epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

balanca napisal/-a:Asinhroni motorji, niso generatorji. Za generiranje električne energije je potrebno imeti - fizikalne pogoje za indukcijo- to je spremenljivo magnetno polje in elektični vodnik.
Generator ima vzbujanje za magnetno polje, ki ga je potrebno dovajat in spreminjat z obremenitvijo (rotor, vzbujan z elektriko, ki se v tem primeru vrti z 3000 obr min)- tega pa asinhroni motor nima!! Mogoče je kdo iz njega dobil kakšno napetost, ker se je mogoče rotor namagnetil- pravim mogoče!?

fikus_ napisal/-a:balanca napisal/-a:Asinhroni motorji, niso generatorji. Za generiranje električne energije je potrebno imeti - fizikalne pogoje za indukcijo- to je spremenljivo magnetno polje in elektični vodnik.
Generator ima vzbujanje za magnetno polje, ki ga je potrebno dovajat in spreminjat z obremenitvijo (rotor, vzbujan z elektriko, ki se v tem primeru vrti z 3000 obr min)- tega pa asinhroni motor nima!! Mogoče je kdo iz njega dobil kakšno napetost, ker se je mogoče rotor namagnetil- pravim mogoče!?
Resda asinhroni motorji niso generatorji, vendar lahko delujejo kot generatorji.
Navadni 3-fazni asinhronski motorji se v motorskem načinu delovanja vrtijo s cca. 1450 o/min (teoretično 1500 o/min) in zaradi manjših obratov se inducira napetost v kratkostični kletki rotorja, katera povzroča moment na rotorju, da se le ta vrti. Pri generatorskem načinu delovanja pa moraš motor pognati na cca. 1550 o/min, v stator pa dovesti vzbujevalni tok, da nastane magnetno polje (ni potrebnih permanentnih magnetov) in potem motor oddaja el. tok.
Nekoliko poznam Dravske elektrarne in vem da nimajo generatorje s permanentnimi magneti ampak z navitji, katere vzbuja el. tok omrežja. Za potrebe zagona generatorja, ko ni zunanjega el. toka omrežja (izpad omrežja) imajo dizel agregate s katerimi proizvedejo el. tok za vzbujanje.
Glede frekvence EM delujočega v generatorskem načinu je sicer nekoliko višja (npr. 1550 o/min->frekv. cca 51,6 Hz), ampak pri mali moči proizvedenega el. toka z EM proti omrežju, se frekvenca kompenzira in ne vpliva na omrežje.

magnum357 napisal/-a:odgovor za BALANCO:
ne vem od kot v Ameriki 2 faze:
osnova je povsod 3-fazni tok z zamikom 120 stopinj. Pri nas pač uporabljamo eno in trofazno omrežje: med vsako fazo in nulo-zemljo je napetost (teoretično) 220V, med dvema fazama pa 380 V. Lahko tudi priključiš enofazni aparat na 2 fazi (380V) pa boš videl koliko časo bo tekel![]()
Za ilustracijo: sam imam star varilni aparat, ki dela na 220 ali 380 V - dobesedno rabi 2 fazi ima poseben adapter za trofazno vtičnico. Se mi je že ponesrečilo, da sem v ta adapter vtaknil navadno brusilko. Je tekla par sekund s krepko povečanimi vrtljaji, na srečo sem takoj opazil.
Za FIKUS-a: navadni asinhroni motorji ne tečejo s 1500 vrtljaji, temveč: dvopolni 3000 vrt, 4 polni 1500, 6 polni približno 960...., z večanjem števila polov, se hitrost manjša. Vem pa tudi jaz, da je možno iz motorja izdelati generator, ne vem pa KAKO. Saj so statorska navitja tri, pri priključitvi kot motor so vezana v zvezdo ali v trikot, vsa tri dobivajo enako napetost, če pa hočem ta motor koristiti kot generator, rabim vzbujanje. Tu se pa moje znanje konča: če kdo kaj več ve, naj prosim napiše (pa tudi nariše)

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov