Še eno vprašanje imam:
Sam sem 99 % prepričan da ne gre ampak bi bilo zelo dobro če bi se motil:
Torej:
Zanima me če je Avtocad zmožen izdelati "debelo" površino.
Da se praktično vse obleči v "površine" - (surface) ampak včasih ta površina simulira naprimer pločevino debeline 2 mm. In zdaj me zanima če je kakšna pot do "debeline" (thicknes)ker ukazi kot so extrude, shell na površinah ne delujejo.
Gre za 3D objekt kateri je orisan z 4 krivuljami in v njega je vpeta površina.
Šlo bi določiti debelino če bi te štiri krivulje ali črte ki ne ležijo v isti ravnini lahko spremenil v prava geometrijska telesa kar pa ne znam in ne vrjamem da je možno?
Težave ne bi bilo če bi recimo ukaz extrude delal na zaključeni črti ki ne leži na isti ravnini ampak je v prostoru. (seveda za ravno črto še nekatere stavri delujejo pri krivuljah pa se zalomi.)
Zato ker ne morem ustvariti pravega telesa z debelino pa seveda vse operacije tipa substract, union, intersect... ne delujejo saj ne gre za solids (prava telesa ampak le površine).
Vem kaj boste rekli da je to Autocad in ne modelirnik ampak vprašal pa vseeno bom ker bi bilo lepo če bi kaj takšnega obstajalo vendarle za Avtocad.
Pa še eno vprašanje imam:
V Avtocadu je preprosto ustvariti 3D telo če je le to nezahtevno (naprimer kvader) in se ga da potem lepo obdelovati z ukazi tipa substract, union, intersect... z drugimi telese ki jih preprosto ustvarimo...
Skratka z "pravim" 3D telesom se da početi marsikaj.
Težava pa nastopi ko nočemo preprosto recimo narisati neke ploskve in uporabiti ukaz extrude ali revolve ali podoben ampak imamo neko telo ki ima recimo zgornjo ploskev in spodnjo drugačno.
Se da potem na kakšen način če izrišemo zgornjo in spodnjo ploskev v 2D tehniki in ju potem postavimo v prostor na ustrezno debelino ti dve površini združiti v pravo 3D telo?
Ali je pa edini način da pridemo do tega z "odvzemanjem" in oblikovanjem naprimer kvadra do željene oblike? Kar je v določenih primerih seveda praktično nemogoče.
Primer na kocki:
Preprost kvadrat z lahkoto spremenimo v 3D telo katerega lahko z Avtocadom manipuliramo in obdelujemo a že recimo če je zgornja ploskva kocke obrnjena za 45 stopinj nastopijo težave.
Kako bi potem takšno "kocko" spremenil če sploh gre v pravo telo ne le da bi jo oblekel v površine ker je kot taka potem za obdelavo popolnoma neuporabna.
Seveda kocka je le primer in se morda bi to dalo kako drugače z trikom rešiti ampak pri težjih primerih pa ali obstaja postopek za pretvorbo v pravo 3D telo ali pač ne?
Ni mi težko recimo izrisati 3D telesa v prostoru ampak to so le črte ki jh znam obleči v površine. Mene pa zanima a je kak postopek da to spraviš v geometrijsko telo?