STROJNISTVO.com • Poglej temo - Berilijev bron - Compression Moulding

Berilijev bron - Compression Moulding

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Berilijev bron - Compression Moulding

OdgovorNapisal/-a tubag » 24.7.2006 13:35

Zdravo !

1. Iščem dobavitelja berilijevega brona visoke trdote CUBe2 v palicah premera 70mm.
2. Orodje ja za izdelavo vratu plastične tube in bi moral namesto jeklene navojne matrice uporabiti berilijev bron, da bi še hitreje odvajal toploto. Želim da mi plastična masa v kalupu čimprej "zamrzne". Nimam dimenzijske obstojnosti.

Kakršnakoli druga ideja ?

LP
Tubag
tubag
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 24.7.2006 16:51

Dobil ga boš pri firmi(zultner) v celovcu.Poglej na njihovo spletno stran www.zultner.at pa boš dobil njihovo telefonsko številko.Govorijo tudi slovensko.Odločitev je dobra ker sem jaz tudi delal šobo pri orodju za brizganje plastike.Samo ne jim reči da iščeš berilijev bron ker ne vejo kaj je to.Ampak berilijev baker.Tistega ki sem ga jaz kupil je imel trdoto 36HRc oziroma natezno trdnost 1300N/mm2.Imel pa je 2%Be,lahko pa vzameš tistega ki ima 1,7%Be je pa za 4 HRc mehkejši.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a UF » 24.7.2006 17:12

Ampcoloy zlitine?

Poišči prispevke pod Miloš Beltram - je zadeve kar lepo razložil.
UF
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 24.7.2006 18:49

Berilij bron uporablja tudi večina livaren, ki se ukvarjajo s tlačnim litjem Al - uporabljajo ga za bate, ki porinejo talino Al (zlitino) skozi livno pušo v kokilo. Morda imajo kje tvojo mero in ti bodo kos odprodali: Livarna Trbovlje, Unitech Šk. Loka, Iskra livarna Komen, Mariborska livarna....
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AlCapone_ » 24.7.2006 20:55

V naši firmi vem da smo kupovali Ampcoloy izmetače, da smo jih predelali v jedra, ker smo morali odvajati temperaturo.Ne vem pa, če imajo tako velik premer.Izmeače pa smo dobili v Exacta Normalije, če ti to kaj pomaga.
LP!
AlCapone_
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tubag » 25.7.2006 8:31

Hvala vsem skupaj.
Bom poskusil, vendar po dopustu.
LP!
tubag
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 25.7.2006 19:18

Pozdravljen "tubag",

naj dodam le še nekaj o zdravju pri uporabi berilijevega brona.

Pri obdelavi berilijevega brona (brušenje, ...) se v zrak izloča prah kovine. Le ta je rakotvoren in uporaba v večjem obsegu lahko vprašljiva (v kolikor ga boste uporabljali v manjšem obsegu ni problem). Zato se v zadnjem času več uporabljajo Ampco zlitine, ki imajo ravno tako dober prevod toplote, ob tem da niso nevarna zdravju.

Lep pozdrav, Tomaž
STROJNISTVO.com - križišče strojnikov

Internet naslov: www.strojnistvo.com
mag. Tomaž Roblek, avtor
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a tubag » 26.7.2006 10:56

Ja, se zavedam problema obdelave berilijevega brona; vendar, imamo eno orodje za vsaj 5 let. Tako da količine niso velike. Vsekakor se bom pozanimal o alternativnih materialih.

Lep pozdrav
tubag
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov