STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ročno obločno varjenje v praksi

Ročno obločno varjenje v praksi

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Ročno obločno varjenje v praksi

OdgovorNapisal/-a svendej » 14.9.2006 9:49

Pozdravljeni,

na vašem forumu sem zasledil kar nekaj tem o varjenju. Tudi sam priložnostno in po domači potrebi kdaj varim, vendar moji zvari niso ravno vedno posrečeni, zato izkušene prosim, če mi lahko podajo nekaj praktičnih nasvetov.

Doma imam starejši in močnejši varilni aprat za elektroobločno varjenje, poleg tega pa še manjši inverter od Varstroja. Uporabljam Jadran elektrode.
Železo za varjenje je čisto in pripravljeno, varim vedno v smeri proti sebi in tako, da je v tej smeri elektroda nagnjena za približno 45 stopinj proti meni. Odmik med železom in elektrodo je vedno konstanten in majhen, elektrodo vodim naravnost in počasi.

Zanima me predvsem, ali je potrebno spreminjati razmik med železom in eletrodo ter natančno na kakšen način.
Nekje sem zasledil, da je potrebno z eletrodo krožiti, mi lahko kdo natančno opiše, kako se to izvede.
Je potrebno material hip preden ga zvarim tudi pogreti z oblokom in takoj zatem oblok približati, da se doda material?

Opazil sem, da so pri inverterju vari lepši, ne vem pa, ali naj na eletrodo priključim + ali - ter ali se varjenje z inverterjem v čemerkoli razlikuje od zgoraj opisanega.

Za podrobno razlago iz prakse vam bom zelo hvaležen!
svendej
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sandilip » 14.9.2006 12:22

Lep pozdrav.

Kako naj začnem. Uspešno in kvalitetno se boš naučil variti le z veliko prakse. Nobena teorija ti ne bo naredila kvaliteten zvar. Seveda pa je dobrodošla za lažje razumevanje in hitrejše obvladovanje varjenja. Sam se mnogo prevaril in vem da se NE da naučiti čez noč. Kar nekaj "metrov" zvara boš moral potegniti da se boš naučil.

Drugače je pa res da se z invertorjem lepše vari. Glede polaritete na elektrodi oziroma na masi pa je označena na samem zaboju od elektrod. Za elektrode Jadran S je najbolj primeren - pol na elektrodi. Drugače pa lahko zamenjaš polariteto in boš očitno videl razliko in tudi sam presodil kaj je boljše in lažje variti.

Variti proti sebi mi ni jasno kako to gre?? Vari se levo ali desno. Če variš levo je zvar boljši saj je koren večji in je večja prevaritev. Slabost tega je,da se slabo vidi špranja med varjencama in hitro zgrešiš linijo. Če pa greš levo pa je pregled zelo jasen in točno vidiš špranjo in veš kam je treba voditi elektrodo. Razmak med elektrodo mora biti konstanten!!! Drugače oblok ni enako močen in lahko začne "plesati". Seveda pa to šelo dobiš ko je malo prakse v roki... Elektrodo pa je boljše da je nagnjena okoli 60 stopinj. Glede kroženja elektrode pa je to tako da to okusiš s samo prakso. Včasih moraš samo malo levo malo desno, včasih nič, včasih pa tudi krožiti. Razmak med varjencama ja dobrodošel saj drugače ni korena zvara in ne popolne prevaritve materiala. Razmak je odvisen od same debeline varjencev in tudi od predpriprave robov. Če je debelina večja od 3mm je primerno da robove zvarjencev pobrusiš tako da nastane V zvar....

Kot sem ti že omenil brez vaje Ne gre. Kot vemo vaja dela mojstra, če pa je kaj bolj zahtevnege al pa bolj odgovornega varjenja delo prepusti strokovnjaku :)

Veliko uspeha pri varjenju.....
sandilip
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 14.9.2006 15:12

sandilip napisal/-a:Variti proti sebi mi ni jasno kako to gre?
Variti proti sebi... verjetno je mišljeno v levo, kar je tudi bolj pregledno.

Vse pohvale za izčrpno in pravilno objavo iz izkušenj, sandilip! Znanje je treba ceniti, redki pa ga dajo tudi od sebe!

Hvala!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a svendej » 14.9.2006 18:46

Sandilip,

tudi jaz se ti lepo zahvaljujem; danes so redki (sploh na internetu) ki se še znajo jasno in konkretno izražati oz. si vzeti čas za to.

Pri varjenju proti sebi sem mislil varjenje v levo. Ker nisem strojnik mi ni samoumevno, kakšni so izrazi in kako se merijo koti (od obdelovanca navzgor, od navidezne pravokotnice na obdelovanec, od nasprotne smeri varjenja ipd.), če si prav predstavljam, se merijo od smeri varjenja od obdelovanca navzgor.

Opazil sem oznake na zaboju elektrod, vendar tudi tukaj nekomu znakci nič ne pomenijo, če ne ve, po kakšnem dogovoru si sledijo - sedaj imam tudi to razčiščeno.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
svendej
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 19.9.2006 7:52

kupi elektrode rutilen S, 2.5 mm, verjetno je to najlazja elektroda za varit, izjemno lep zvar, mehanske lastnosti zvara dokaj zadovoljive, za domaco uporabo odlicne.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

Sekator 1 in Termo elektrode

OdgovorNapisal/-a peter_28 » 11.12.2006 22:50

A ima kdo izkušnje z elektrodami za obločno varjenje Sekator 1 in pa Termo? Sploh Termo me zanimajo, ker bi moral vsake toliko nekaj malega segreti (in skriviti), pa nimam namena kupiti plamenskega gorilnika ali podobno, ker bi mi tiste jeklenke pol leta samevale v kotu. A je kdo to že preizkusil oz. uporablja in katera trgovina to ima (Merkur & co. seveda nimajo), ker mi je v Elektrode Jesenice kar nerodno klicat (so na drugem koncu SLO) in spraševat za pol kile, toliko da vidim kaj to je.

Hvala in lepo podavljeni
peter_28
Pripravnik
Pripravnik

Re: Ročno obločno varjenje v praksi

OdgovorNapisal/-a čopi » 11.12.2006 23:31

svendej napisal/-a:Pozdravljeni,

na vašem forumu sem zasledil kar nekaj tem o varjenju. Tudi sam priložnostno in po domači potrebi kdaj varim, vendar moji zvari niso ravno vedno posrečeni, zato izkušene prosim, če mi lahko podajo nekaj praktičnih nasvetov.

Doma imam starejši in močnejši varilni aprat za elektroobločno varjenje, poleg tega pa še manjši inverter od Varstroja. Uporabljam Jadran elektrode.
Železo za varjenje je čisto in pripravljeno, varim vedno v smeri proti sebi in tako, da je v tej smeri elektroda nagnjena za približno 45 stopinj proti meni. Odmik med železom in elektrodo je vedno konstanten in majhen, elektrodo vodim naravnost in počasi.

Zanima me predvsem, ali je potrebno spreminjati razmik med železom in eletrodo ter natančno na kakšen način.
Nekje sem zasledil, da je potrebno z eletrodo krožiti, mi lahko kdo natančno opiše, kako se to izvede.
Je potrebno material hip preden ga zvarim tudi pogreti z oblokom in takoj zatem oblok približati, da se doda material?

Opazil sem, da so pri inverterju vari lepši, ne vem pa, ali naj na eletrodo priključim + ali - ter ali se varjenje z inverterjem v čemerkoli razlikuje od zgoraj opisanega.

Saj v bistvu je že sandilip vse povedal ampak vseeno, preden boš dobro varil boš moral narediti kilometre varov. Pravilno varjenje je vi desno in sicer da oblok potiskamo pred sabo, jadran elektrode so najbolj običajne elektrode na tržišču, ki so primerne za varjenje v vseh legah(vodoravno navpično itd.) rutilen elektrode so za varjenje samo v vodoravni legi in var z to elektrodo pride lepšk kot pri jadranu. Potem pa obstajajo še elektrode za inox, aluminij itd. in elektroda EVB50, var z tako elektrodo prenese velike mehanske sile.

Pri inventerskem varilcu je napetost enosmerena in če ponazorimo z grafom sta napetost in tok vedno enaka(črta v grafu bi bila ravna), zato je pa tudi oblok enakomeren oz. ne pride do menjave + in - in tako je oblok vedno aktiven. Pri elektroobločnem pa varimo z izmenično napetostjo in kot vemo je pri izmenični napetosti frekvenca 50Hz. in bo tudi oblok oz. po domače elektroda ugasnila 50 krat v sekundi vsakič ko se polariteta zamenja, zato je z inventerskem varilcem lažje in bolj kvalitetno variti.
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Majstor » 12.12.2006 0:36

čopi napisal/-a:

Saj v bistvu je že sandilip vse povedal ampak vseeno, preden boš dobro varil boš moral narediti kilometre varov. Pravilno varjenje je vi desno in sicer da oblok potiskamo pred sabo, jadran elektrode so najbolj običajne elektrode na tržišču, ki so primerne za varjenje v vseh legah(vodoravno navpično itd.) rutilen elektrode so za varjenje samo v vodoravni legi in var z to elektrodo pride lepšk kot pri jadranu. Potem pa obstajajo še elektrode za inox, aluminij itd. in elektroda EVB50, var z tako elektrodo prenese velike mehanske sile.

Pri inventerskem varilcu je napetost enosmerena in če ponazorimo z grafom sta napetost in tok vedno enaka(črta v grafu bi bila ravna), zato je pa tudi oblok enakomeren oz. ne pride do menjave + in - in tako je oblok vedno aktiven. Pri elektroobločnem pa varimo z izmenično napetostjo in kot vemo je pri izmenični napetosti frekvenca 50Hz. in bo tudi oblok oz. po domače elektroda ugasnila 50 krat v sekundi vsakič ko se polariteta zamenja, zato je z inventerskem varilcem lažje in bolj kvalitetno variti.

če praviš da je varjenje z inverterjem boljše in lazje kot z tranformatojem, zakaj niso torej inverterske varilnike uporabjlali toliko v zadjnih ~ 30ih letih?

lp
kdor spi zlo ne misli, kdor je buden naj gre spat
Majstor
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 12.12.2006 20:22

zakl napisal/-a:kupi elektrode rutilen S, 2.5 mm, verjetno je to najlazja elektroda za varit, izjemno lep zvar, mehanske lastnosti zvara dokaj zadovoljive, za domaco uporabo odlicne.

S tem pa se ne morem strinjati. Z elektrodo rutilen je dokaj težko variti, ker oblok rad preskakuje. Je pa res da ob pravilni uporabi dobimo zelo lep, gladek in ubočen var če varimo kotno.

Lp
Kam pa pridemo brez domišljije!
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a rokz47 » 12.12.2006 20:30

Majstor napisal/-a:
čopi napisal/-a:

če praviš da je varjenje z inverterjem boljše in lazje kot z tranformatojem, zakaj niso torej inverterske varilnike uporabjlali toliko v zadjnih ~ 30ih letih?

lp

Zaradi visoke cene. Cene so začele padati šele v zadnjih 10letih, ko je elektronika postala cenejša. Invertorji imajo namreč precej elektronskih delov ,ki nadzirajo delovanje aparata.

Če se motim me prosim popravite.
Kam pa pridemo brez domišljije!
rokz47
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sandilip » 12.12.2006 21:16

Lep pozdrav

Se strinjam z rokz47, ki pravi da so zelo dragi. Pred desetimi leti je bila cena še tako visoka, da so si invertor lahko privoščili le tisti, ki so varili vsak dan in so potrebovali lahek in zelo kvaliteten varilni aparat. Sedaj pa če res potrebuješ kvaliteten in zanesliv aparat pa še vedno presega 1mio SIT, vendar lahko potem variš vse materiale, ki se dajo variti. Seveda moraš to tudi zanti.
sandilip
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a alkoholik » 19.12.2006 11:09

se moje mnenje kar se tice varjenja....

najlazje za varjenje so elektrode jadran, omogocajo varjenje v vseh legah, breu napora... so prakticno najbolj univerzalne... za EVB50 pa potrebujes 1. dober aparat 2. veliiiko znanja (ce ti ne uspe hitro in enostavno uzgat jadran elektrode ti EVB50 nebo niti pod razno) so pa to zvari ki res "prenesejo" marsikaj... malo lazja za uzig in varjenje pa je EVB60, vendar se vedno ne tako enostavna kot jadran-ka... potem imamo pa se SAVA za visokoproduktivno varjenje...

za hobi program je najbolje da zacnes s jadran-ko in enostavnim/poceni/ inverterjem... mimogrede: ste opazili da danes prakticno ni vec "navadnih" varilnih aparatov? so skoraj vsi ki se prodajajo inverterji...
alkoholik
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a sevsekt » 17.6.2008 14:42

alkoholik napisal/-a:se moje mnenje kar se tice varjenja....

najlazje za varjenje so elektrode jadran, omogocajo varjenje v vseh legah, breu napora... so prakticno najbolj univerzalne... za EVB50 pa potrebujes 1. dober aparat 2. veliiiko znanja (ce ti ne uspe hitro in enostavno uzgat jadran elektrode ti EVB50 nebo niti pod razno) so pa to zvari ki res "prenesejo" marsikaj... malo lazja za uzig in varjenje pa je EVB60, vendar se vedno ne tako enostavna kot jadran-ka... potem imamo pa se SAVA za visokoproduktivno varjenje...

za hobi program je najbolje da zacnes s jadran-ko in enostavnim/poceni/ inverterjem... mimogrede: ste opazili da danes prakticno ni vec "navadnih" varilnih aparatov? so skoraj vsi ki se prodajajo inverterji...

Da inverterji pa zatok er se je elektornika tako pocenila, da je cenejša od vsega tstega bakra ki je prej domoval na transformatorjih starih aparatov.

Najlepše je pa to, ker imajo malce boljši inverterji možnost izbiranja oblike toka AC/DC DC+ DC- pa še posebne nastavitve za varjenje aluminija ki dosežejo izbijanje oksidov iz aluminijeve površine...

Lepota napredka...
sevsekt
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov