STROJNISTVO.com • Poglej temo - Uteži

Uteži

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Uteži

OdgovorNapisal/-a čopi » 26.8.2006 22:12

Pozdravljeni!

Sem Podvodni lovec(lov rib z puško) in rabim uteži od cirka 10kg(svinec) da me ponese z obleko na dno morja problem je da imam uteži po 1kg in jih moram dati na pas kar 10kosov, sedaj pa bi jaz rad naredil kalup da bi ulil svinčene uteži, ki bi imele 3kile po ena, model uteži bi naredil iz lesa, ki bi ga zalil potem z posebno maso za izdelavo kalupov, problem je v tem da nevem koliko velik model iz lesa naj nardim da bi bila utež težka 3kg, kakšna formula mogoče? Utež naj bi bila takšne oblike kot je najmanjša utež na spodnji sliki!

Slika
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 27.8.2006 7:56

čisto preprosto: zmodeliraj si utež v enem od 3d modelirnikov, vnesi pravilen materijal (zaradi specifične teže) in model ti bo sam pokazal težo, potem pa model popravljaš-večaš ali manjšaš-dokler ne dobiš željene teže. Ker boš svinec ulival v kalup, moraš upoštevati še volumski skrček svinca (mislim da je okrog 6% - po strojniškem priročniku: gostota ulitka 11.34 kg/dm3, gostota tekočega 10,64 kg/dm3). Mislim pa, da zate teh par procentov ne bo veliko pomenilo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 9:06

Ok najlepša hvala!!!!!

Imam pa naslednji problem da ne zanam uporabljati teh programov za konstrukcijo modelovi in sploh nobenega programa nimam!
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 27.8.2006 10:45

ja potem bo pa malo težje, pa ne preveč, ker ti dejansko, naprimer 20 dkg razlike od željenih 3kg, ne bo predstavljalo problema. Če veš, da je svinec v raztaljenem stanju težak 10,64 kg/liter si pač izdelaj lesen model z volumnom 0,282 litra. Narediš naprimer širši model, ga meriš preprosto v neki menzuri z dovolj natančno označbo, ali v posodi z vodo, tehtaš koliko vode ti izrine (znajdi se). če je prevelik volumen ga enostavno po širini manjšaš, dokler ne prideš do željenega volumna. Kaj pa materijal forme, kamor boš ulival svinec ?
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 11:06

No materijala za kalup nisem še določil, mogoče kakšen nasvet!
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ervak » 27.8.2006 12:02

Pozdravljen

Ker vidim, da nimaš izkušenj z modeliranjem oz. konstruiranjem, sem si vzel jaz 15 min. in poskušal rešit tvoj problem. Torej, za osnovo sem vzel kvader dimenzij 120x100x30, v tega sem, nato naredil dve odprtini velikosti 15x50 (če je pas višji, bo treba malo pač povečati), vse skupaj pa zakrožil s fillet-om 10. Taka oblika nanese 3,2kg, če upoštevaš še skrčke, boš prišel na tvojih cca 3kg. No, ne vem, če ti je taka oblika povsem ustrezna, boš pa vsaj približno vedel kakšne naj bodo gabarite modela ...
Da si boš lažje predstavljal, imaš tu še model in pa risbo.

LP
Slika
Slika
ervak
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 12:43

Najlepša hvala za trud!!

Sedaj pa če se ti ljubi(ni nujno) naredi model po mojih merah.

Slika

debelina maks. 3,5cm
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ervak » 27.8.2006 13:27

No, glede na to, da je nedelja tako kisla, se lahko še malo pozabavam z modeliranjem ...
Torej, da bo utež po tvoji skici mase 3 kg, mora biti debeline 35 mm (to te je tudi najbrž zanimalo, glede na to, da nisi podal debeline), točna masa (po modelu) je sicer 3,11 kg. Naj te edino opozorim, da so tu zaokrožitve 5mm!

LPSlika
ervak
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ervak » 27.8.2006 13:30

Aha ... vidim, da si napisal debelino (3,5 cm). No, to bo to ... si kar dobro ocenil torej.

LP in uspešno naprej!
ervak
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 13:40

No torej najlepša hvala!!!

Teža 3kg ni potrebno da je natančna lahko so odstopanja 2,70kg do 3,30kg. In še to tam kjer sta dve zarezi za pas, ki pride skozi nju bom naredil utor po celi dolžini(med utorima) da se bo pas lepo prilegal in da bo v ravnini z utežjo(upam da ste me razumeli).

P.S Kako se imenuje ta program, s katerim si naredil model, obstaja mogoče kakšna spletna trgovina kjer bi nabavil ta program.

Katiri materijal mi priporočate za izdelavo kalupa da izdrži temperaturo staljenega svinca?

Ervak 1000x hvala
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ervak » 27.8.2006 14:37

Ni problema ...
Ja, program se imenuje CATIA V5, zastopnik za naš trg pa je podjetje http://www.cadcamlab.si/. Naj te pa opozorim, da je cena takega program cca. 2mio sit (odvisno pač od modulov). No, imaš tudi cenejše, s katerimi se da modelirat (npr. PRO/E je že cenejši) ...

Jaz nekih posebnih izkušenj z ulivanjem nimam, ampak če misliš narediti samo ene par kosov, potem je najbrž najbolje, da narediš peščeno formo. No, naj povejo še ostali, ki so bolj pri stvari...

LP, Andrej.
ervak
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 14:52

Verjetno ti nisi dal zanj 2mio sit!!!

Pesčene forme ne bi rad rab di nekaj kar je bilj obstojno v trdnem stnju, ker bi stalno uporabljal, pri večjih globinah moraš odvršt uteži da prideš prej na površje pa jih lahko tako tudi zgubiš itd...

Totej rad bi kaj bolj dolgoročnega!
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 27.8.2006 14:53

Pozdravljen,
cim manj kompliciraj in kupi navadnozelezo za tistih par komadov, ki jih potrebujes je to cisto uredu.
Ti pa priporocam, da naredis dvoplatni sistem kalupa zato, da se ne bos prevec matral s snemanjem.
Se pravi: Vzames plosca debeline 35mm in porezkas oblike
skozi spodnja plosca nej bo pa ravna in jo kar pricvinaj skupaj, da bos imel hitro sestavljeno in razstavljeno. Ce bos pa izkal koga, da ti bo zadevo naredil me pa lahko kontaktiras. Sem iz Kranja.

Lep pozdrav:
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.8.2006 15:02

Aha ja rezkarja nimam, na šoli bi delal verjetno to 10 let, ker nikoli ni časa za kaj svojga nardit, tako da če upaš ti nardit me kontaktiraj (kar na ZS). Povej koliko bi to koštalo itd.......
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 27.8.2006 23:22

Ma sej niste resni. Iz ene uboge uteži ste naredili celo znanost. Kako so pa te uteži delali pred 30 leti ko še ni blo PC jev in 3D modelirnikov? Zdej ste dali jasno sliko zakaj je v naši industriji in gospodarstvu tako kot je. Pa brez zamere. Ne oporekam vašemu znanju modeliranja, oporekam pa vaši sposobnosti reševanja problemov ki sploh niso problemi. Naredili pa ste problem. Torej za eno **cenzurirano** utež je potrebno: Kupit zmogljiv PC, nabavit modelirnik, nabavit znanje modeliranja, nabavit CNC rezkalni stroj, se ga naučit uporabljat, nabavit material za kalup,....Par miljonov tolarjev za utež ki stane 10 eurov. Koliko jih bo potrebno izdelat...?
Kaj to spodnje ti odgovarja? Pol ure dela z plehom in stvar funkcionira.

Slika
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov