STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kolektorji za elektriko???

Kolektorji za elektriko???

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a balanca » 3.8.2006 10:40

Pogledal sem tole shemo! Imam samo eno pripombo-vprašanje!? Ta zadeva je narejena za USA, ker uporabljajo po gospodinjstvih 2 fazi in 60 Hz. Za naše razmer pride v poštev samo 3 ali 1 faza in 50 Hz!!
Hvala za mnenja, vsem, ki zadeve prodajate in poznate.
FR
balanca
Novinec
Novinec

Re: Energija v omrežje in asinhronci kot generatorji

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.8.2006 13:18

balanca napisal/-a:Asinhroni motorji, niso generatorji. Za generiranje električne energije je potrebno imeti - fizikalne pogoje za indukcijo- to je spremenljivo magnetno polje in elektični vodnik.
Generator ima vzbujanje za magnetno polje, ki ga je potrebno dovajat in spreminjat z obremenitvijo (rotor, vzbujan z elektriko, ki se v tem primeru vrti z 3000 obr min)- tega pa asinhroni motor nima!! Mogoče je kdo iz njega dobil kakšno napetost, ker se je mogoče rotor namagnetil- pravim mogoče!?

Resda asinhroni motorji niso generatorji, vendar lahko delujejo kot generatorji.

Navadni 3-fazni asinhronski motorji se v motorskem načinu delovanja vrtijo s cca. 1450 o/min (teoretično 1500 o/min) in zaradi manjših obratov se inducira napetost v kratkostični kletki rotorja, katera povzroča moment na rotorju, da se le ta vrti. Pri generatorskem načinu delovanja pa moraš motor pognati na cca. 1550 o/min, v stator pa dovesti vzbujevalni tok, da nastane magnetno polje (ni potrebnih permanentnih magnetov) in potem motor oddaja el. tok.

Nekoliko poznam Dravske elektrarne in vem da nimajo generatorje s permanentnimi magneti ampak z navitji, katere vzbuja el. tok omrežja. Za potrebe zagona generatorja, ko ni zunanjega el. toka omrežja (izpad omrežja) imajo dizel agregate s katerimi proizvedejo el. tok za vzbujanje.

Glede frekvence EM delujočega v generatorskem načinu je sicer nekoliko višja (npr. 1550 o/min->frekv. cca 51,6 Hz), ampak pri mali moči proizvedenega el. toka z EM proti omrežju, se frekvenca kompenzira in ne vpliva na omrežje.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 3.8.2006 14:42

odgovor za BALANCO:
ne vem od kot v Ameriki 2 faze:
osnova je povsod 3-fazni tok z zamikom 120 stopinj. Pri nas pač uporabljamo eno in trofazno omrežje: med vsako fazo in nulo-zemljo je napetost (teoretično) 220V, med dvema fazama pa 380 V. Lahko tudi priključiš enofazni aparat na 2 fazi (380V) pa boš videl koliko časo bo tekel :wink:
Za ilustracijo: sam imam star varilni aparat, ki dela na 220 ali 380 V - dobesedno rabi 2 fazi ima poseben adapter za trofazno vtičnico. Se mi je že ponesrečilo, da sem v ta adapter vtaknil navadno brusilko. Je tekla par sekund s krepko povečanimi vrtljaji, na srečo sem takoj opazil.
Za FIKUS-a: navadni asinhroni motorji ne tečejo s 1500 vrtljaji, temveč: dvopolni 3000 vrt, 4 polni 1500, 6 polni približno 960...., z večanjem števila polov, se hitrost manjša. Vem pa tudi jaz, da je možno iz motorja izdelati generator, ne vem pa KAKO. Saj so statorska navitja tri, pri priključitvi kot motor so vezana v zvezdo ali v trikot, vsa tri dobivajo enako napetost, če pa hočem ta motor koristiti kot generator, rabim vzbujanje. Tu se pa moje znanje konča: če kdo kaj več ve, naj prosim napiše (pa tudi nariše)
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Energija v omrežje in asinhronci kot generatorji

OdgovorNapisal/-a balanca » 4.8.2006 5:35

fikus_ napisal/-a:
balanca napisal/-a:Asinhroni motorji, niso generatorji. Za generiranje električne energije je potrebno imeti - fizikalne pogoje za indukcijo- to je spremenljivo magnetno polje in elektični vodnik.
Generator ima vzbujanje za magnetno polje, ki ga je potrebno dovajat in spreminjat z obremenitvijo (rotor, vzbujan z elektriko, ki se v tem primeru vrti z 3000 obr min)- tega pa asinhroni motor nima!! Mogoče je kdo iz njega dobil kakšno napetost, ker se je mogoče rotor namagnetil- pravim mogoče!?

Resda asinhroni motorji niso generatorji, vendar lahko delujejo kot generatorji.

Navadni 3-fazni asinhronski motorji se v motorskem načinu delovanja vrtijo s cca. 1450 o/min (teoretično 1500 o/min) in zaradi manjših obratov se inducira napetost v kratkostični kletki rotorja, katera povzroča moment na rotorju, da se le ta vrti. Pri generatorskem načinu delovanja pa moraš motor pognati na cca. 1550 o/min, v stator pa dovesti vzbujevalni tok, da nastane magnetno polje (ni potrebnih permanentnih magnetov) in potem motor oddaja el. tok.

Nekoliko poznam Dravske elektrarne in vem da nimajo generatorje s permanentnimi magneti ampak z navitji, katere vzbuja el. tok omrežja. Za potrebe zagona generatorja, ko ni zunanjega el. toka omrežja (izpad omrežja) imajo dizel agregate s katerimi proizvedejo el. tok za vzbujanje.

Glede frekvence EM delujočega v generatorskem načinu je sicer nekoliko višja (npr. 1550 o/min->frekv. cca 51,6 Hz), ampak pri mali moči proizvedenega el. toka z EM proti omrežju, se frekvenca kompenzira in ne vpliva na omrežje.

Ne vem zakaj sem sicer hodil v šolo, ampak vse moje znajje, ki sem ga pridobil pri prof. dr. Jerebu na elektro fakultei v Ljubljani je potemtakem za lase privlečeno.
RAzlika med generatorjem ali sinhronskim motorjem in asinhronskim motorjem je čisto majhna. Samo ta da ima sinhronski motor namesto kratkostične kletke navitje, ki ga v primeru da deljuje kot agregat vzbujamo, v primeru delovanja kot motor, pa ga lahko kratko sklenjemo ali pa dovajamo potrebno vzbujanje, s čimer lahko reguliramo hitrost vrtenja itd.
Ne vem kako bi stator vzbujal, nato pa iz njega pridobival elektriko - po istih žičah?
Do naslednjič vam poskeniram delovanje strojev, samo malo moram pobrskati po arhivu.
FR
balanca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a balanca » 4.8.2006 5:40

magnum357 napisal/-a:odgovor za BALANCO:
ne vem od kot v Ameriki 2 faze:
osnova je povsod 3-fazni tok z zamikom 120 stopinj. Pri nas pač uporabljamo eno in trofazno omrežje: med vsako fazo in nulo-zemljo je napetost (teoretično) 220V, med dvema fazama pa 380 V. Lahko tudi priključiš enofazni aparat na 2 fazi (380V) pa boš videl koliko časo bo tekel :wink:
Za ilustracijo: sam imam star varilni aparat, ki dela na 220 ali 380 V - dobesedno rabi 2 fazi ima poseben adapter za trofazno vtičnico. Se mi je že ponesrečilo, da sem v ta adapter vtaknil navadno brusilko. Je tekla par sekund s krepko povečanimi vrtljaji, na srečo sem takoj opazil.
Za FIKUS-a: navadni asinhroni motorji ne tečejo s 1500 vrtljaji, temveč: dvopolni 3000 vrt, 4 polni 1500, 6 polni približno 960...., z večanjem števila polov, se hitrost manjša. Vem pa tudi jaz, da je možno iz motorja izdelati generator, ne vem pa KAKO. Saj so statorska navitja tri, pri priključitvi kot motor so vezana v zvezdo ali v trikot, vsa tri dobivajo enako napetost, če pa hočem ta motor koristiti kot generator, rabim vzbujanje. Tu se pa moje znanje konča: če kdo kaj več ve, naj prosim napiše (pa tudi nariše)

Vse vem o 3 fazah itd. Začudil sem se nad vezjem za veterno elektrarno - shema vezave, kjer sta narisani dve fazi!!!

Po izobrazbi sem univ. dipl. inž elektotehnike in mi teh zadev ni treba razlagat. Moti me le to, da navajate na forumu, da se asinhronci lahko uporabljajo kot generatorji, za kar sem že napisal, da ni fizikalnih pogojev, ker je potrebno vzbujanje spreminjati z obremenitvijo.
Če najdem primerne slike za razlago amaterjem, jih bom tudi posredoval.
FR
balanca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tu480 » 4.8.2006 10:06

Bom šejest nekaj zinil in pripomogel k odkritju že odkritega.

Doma sem naredil agregat iz starega dizelskega motorja kot ga ima motokultivator in 2,2 kW asinhronskega elektromotorja. Motor moraš prevezati ker odstraniš kondenzator, zdej ne vem iz glave več kako. Motor pred zagonom vzbudiš z navadno 4,5 voltno baterijo. Je dovolj da se vzpostavi magnetno polje. Če motor odklopiš od uporabnika prej kot zadevo ugasneš se namagnetenost ohrani še nekaj časa ( par dni) in motorja ni potrebno ponovno vzbujati.
Za regulacijo poskrbi dizel motor sam z svojim regulatorjem vrtljajev. Gas je naštiman na približno 1500 vrtljev motorja kar da v konkretnem primeru 228 neobremenjenih voltov. Ko zadevo obremenimo pade število obratov kar dizel regulator zazna in dvigne gas motorju do tistih 1500 vrtljajev. Čisto enostavno brez kakršnikoli velikih znanj elektotehnike. Če uporabiš trifazni motor se pa skupna moč deli na tretjine po fazah. Princip pa je isti.
LP
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.8.2006 10:21

Magnum: to kar si napisal so "vrtljaji" elektromagnetnega polja in nazivni vrtljajo EM (3000, 1500, 1000, 750, . . . ). Da bi EM ustvarjal moment na gredi rotorja so vrtljaji manjši.

Balanca: sem se že skoraj ustrašil, da nimam prav glede na tvoj naziv uni . . . , vendar če želiš, te peljem na ekskurzijo k zasebnemu proizvajalcu električne energije, katero legalno prodaja elesu. Za pogon ima Francisovo turbino, ki poganja 3-fazni asinhronski EM s kratkostično kletko. EM deluje v generatorskem načinu !

Če se EM vrti z višjimi obrati kot so nazivni, elektrika iz omrežja zavira EM in zato ta oddaja el. tok. v omrežje, sicer obratno.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a balanca » 4.8.2006 10:28

V vsakem primeru pa rabi zadeva vzbujanje, kot sem napisal. (Ker ni bilo omenjeno sem malo protestiral).

Res je da je že kar nekaj časa, ko sem študiral, sem pa danes malo pregledal zadeve po netu (nisem pa jih še v moji študijski literaturi - mislim, da sem napisal, da bom preveril kako lahko deljuje kot generator).

Asinhroni motor lahko deljuje v generatorkem načinu (potrebno začetno vzbujanje ali priklop na omrežje). Uporabno je za ohmske obremenitve ali pa majne moči, ko je ta priklopljen na omrežje (nekoliko kvari sinus in 50Hz, kar pa je zanemarljivo).
FR
balanca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.8.2006 10:44

No ravno to naj nekdo opiše, kako lahko navaden trifazni asinhronski motor s kratkostično kletko (rotor) in tremi navitji (stator) spremenimo v generator. Jaz sem samo od nekoga slišal (kao sigurno) da je to možno, nisem pa še videl sheme, opisa, kam pripeljati vzbujane, in koliko faz bom dobil ven.
Tiste sheme od ameriških turbin si pa razlagam tako, da pač imajo enofazen generator, zraven je še zemlja in nula, kar je eno in isto, potem pa morda z elektroniko razbijejo na tri faze, kar je vsekakor možno.
Naj nekdo napiše kaj več o asinhroncu kot generatorju.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.8.2006 11:22

Magnum, tu je kratek opis agregata: http://users.volja.net/mpetje/asi.htm

Nula in zemlja ni eno in isto, poglej hišno elektriko. Če je prav vezano, mislim da mora v vtičnici na desni strani biti faza L, na levi nula N, dva "kaveljčka" pa zemlja.
Resda pa v industrijskih halah "vežejo to skupaj". Kako in zakaj je lahko tako pa naj pove kakšen električar.

lp
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Zemlja in Nula

OdgovorNapisal/-a balanca » 4.8.2006 12:37

Nulo nam pripeljejo po žici od zadnjega transformatorja (do tam so samo faze 3x10 oz 20kV). Zemlja pa se uporablja kot zaščita, katero ima vsak objekt svojo.
V kolikor pride do okvare električnega apatata, pride npr. faza preko pokverjenega del na njegovo ohišje in začne tok namesto nazaj po nuli odtekati po zaščitnem vodniku v zemljo. Ko FIT stikalo zazna razliko "med vhodnim - tok faze in izhodnim tokom" - tok nule, odklopi dovod el. energije v objekt...itd.Zemlja služi za zaščito ljudi in tudi naprav.

Ničelnega vodnika nepotrebujemo pri 3 faznih bremenih (motorji,...). Zaščitni vodnik pa je vedno obvezen pri kovinskih napravah, ki lahko ogrožajo človeško življenje...
Včasih so ponekod res imeli samo ničenje brez zemlje (ZNS zasčitna stikala), ampak to ni več po predpisih..)
FR
balanca
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.8.2006 15:27

Fikus hvala za konkretno shemo, če (ko) bo kaj časa, se bom malo poigral.
Glede nule in zemlje: V moji hiši so delali instalacijo pred cca 35 leti in so koristili preprosto ničenje: se pravi na "šuko" vtičnicah je par zaščitnih jezičkov preprosto vezan na nulo. Nula pride v hišo iz omrežja, v elektroomarici, je ta ista nula povezana na ozemljitveni vodnik, ki gre v zemljo (valjanec). Ni nobenih FID stikal, vse deluje, nobenega ni še ubilo in sem prepričan, ga tudi ne bo.
Zraven hiše imam delavnico, kjer sem seveda zaradi pridobitve uporabnega dovoljenja moral vgraditi vse po predpisih (delal sem sam čeprav sem strojnik, inšpektorji pa so mi delo potrdili). Tu so trije fazni vodniki, nula in zemlja, se pravi pet žic. Montirano FID stikalo... Problemi enormni. Mesece deluje brezhibno, potem se pa kar dogaja, da FID izključi omrežje zaradi takih stvari, kot je naprimer odklop napajalnika od prenosnega računalnika - pazi- ne 220 V temveč 12V, ali pa zaženeš brusilko. Verjetno se mi to dogaja, ker je na premajhni razdalji enkrat nula in zemlja ločena, par metrov stran na hišnem omrežju pa nula povezana z zemljo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.8.2006 6:53

Magnum: tudi sam sem imel podobne probleme, ko sem priklopil vrtalni stroj, ki je bil vezan po "starem". Prevezal sem inštalacijo vrt. stroja po "novem" in sedaj je OK.
Pri tebi je večji problem, zato ti svetujem, da se obrneš na kakšnega dobrega štromarja.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gepro » 7.8.2006 11:32

magnum357:

vzporedno navitjem vezanimi v trikot se dajo kondenzatorji (od pralnega stroja za cca 1.5kW moči), ven dobiš 3F, je pa močno občutljivo na induktivna bremena in simetričnost obremenitve. Deluje pa avtonomno.

Okoli Fid. Če ti "meče ven" imaš sigurno za fidom sklenjeno zemljo in ničlo. Fid meri razliko tokov, in če del toka teče mimo, pač izklopi.
Zemlja in ničla sta (morata biti) vezani skupaj pred Fidom.

Aja, kaj je že naslov teme???
gepro
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ozbolt » 12.8.2006 20:44

Nočem odpirati nove teme, na forumu pa tudi nisem našel kaj takega zato:

Jaz sem enako zgradil vikend kot avtor teme, samo da mislim jaz ustvarjati elektriko z padcem vode. Padec je 5 metrov. imam že vse cevi speljane, trenutno gradim hišico (osnove), v kateri bo ''turbina'', zanima pa me kje bi našel tako malo ''tubrino'' za proizvajanje električne energije, kokliko bi koštala in koliko energije bi proizvajala.

Prašal pa bi še eno neumno vprašanje:

Ali bi se splačalo iz lesa narediti male veternice (premer slab meter) in jih povezati na dinamo kolesa?

Sem amater (totalni), zato me ne grajati
ozbolt
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov