STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč - Varstroj Varmig 1805

Pomoč - Varstroj Varmig 1805

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pomoč - Varstroj Varmig 1805

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.1.2007 19:17

Odločil sem se za Varstrojev varilni aparat Varmig 1805.
O varjenju s CO2 "nimam pojma", zato me zanima kaj uravnavamo s posameznimi gumbi pri tem aparatu.
Ima 4 stikal:
- vklop (230/400 voltov)
- gumb s 6 stopnjami za pomik žice (ali je 6 najpočasneje?)
- še nek gumb s številkami 1-10 (kaj je to?)
- pa še en gumb s številkami 1-10 (kaj je to?)

Kakšen je pomen zadnjih dveh gumbov?
Hvala za pomoč,
Niko
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 17.1.2007 20:07

Hm, samo ugibam, ampak ne bi raje najprej pogledal v navodila, ki si jih dobil zraven?
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.1.2007 20:30

V navodila sem pogledal pa sem jih 2krat natančno prebral, izvedel pa sem tole:
na sliki so označeni 3 gumbi, saj je slika tudi za druge modele, za vse te tri gumbe pa piše tole:
Gumb potenciomentra
Kabel kontaktni
Kabel reducirni
Kabel priključni

U glavnem navodila so bolj slaba... pa tudi na njihovi strani nisem nič našel.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bobo » 17.1.2007 20:41

en gumb za regulacijo napetosti
en gumb za regulacijo hitrosti podajanja in regulacijo toka
ostala dva pa za regulacijo časa trajanja varjenja in vmesnega časa.
če je možnost uporabljaj 380v.
tehnika je... umetnike
Bobo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marko1 » 17.1.2007 20:47

Ja če se ne motim je stikalo 1-6 nastavitev jakosti (amperaža);1 je najmanjša moč in je primerna za tanjše pločevine, katero jakost boš uporabil ugotoviš takrat ko začneš varit posamezne elemente. Potem imaš stikalo kateri ima narisano tri ali štiri krogce to stikalo ti prekine varjenje po določenem času. Eno stikalo ima pa dva kroga med obema pa je črta to je za pomik hitrosti žice. To sem ti napisal na pamet upam, da ti bo pomagalo.
Sedaj pa na hitro nekaj o varjenju:
- smer varjenja nekateri zagovarjajo varjenje naprej (gorilec potiskaš naprej, drugi nazaj(gorilec vlečeš nazaj),moje osebno mnejne je da je boljše naprej ker bolj pregrevaš material (popravite me, če se motim)
-gorilnik držiš od varjenca stran približno 0,5-1cm -optimum ugotoviš z poizkušanjem
- nastavitev aparata: če recimo variš pločevino debeline 3mm nastaviš jakost nekje na drugo stopnjo, če je jakost prevelika (pretapljanje materiala)zmanjšaj
-hitrost pomika žice: pri določeni jakosti nastavljaj pomik do tiste hitrosti da varilni aparat pri varjenju lepo "brni#-težko opisat kakšen zvok
Če se ti žica pomika prepočasi se praktično sploh ne da varit, žica se stali prej kot pa pride na varjenec.
Prehitro pomikanje pa ti gorilnik kar premika, žica se sploh nima časa stopit dela kepe na varjencu.
Upam, da sem kaj pomagal, vendar je težko opisat zadevo, lažje je demonstrirat. Popravite me, če sem napisal kakšno neumnost.
Hvala
marko1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.1.2007 21:36

marko1 najlepša hvala za podroben opis, vendar mislim še vedno nisem prepričan glede teh gumbo, zato bom dodal slike. Če je od 1-6 amperaža kaj je potem hitrost podajajanja žice. Tistih pikic pa ta aparat nima...
Glede tega varjenja z vlečenjem in potiskanjem pa sem bral (v navodilih za 1805), da naj bi z vlečenjem dosegli večjo globino, potiskanjem pa mislim da boljše segrevanje.

Hvala za vso pomoč,
Niko
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 18.1.2007 7:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.1.2007 21:53

Pozabil sem še prašat: Ali potrebujem merilec tlaka za jeklenko CO2 oz. kako vem kdaj je prazna. Pa še to, če potrebujem merilec, zakaj?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko1 » 17.1.2007 22:50

Ja manometer pa rabiš da zreduciraš tlak. Na manoteru imaš
dva števca eden je za tlak v jeklenki (bar in psi), drugi je za pretok zraka v litrih (pretok nekje 4-6 litrov oz po potrebi s tem reduciraš tlak, nastavljaš pa ga z ventilom, ki je med obema števcema.
P.s. pripni boljšo sliko ker je ta temna in zgleda kot bi slikal planete :wink:
marko1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 18.1.2007 6:59

Sliko bom pripel popoldan.
To se pravi manometer tudi rabim, čeprav ima švas aparat priložen elektromagnetni ventil.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 18.1.2007 13:00

V jeklenki imaš okol 50 bar pritiska, na aparatu pa kakšen bar-zato imaš reducirni ventil na jeklenki. Če b jo direkt priklopil, bi ti cevi razneslo in ventil. EM ventil ti sam plin odpira, željen pretok ti da pa reducirni ventil. Potenciometer za pomik žice je ponavad označen z dvema koleščkoma (krogci), med katerima je žica (ravna črta) Stikalo od 1-6 je pa amperaža. Tist drugi potenciometer je pa za točkovno varjenje, določa čas varjenja-sam to nikol ne rabiš.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 18.1.2007 14:08

Najlepša hvala za vse te podatke. To se pravi kupil bom ventil z manometrom, ki kaže delovni in tlak v jeklenki. Pretok bom naštimu med 4in6 litrov.
Tisto glede gumbov pa sem že spraševal kje se amperaža pa kje hitrost žice in je SAJKO potrdil to kar sem izvedel. Kaj pa je tisti 3. gumb oz. kdaj, kako ga uporabljam.

Prilagam sliko
Slika
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Nujno!

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 18.1.2007 15:24

Ali mi lahko nekdo prosim pove kako naj naredim za dovod CO2 do švas aparata.
Zraven sem dobil elektpmagnetni ventil.
Ali moram dati tudi reducirni ventil oz. ali če dam samo reducirni ventil ali je dovolj.
Težava je v tem, da če želim najprej dati reducirni nato pa še elektromagnetni ventil ne gre skupaj, saj ima elektromagnetni ventil enake priključke kot redukcirni.
Sicer sme prašal v HIB pa so rekli, da bi lahko podrejal da bi šlo skupaj, samo ali je potrebno imeti reducirni (2manometra)+ elektormagnetski ventil?
Kaj naj storim?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Joj, joj

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 18.1.2007 15:54

Tole sem pa zdele "v kamn bcnu". To je to ke tapru vsakga drugga poslušam pol pa šele sebe...
Sicer govorim v zvezi s temu ventilam. Stvar je taka:
vse je v redu, sam prodajalec v Merkurju je rahlo narobi povedu ali pa sva se samo narobe zastopil. Rekel je da dobim zraven še elektromagnetni ventil. Sedaj pa sem se v stvar poglobu in bolje pogleu v samo švasmašino in ugotovu, da je elektromagnetni ventil v samem stroju, tisti ventil, ki je pa rekel prodajalec, da je EM je pa navadn reducirni brez merilca tlaka.

Saj si prav razlagam? To se pravi kupim reducirni ventil za manometrom pa je stvar rešena... Vseeno hvala za pomoč.

Še vedno me pa zanima kako je s tistim 3. gumbom.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poknjen » 18.1.2007 16:06

kar jaz vem dela varstrojev varmig 1805 na 230 voltih ali pa na 2~400V tako da se ga lahko priklopi samo na dve fazi trofazne napetosti če se motim naj me kdo popravi!!! ali mi zna kdo povedati koliko toka je potrebno za variti recimo 10mm železo? rad bi dobil kakšno tebelo kjer piše recimo da z tolikšnim tokom varim tolikšno debelino železa??? LP
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bobo » 18.1.2007 20:23

odvisno kakšen zvar želiš .Za kakovosten sočelni zvar dveh 10 mm pločevin potrebuješ cca300A.
tehnika je... umetnike
Bobo
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov