STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zmanjšanje pretoka vode iz bojlerja

Zmanjšanje pretoka vode iz bojlerja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zmanjšanje pretoka vode iz bojlerja

OdgovorNapisal/-a ostap » 17.11.2006 23:49

Ker sem na temle forumu že zasledil nasvet strokovnjaka za bojlerje, prosim tudi sam za razlago ali nasvet, preden si nakopljem na glavo vodovodnega inštalaterja:

Kaj je vzrok za nenadno zmanjšanje pretoka tople vode na vseh treh pipah, ki jih oskrbuje? Resda je bil pred 10 dnevi očiščen, vendar je teh 10 dni deloval, kot se spodobi. Če gre za zamašek, mora biti v samem bojlerju, saj je skriti del iztočne cevi v steni normalno pretočen (skozi vse tri pipe). Pipe torej niso zamašene, pa tudi neverjetno je, da bi se zamašile vse tri naenkrat. Ampak kaj bi se lahko zamašilo v bojlerju? Odtočna cev sega skoraj do stropa bojlerja in je polcolska, kamen (ki je zdaj odstranjen) pa se je tako ali tako nabiral le na dnu, kjer ni mogel vanjo. Pritisk je, saj se bojler počasi izprazni skozi odtočno cev, če zaprem dovod in odprem pipo. Priključni cevki, ki sta po mojem najožji del napeljave, sta prav tako prehodni.
ostap
Novinec
Novinec

Re: Zmanjšanje pretoka vode iz bojlerja

OdgovorNapisal/-a hine » 18.11.2006 6:43

ostap napisal/-a:Pritisk je, saj se bojler počasi izprazni skozi odtočno cev, če zaprem dovod in odprem pipo.

Verjetno se sprazni skozi dotočno, ker skozi odtočno se ne bi smel.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zmanjšanje pretoka vode iz bojlerja

OdgovorNapisal/-a ostap » 18.11.2006 11:43

hine napisal/-a:
ostap napisal/-a:Pritisk je, saj se bojler počasi izprazni skozi odtočno cev, če zaprem dovod in odprem pipo.

Verjetno se sprazni skozi dotočno, ker skozi odtočno se ne bi smel.

Kako naj se izprazni skozi dotočno, če je dotok zaprt?
Če je to res, ne razumem ničesar več. Po mojem se bojler prazni skozi odtočno cev, ki ima vhod malo pod stropom bojlerja (zato da najprej teče skozi vroča voda, ki je vedno nad hladno). Če ne bi bilo pritiska, bi (zaradi težnosti) iztekla samo tista neznatna količina vode, ki je nad nivojem vhoda v odtočno cev.
ostap
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a aandrejj » 18.11.2006 13:37

Si pogledal v cevi bojlerja,če ni kamna?
Lp
aandrejj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ostap » 19.11.2006 22:15

aandrejj napisal/-a:Si pogledal v cevi bojlerja,če ni kamna?
Lp

Žebelj na glavo, aandrejj!
Sprva se mi je zdelo vprašanje neumestno, če ponovim: Odtočna cev sega skoraj do stropa bojlerja in je polcolska, kamen (ki je zdaj odstranjen) pa se je tako ali tako nabiral le na dnu, kjer ni mogel vanjo. Kako naj se taka cev zamaši? (skica v knjigi Kako deluje). Ko pa sem še enkrat odprl bojler in vanj posvetil z baterijo, se je pokazalo nekaj čisto drugega: polcolska cev sega v notranjost samo kakšnih 5 cm, nanjo pa je pritrjena ozka plastična(!) cevka, dolga kakšnih 10 cm. Ni bila zamašena, pač pa se je zaradi vročine scvrknila pri vrhu na kakšen 1 mm, kar seveda pojasnjuje zmanjšan pretok. Brez težave sem zoženi del utrgal kar z roko, in zdaj je pretok normalen.
Bojler je star 10 let, izdelovalec tega skrpucala pa je Gorenje-Tiki.
Še enkrat hvala za nasvet!
Pa še pripis, da ne bom širil krive vere: bojler se očitno izprazni samo zaradi težnosti, saj je vsa voda pod nivojem vstopa v odtočno cev (kakšnih 10 l) ostala notri in je pljusnila ven, ko sem izpulil grelec (zadnjič je bil na tem mestu kamen).
ostap
Novinec
Novinec

Varnostni ventil!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 13.12.2006 11:18

Imel sem isti problrm: bil je "zaštekan" varnostni ventil pred bojlerjem. Ena od možnosti :lol:
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov