STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Poenotenje VI in VII stopnje izobrazbe

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Mariborca-n » 7.7.2006 0:42

Ja če smo realni bo dejansko VSŠ zdaj 6 stopnja uni pa 7.

Vrjetno da bodo delodajalci to adaptirali tudi na plače.

Če smo realni. Če ne tako da bodo sedanje zmanšali pa tako da bo v bodoče večja razlika kot je sedaj saj sta sedaj Uni in VSŠ oba 7 stopnja.

Zdaj je pa res da bo po novem morda delodajalcem pomenil kaj izraz 1 bolonska stopnja in 2 bolonska stopnja in da se bo po tem ločevalo?

Ker če se bo potem VS vseeno bodo majn saj niso v 1 bolonski stopnji. Niso pač v dobeni.

Zdaj jaz vrjamem da VS bodo majn cenjeni še naprej od VSŠ in majn plačani samo pač nevem če bo po novem ta ločnica med VSŠ in UNI pomenila tudi večji plačni razkorak. Pomoje da bo. S tem da VS nevrjamem da bo dobil isto kot VSŠ. Pomoje bo isto razmerje kot je sedaj VSŠ napram UNI.

Nevem.
Mariborca-n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.7.2006 6:35

Sam sem med tistimi, ki so in ga bodo DVAKRAT DERGRADIRALI!
V rednem šolanju sem končal 6. stopnjo. Pred tremi leti sem želel opraviti strokovni izpit, pa sem izvedel, da so me DEGRADIRALI PRVIČ in sicer na nivo strojnega tehnika 5. stopnja. Zato sem šel naprej študrati, da bi pridobil 7. stopnjo, vstran vrgel cca. 900 KSIT in veliko časa, zato da me lahko DEGRADIRAJO DRUGIČ.
S tem bi se še nekako sprijaznil, ampak problem je v tem, da mi delodajalec veselo maha s sistematizacijo, ko želim večjo plačo.
Podobno je pri vseh razpisih za delovna mesta, stopnja izobrazbe je na prvem mestu, potem šele resnično znanje.

lp
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kp » 7.7.2006 8:12

Ravni izobrazbe po novi klasifikaciji:
6. raven:
podraven 6/1:
- višješolska izobrazba-inž.str.
- višja strokovna izobrazba-inž.str.
podraven 6/2:
- specializacija po višješolski izobrazbi (stari program)
- visokošolska strokovna izobrazba (stari program)-dipl.inž.str.
- 1. bolonjska stopnja (visokošolska strokovna in univerzitetna)
7. raven:
- specializacija po visokošolski strokovni izobrazbi (stari program)
- univerzitetna izobrazba (stari program)-univ.dipl.inž.str.
- 2. bolonjska stopnja (novi magisterij)
8. raven:
podraven 8/1:
- specializacija po univerzitetni izobrazbi (stari program)
- magistrska izobrazba (stari program)-magister strojniških znanosti
podraven 8/2:
- doktorska izobrazba (stari program)-doktor strojniških znanosti
- 3. bolonjska izobrazba

Predlagane ravni se mi zdijo ok, ampak imam pomisleke ali so spremembe sistema sploh potrebne. Zdi se mi, da je v igri denar, saj fakultete računajo na to, da se bodo diplomanti visokošolskih in univerzitetnih programov na veliko vpisovali na 2. bolonjsko stopnjo ter bodo tako pokasirali lepe denarce.
Podobna zgodba je bila, ko so uvedli visokošolski strokovni študij in so se zato diplomanti višješolskih univerzitetnih programov na veliko vpisovali, ker so vedeli, da jih bodo izenačili z diplomanti višješolskih strokovnih programov, kar seveda sploh ne sodi v isti žakelj ter bi bili zato "degradirani".
Ampak na koncu vedno zmaga interes kapitala in tudi v tem primeru bo tako.
kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ciglar » 10.7.2006 13:23

Rad bi to temo nadaljeval v malce drugi smeri...!
Stopnje pač bodo (očitno) takšne kakršne bo vlada sprejela.
Kaj pa je potem z nadaljevanjem študija za VSŠ? Ali se po specializaciji vse konča (razen, da se vpišeš na UNI)? Kaj lahko študirajo VSŠ-jevci še naprej? Ali ima kdo kakšne informacije? Zakaj nekateri s končano VSŠ delajo magisterij???
LP
S
S.C.
DIMAS d.o.o.
www.dimas.si
ciglar
Strokovnjak
Strokovnjak

Peticija

OdgovorNapisal/-a B.P » 15.7.2006 20:37

Pozdravljeni!

Vsi ki bi radi podpisali peticijo proti tej nepravični potezi vlade, lahko to storite na:

http://www.peticija.info/
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kp » 16.7.2006 0:34

ciglar napisal/-a:Rad bi to temo nadaljeval v malce drugi smeri...!
Kaj pa je potem z nadaljevanjem študija za VSŠ? Ali se po specializaciji vse konča (razen, da se vpišeš na UNI)? Kaj lahko študirajo VSŠ-jevci še naprej? Ali ima kdo kakšne informacije? Zakaj nekateri s končano VSŠ delajo magisterij???
LP
S

Poznam enega, ki dela magisterij znanosti na Fakulteti za management in sicer s visokošolsko strokovno diplomo iz Fakultete za elektrotehniko (dipl.inž.el.).
Študirajo pa tudi na Fakulteti za evropske študije.
kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jpm » 16.7.2006 19:35

kp napisal/-a:
ciglar napisal/-a:Rad bi to temo nadaljeval v malce drugi smeri...!
LP
S

Poznam enega, ki dela magisterij znanosti na Fakulteti za management in sicer s visokošolsko strokovno diplomo iz Fakultete za elektrotehniko (dipl.inž.el.).
Študirajo pa tudi na Fakulteti za evropske študije.

http://www2.fm-kp.si/?showid=199 No v KP so nekaj posebnega. :lol: Čeprav so uvedli bolonjske programe že :-?
jpm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a deai » 17.7.2006 17:02

Sam bi takole rekel... boli me k**** za stopnje... v podjetju jih imam nekaj z VSŠ in nekaj z UNI, ki vsi skupaj ne znajo prezrcaliti ene geometrije, kaj da bi sele kaj naredili... potem smo pa tu 6 st. in nekateri z srednjo solo ki prakticno furamo firmo naprej... temu primerne so tudi place... razlika je le v tem, da smo nekateri pac veliko vec casa preucevali prakticni del strojnistva in zato nimamo nobene diplome oz. naziva... Nihce vam nebo dal vec denarja ce imate 34 stopnjo izobrazbe in ste "runkelj", se pa zna zgoditi da boste fajn zasluzili z nizko izobrazbo in "zdravo kmecko pametjo"... kar poglejte keramicarje... kdo od vas pa ima 3000 SITneto / uro...

ta text ne pomeni da je visja stopnja izobrazbe vedno slaba stvar, ampak samo izraz slabih izkusenj (ce se nekdo zna nekaj napiflati napamet, se ne pomeni da bo tako lahkotno premagoval tudi probleme pri delu - lahko bi rekel da je piflanje statika, ko pa prides na realna tla se pa srecas z dinamiko - statika ti pomaga pri resevanju problemov, ampak brez novih znanj si bebcek)...
deai
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a B.P » 17.7.2006 19:39

Tole bi pa jaz tako komentiral:
Sam sem bil v firmi,katero so vodili kot ste rekli bolj praktiki z raznimi tečaji, večernimi šolami itd. imajo dobre in seveda zaslužene plače, v firmi delajo še iz komunizma in dejansko živijo za firmo. Ko pa pridejo na tako firmo mladi inžinerji, ki bi radi vpeljali kaj novega, ali dejansko kak del kaj preračunali in ne samo naredili nekaj napamet naletijo na težavo, ki se ji reče " mi že dvajset let to tak delamo pa je v redu". Pol ti dajo še tako plačo kot da si kaki karitas, pričakujejo pa da boš delal xx nadur, razvijal nevem kaj, delal še doma za njih itd oni pa kasirali. In zato večina teh inžinerjev v službi sicer ostane (zaradi zavarovanja) in lepo v službi delajo le tisto kar je potrebno, ko pa pridejo domov pa se lotijo pravih projektov tako na črno, da imajo od česa živet.
Kot je razvidno ste verjetno lastnik firme, tako da imate možnost, da date pridnim plačo kot si jo zaslužijo in jih tako stimulirate da začnejo tudi sami tako kot vi živet za firmo, tiste voluharje pa ne glede na izobrazbo naženite na borzo. In prosim ne metat vseh inžinerjev v isti koš.
B.P
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a deai » 18.7.2006 6:32

Nisem lastnik firme, sem pa bolj pri vrhu... Pri nas je tako da damo delavcem proste roke in raje vidim da se sami spomnijo kakega postopka (vecinoma so slabsi od upeljanih ampak vsake toliko casa naredi nova ideja kaksen preboj - problem pri nas je da dejansko ne znamo razmisljati drugace, ker pac gledamo vseskozi skozi iste uci)... Od podjetja do podjetja je zgodba drugacna ampak sami imamo veliko vec problemov z ljudmi z visjo izobrazbo, ker dejansko zivijo bolj v teoreticnih vodah in delajo sive lase proizvodnji... Vsekakor pa to ne drzi za vse... Tudi mi imamo kaksno svetlo izjemo...

lp
deai
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kp » 21.7.2006 14:21

kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a maxs » 2.8.2006 2:57

vsi tisti ki ste proti novem zakonu zaj mate priložnost da zberete podpise za referendum

so pa se dobro znašli prvo so izglasovali veto na zakon zaj ko pa so počitni pa ko nobenga ni na faksu pa so veto preklicali dali zakon v ponovno uvedbo. in zaj če želimo referdum je treba zbrat 10000 podpisov

drugače pa moje mnenje tudi če se ta zakon bo sprejel, mislim da bo v naslednjih 5-7 letih že prišel spet nekdo z neko novo pobudo o nekem novem zakonu. dejstvo je da slovenci delamo to kaj nam reče evropa in ko bo spet kaki novi trend v izobraževanju bojo naši spet nekaj začeli spreminjat. ta zakon so še samo stari dolgovi evropi da smo lahko stopli v EU kjer smo mogli nekaj naredit na zakonih o šolstvu in na poteku izobraževanja. začeli so pri osnovnih šolah z devetletko in končali bodo pri visokošolskih ustanovah z bolonskim sistemom. mislim pa da bi se dalo naredit oziroma sestavit neko boljši zakon kot pa je ta, ker ta bo prineso eno samo veliko zmedo pa bolj malo koristi. profesorji na fakultetah bodo pa tak "gonli" eno in isto dokler ne bodo šli v penzijo pa taki ali drugačni sistem izobraževanju. in tu je tisto kar bi mogli nekaj spremenit.

drugače pa kaj čemo marsikaj smo že mogli požret pa bomo mogli očitno še to.
maxs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 2.8.2006 14:22

Zdravo,

veste kaj, konec koncev........ok pac imas nizjo placo na zacetku.
Ma mislim, da tudi ce imas 7 stopnjo ne bos samo in samo zaradi tega imel 500k SIT.
Zacnes nize in plezas gor. Trg. Ponudba in povprasevanje. Ko nekaj predstavljas, lahko tudi zahtevas.
Gost

OdgovorNapisal/-a bl.ko » 3.8.2006 8:59

Mislim, da pri tem ne gre samo za nižjo plačo, ampak so za vsem tem še druge stvari.

LP; Blaž
bl.ko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matjaz_76 » 3.8.2006 11:59

mene pa bolj zanima če bom lahko šel delat projektantski izpit. Sem namreč končal višjo šolo, potem so spremenili zakon in sem nadeljeval na visokošolski strokovni, samo zato da bi lahko opravljal izpit za projektanta. Zdej pa ne vem več če je to še možno ali bom moral še tretjič na fax.

LP
matjaz_76
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov