanjem tudi malo pihalo nazaj. Skratka malo "šraufanja" in bo. Verjetno samo trije vijaki, ki držijo uplinjač...

Kar pa se tiče snemanja vztrajnika, pa je dobro, da imaš posebno orodje za snemanje. Lahko ti ga naredi vsak "drejar", lahko pa poskusiš tudi s klasičnim orodjem, vendar previdno.

Pri vsem skupaj pa ZELO PAZI na ključe. Če nimaš "colskega" orodja raje ne poskušaj ničesar... Pri večjih maticah in vijakih sicer ni problemov (npr. propeler), pri manjših pa "sranje" na kubik. 5/16" je ok za 8mm 3/8" pa katastrofa. Ključ 9 ne gre gor, 10 pa zagotovo okrog. Še slabši je 1/4", kar je le malo čez 6mm. Sam sem se precej "izprsil" in nabavil komplete ključev Unior. ZELO DRAG ŠPORT!!!
Pa če že razdiraš, ne izgubi nobenega vijaka in matice, ker je colske precej težko dobiti. Ni colska samo glava, vendar tudi navoj.

LP,
Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a WETA » 27.6.2006 12:51

hvala za informacije o teh loputah, to mi ni bilo čisto jasno. to z vijaki sem pa že opazil...ampak se da tudi z navadnimi ključi, malo je dela, ma sem vse vijake, ki sem jih odvijal, popilil na mm dimenzije, tako da za prihodnje ne bo problema..

bom sporočil, kako se bo zadeva izšla. zdaj mora zadeva delati, ker je čas za iti na morje. upam samo da ni kaj narobe z batom oz. obročki, to bi pomenilo konec veselja s tem oldtimerjem. (eni so me s tem strašili).
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sandi » 27.6.2006 14:55

Lahko bi bilo tudi kaj z batom, vendar če ni razlike med enim in obema cilindroma vsekakor ni bat. Je varianta, če ga sploh ni notri. Drugače pa kompresija praktično nima nekega pomena. Dvotaktnik deluje tudi brez obročkov pri višjih vrtljajih. Največji problem je predvsem z zagonom takega motorja... Problem brez obročkov bi bil bolj vodenje bata, kot pa tesnenje. Vsekakor pa moraš vedeti, da taki motorji (Mercury, Evinrude, Johnson) delajo praktično vedno. Zelo težko ga je pripraviti, da ne deluje več. Ameriška vojaška tehnologija iz 70 in 80 let je še vedno zakon, kar se tiče zanesljivosti. Sam sem imel nekaj Evinrude-ov starejšega datuma (od leta 70 pa do 90) in vsi so "neuničljivi". Če boš kasneje presedlal na notranje motorje je MerCruiser podobna zverina...

Pa veliko sreče po morju! :)

Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a WETA » 30.6.2006 8:11

našel sem napako, zakaj cilinder ne dela. Vžigalna tuljava je kriva. ko sem zamenjal žice med obema vžigalnima tuljavama, je potem delal drugi cilinder, torej mora biti napaka na tuljavi.
Sedaj me pa zanima, če lahko kdo svetuje ali lahko tuljavo zamenjam s kakršnokoli drugo, recimo od motorja tomos 10 ali 18, ali mogoče celo od mopeda, ta stane v trgovini 6000 SIT ? Ali lahko z montažo napačne tuljave poškodujem stator, ki proizvaja vhodno napetost? je potem kaj narobe, če sta obe tuljavi različni? moram zamenjati obe? original stane okoli 20000 SIT ena.

hvala
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 30.6.2006 8:28

Moje mnenje je da je najbolje nabavit originalno tuljavo,da neboš kasneje veslal do obale in nas Pozanimaj se če se jo da previti,in koliko to stane.

LP!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 30.6.2006 15:01

najprvo ali ima motor že elektronski vžig ali platine. če si zamenjal kable ki grejo na svečo je lah kriva vžigalne tuljava in napajanje tuljave.Če pa si zamenjal napajalne kable ki grejo v tuljavo pa je kriva elektronika ali platine.Vžigalne tuljave se ne splača previjati,to smo delali pred štiridesetimi leti ko je bilo težko dobiti rezervne dele.Vedno moraš paziti da ne snemaš kabla iz svečke ko motor laufa,ker iskra mora preskočit na maso(Ohišje motorja),če to ni omogočeno pa prebije izolacijo v vžigalni tuljavi ali pa napajalno elektroniko.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 30.6.2006 15:36

Res je da se previjanje ne izplača.Ko smo iskali tuljavo za BCS l.1964 nismo našli tuljave,niti v Italiji;po previtju(doma)je mašinka spet kresnla.Pri čolnu je drugače če ti mrkne 5 km od obale :-?

Jest osebno bi se odločil za novo tuljavo,pa čeprav je malo dražja.

Drugače pa probaj Kopronove nasvete.

LP!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 61 gostov