STROJNISTVO.com • Poglej temo - obnova vretena za CNC rezkalni stroj?

obnova vretena za CNC rezkalni stroj?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

obnova vretena za CNC rezkalni stroj?

OdgovorNapisal/-a hurco » 30.1.2007 21:26

Zdravo!

Pri stroju Hurco smo morali zaradi izrabe ležajev zamenjati vreteno ki ima 10.000 vrtljajev!
Sedaj razmišljamo da bi starega dali obnoviti oziroma zamenjati ležaje, pa me zanima če kdo pozna kje se s tem kaj ukvarjajo?
Hvala za vse informacije!
hurco
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 31.1.2007 8:55

ne znam ti odgovoriti, vendar, če so res samo ležaji, naroči nove popolnoma enake ležaje in menjaj sam.
Zanima me nekaj drugega. Tudi sam imam Hurcota vendar z max 8000 vrtljaji, trenutno nekje 6500 delovnih ur. Me zanima koliko časa ti je vreteno vzdržalo (del. ure stroja), in s kakšnimi vrtljaji je pretežno delal stroj. Ker čaka enkrat tudi mene isto-namreč okvara, bi pa rad vsaj ocenil kdaj. Sam sem opazil, da z vrtljaji do 5 ali 6000 ni problema, pri 7 ali 8000 se pa vretenjaku kar dvigne temperatura, po Z osi se raztegne za nekaj stotink, in če bi to gnal vsak dan 10 ur, bi verjetno hitro "crknil". Sicer celo vreteno sem enkrat že demontiral (težave s pogonskim jermenom), same notranjosti pa nisem podiral. Mislim, da če bi dobil res prave ležaje, bi si pa tudi to upal, če bi bilo res treba (saj pokvariti tako nimaš več kaj, ker je že uničeno, kvečjemu ti lahko uspe popraviti).
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 31.1.2007 13:43

Pri visokoturažnih vretenih je zelo važno, da se pri delu z visokimi obrati vrtljaje postopomoa dviga in šele, ko ima ležaj določeno temperaturo, se ga "navije do konca" - to proizvajalec napiše v navodila za posluževanje s tem je tudi življenska doba ležajev bistveno daljša.
Kar se pa tiče menjave ležajev je zadeva sledeča da se lahko zgodi da je problem dobiti popolnoma enake ležaje - edino pri proizvajalcu stroja, kot rezervni del, cena seveda zasoljena in so to običajno uparjeni ležaji. Pri menjavi ležajev pa je zelo važno utekavanje ležajev, po navodil proizvajalca - če jih takoj na začetku "zajebemo" ni druge, kot da ležaje ponovno menjamo.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hurco » 31.1.2007 18:06

Nam je vreteno shodilo pri 9.000 urah stroja (to niso ure vretena!) Pri nas smo ga kar dost ganjali na na 9.000 vrtljajev in še malo čez. Pri nas imamo dodano vodno hlajenje, pa mislim da to ne deluje blagodejno na vzdržljivost vretena zaradi prevelikih temperaturnih razlik, res pa je da je stroj bolj točen. Prej sem imel izkušnje z vretenom ki je imelo 6.000 vrtljajev pa je imel že 25.000 ur pa ne duha ne sluha o kasni slabosti. Prav tako je bil Hurco, res pa je da smo ga manj ganjali v max. polje! Nas je vreteno prej opozarjalo da bo konec z njim in sicer z glasnostjo, približno 1.000 ur prej!
hurco
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 31.1.2007 18:30

hvala za informacije, da vsaj približno vem, kaj me čaka v prihodnjih letih.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 31.1.2007 21:19

V teh vretenih so vgrajeni super precizni kroglični ležaji s kotnim dotikom.Običajno jih je pet kosov kar stane čez prst okoli 2000 euro.Pri zamenjavi je problem ker morajo biti tako vgrajeni da so prednapeti.Teh podatkov pa je težko dobiti od proizvajalca.Za FAG-ove ležaje jaz imam podatke, je pa še dosti drugih proizvajalcev teh ležajev.Ta vretena se sestavljajo tako da ležaj segreješ na 80 stopinj in sestaviš brez kakršnih koli udarcev s kladivom.Pa še paziti je treba na maksimalno čistočo in da je temperatura v prostoru 20 stopinj.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 5.2.2007 16:58

Fantje pozdravljeni,

berem vaša mnenja o delovanju vrtalnih strojev od 7000 obratov dalje.
Priporočam Vam, ko ponovno sestavite stroj z novimi ležaji uporabite mazivo ki je nmenjeno za visoke vrtljaje, s tem boste sigurno podaljšali življensko dobo ležaja. Imam nekaj strank ki se jim je življenska doba ležaja povečala tudi do 40%.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: obnova vretena za CNC rezkalni stroj?

OdgovorNapisal/-a Iskra-vzd » 23.2.2007 8:41

Iskra vzdrževanje d.d.
www.iskra-vzd.si
Iskra-vzd
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov