STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmiljenje NC ali CNC

Krmiljenje NC ali CNC

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Krmiljenje NC ali CNC

OdgovorNapisal/-a mato2 » 27.7.2005 12:28

Prosim če mi kdo razloži razliko med NC in CNC krmiljenjem npr. stružnice ali prebijalnega stroja.
hvala
mato2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gregorci » 27.7.2005 12:57

Kolikor mi je znano pomeni:

NC - Numerical Control

npr: to so bolj stari stroji, ki se jih je programiralo z luknjanjem kartic...

CNC - Computer Numerical Control

Stroji, ki se jih programira s pomočjo PC-ja in krmilnika ... CNC obdelovalni centri, laserji za razrez pločevine, krivilni stroji...

Glede definicije kratic se nisem zmotil, glede primerov pa mogoče, sploh pri NC... Upam da me bo sicer kdo popravil :wink:

lp
Za vsak problem se najde rešitev!;-)
gregorci
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eustahije » 27.7.2005 13:25

Hja, klasična NC krmilja so zamenjali s CNC krmilji, ki vsebujejo tudi računalnik. CNC krmilje v bistvu opravlja skorajda isto nalogo kot NC krmilje, vendar lahko računalnik (ime tudi pove Computer Numerical Control), ki je vgrajen posebej, opravlja še nekatere dodatne naloge: višje vrste interpolacije, programsko povezavo krmilja s strojem, korekcijo radija rezalnega roba, obvlada tehniko dela s podprogrami,...

To se pravi, da pridobiš mogoče na hitrosti, natančnosti, predvsem zaradi recimo enega vpetja, orodja se menjajo na CNC avtomatsko iz skladišča orodij, označenih in na svojem mestu spravljenih, shraniš lahko malo več programov (100 in več) in sicer v računalnik, ne v stroj! Najbolj se dela, po mojem s CNC - struženje in frezanje (s frezanjem dosegamo tudi 5-osno obdelavo)

Za luknjasti trak pa je res, da je bil eden od načinov, sicer si pa lahko na stroj tudi shranil nekaj osnovnih programov, se mi zdi, ne pa preveč obsežnih...še na faksu (delavnice SKSMŠ) smo imeli neki NC vrtalno-rezkalni stroj...

Tudi tega gospoda lahko vprašaš (četrta objava, razpolaga s CNC prebijalko, mato2):

http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... highlight=
Zadnjič spremenil eustahije, dne 28.7.2005 12:45, skupaj popravljeno 1 krat.
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a keko » 28.7.2005 12:35

Kolikor je meni poznano imajo NC stroji krmilje, ki ga ne moreš povezati z zunanjimi napravami. Podatke lahko vnašaš samo ročno preko stroja. CNC Stroje pa lahko upravljaš z zunanjimi napravami preko vhodnih naprav in jih poljubno povezuješ v mreže.
keko
keko
Sodelavec
Sodelavec

odgovor -keko

OdgovorNapisal/-a mato2 » 29.7.2005 8:35

keko napisal/-a:Kolikor je meni poznano imajo NC stroji krmilje, ki ga ne moreš povezati z zunanjimi napravami. Podatke lahko vnašaš samo ročno preko stroja. CNC Stroje pa lahko upravljaš z zunanjimi napravami preko vhodnih naprav in jih poljubno povezuješ v mreže.

Keko hvala,
mislim, da si potrdil tudi moje podobno razmišljanje
Zadeva mi je sicer jasna,podrobno poznam CNC stroje
, NC stroje pa nepoznam ker so malo starejši in nisem imel opravka z njimi. Pri NC-ju je pač potrebno stroj sprogramirat "na stroju" ga nemoreš preko PC-ja. Kako pa je s shranjevanjem programov?
Lp
mato2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 29.7.2005 11:49

NC stroji so bili stroji s krmiljem
brez lastnega spomina. program je bil
običajno zapisan na luknjanem traku v
običajni g kodi. krmilje je vsak stavek
čitalo z luknjanega traku. na takem stroju
programov ni bilo možno optimirati ampak
je bilo potrebno vedno popraviti na luknjaču
zapis na luknjanem traku. sprva se je trak
luknjalo na teleprintarjih, ksaneje pa tudi
s pomočjo računalnika v nekem editorju in
nato zluknjalo z luknjačen.

to poznam iz lastnih izkušenj.
programiral sem tako stružnice kot frezalni
center

so pa bili to izredno precizni stroji, tudi
obdelovalni centri s 24 orodji za obdelavo
več faz z enim vpetjem.

luknjan trak je bil dolg okoli 20 m

toliko

vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ciglar » 29.7.2005 13:10

Vili, mi imamo v naši delavnici tudi NC stroj (krmilje: Heidenhain)-ni pa krmiljen preko luknjanega traku-v krmilniku sprogramiraš t.i. strojne stavke.
Je pa dejansko tako, da ne moreš se povezati iz NC krmilnika na kakšen zunanji PC ali podobno.
LP
S
S.C.
DIMAS d.o.o.
www.dimas.si
ciglar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keko » 29.7.2005 20:10

Na trgu je bilo veliko izvedb NC strojev. V glavnem so stroji imeli tudi svoj pomnilnik, ki je pa bil omejen in nisi mogel vnašati daljših programov in tudi programiranje je bilo enostavnejše saj so pač to bili prvi zametki programsko vodenih strojev. Spomin si moral sproti brisati in se ni dalo shranjevati večjo količino programov. Pri programiranju je pač šlo za ročno vnašanje g kode. Za daljše programe se je pa uporabljal luknjan trak, ki si ga lahko pripravil z računalnikom in ga potem zluknjal na posebnem luknjaču, ki je bil priklopljen na PC. Program se je lahko iz tega traku prenesel tudi v pomnilnik samega stroja seveda če je ta bil dovolj velik za program ki je bil na traku.
keko
keko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mitjakopt » 15.1.2007 13:16

Mene pa zanima če mogoče kdo ve kje bi se dalo dobit luknjan trak. Namreč v našem podjetju imamo še eno stružnico (Gildemeister MD-SS) na luknjan trak. Ta trak iščem na okoli brez kakršnegakoli uspeha.

Vsaka informacija bi bila dobrodošla.

Hvala!

LP

Mitja
mitjakopt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC » 15.1.2007 13:35

mitjakopt napisal/-a:Mene pa zanima če mogoče kdo ve kje bi se dalo dobit luknjan trak. Namreč v našem podjetju imamo še eno stružnico (Gildemeister MD-SS) na luknjan trak. Ta trak iščem na okoli brez kakršnegakoli uspeha.

Vsaka informacija bi bila dobrodošla.

Hvala!

LP

Mitja

Pozdravljen!
Vprašaj na Buscotrade:

http://www.buscotrade.si/

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitjakopt » 15.1.2007 14:18

Ja res je. Imajo ga v Buscotrade.

Najlepša Vam hvala za informacijo! :lol:

Lel pozdrav!

Mitja
mitjakopt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kovinoobdelava » 15.1.2007 14:45

Vsi ste veliko povedali o NC in CNC krmiljih, bistvo pa nobeden. Največja razlika med tema dvema je v tem, da ima CNC krmilje povratno informacijo NC pa je nima, to pomeni, da CNC krmilje vedno ve kje se nahaja orodje in dokler ni na ciljni točki se naslednja operacija ne bo izvršila, pri NC krmiljih pa ni to tako elegantno, ampak si stavki sledijo v določenih zaporedjih brez da bi krmilje vedelo ali je orodje dejansko naredilo določeno pot ali ne.
kovinoobdelava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2007 21:13

kovinoobdelava, si ga pa pihnil, ko praviš, da NC stroji niso imeli povratne informacije kje je orodje. kako pa je potem krmilje izvajalo posamezne stavke (delovne, hitre gibe itd)? po tvoje so se stavki lahko izvajali kar en čez drugega. tudi pri NC krmiljih se naslednji stavek ne prične izvajati, dokler se ne opreavi trenutno aktiven

daj tvojo trditev malo bolj podrobneje razloži

lp
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a eorodja » 15.1.2007 23:28

Kratici NC in CNC izhajata iz anglešcine in pomenita Numerical Control (numericno krmiljenje) in Computer Numerically Controlled (racunalniško numericno krmiljenje). NC je predhodnik CNC krmiljenja.

Prvi NC stroji so se pojavili v zacetku petdesetih let v Združenih državah Amerike. Glavni razlogi, vodilo in cilji pri razvoju CNC strojev so bili naslednji:
povecati produktivnost,
izboljšati kvaliteto in natancnost izdelkov,
zmanjšati proizvodne stroške,
izdelava zahtevnih izdelkov, ki jih na drugacen nacin ne moremo izdelati.

Z razvojem elektrotehnike in še posebej elektronike so se krmilja fizicno manjšala, in hkrati pa ponujala vecje možnosti krmiljenja. Z uvajanjem visoko avtomatiziranih CNC strojev se je krajšal cas izdelave izdelkov in zmanjševali so se proizvodni stroški v maloserijski in srednjeserijski proizvodnji, pa tudi v posamicni proizvodnji.

Velik razvojni preskok je bil narejen, ko so klasicna NC krmilja zamenjali s CNC krmilji, ki vsebujejo tudi racunalnik. CNC krmilje v bistvu opravlja podobno nalogo kot NC krmilje, vendar lahko vgrajeni racunalnik prevzame vrsto posebnih nalog:
višje vrste interpolacije,
programsko povezavo krmilja s strojem,
korekcijo radija rezalnega roba,
tehnika dela s podprogrami, itd.

Nekaj osnovnih prednosti CNC obdelovalnih strojev pred klasicnimi stroji je:
program vnesemo v stroj in ga shranimo,
enostavno popravljanje že shranjenega programa,
vecja produktivnost strojev,
velika kvaliteta in natancnost izdelave izdelka,
vecja izkorišcenost stroja,
visoka prilagodljivost pri obdelavi.
lp:Tony