epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
roki125 napisal/-a:KY napisal/-a:roki125 napisal/-a:hm, kakšen bi pa moral biti približno pretok? najbol bi bil kompresor obremenjen pri peskanju pomoje... peskanja, barvanja in podobnega niti ni veliko recimo za speskat kako feltno... in pa pobarvat kakšen odbijač od avta... sem bil že po trgovinah z kompresorji in v poštev pride samo rabljen batni kompresor zaradi denarne stiske, cena tam nekje 200k sit...
Kakšno pnevmatsko orodje mislite uporabljati?
Vrtalke in podobne reči ki imajo vrtilne turbine imajo porabe 200 l/min in več.
Že za sam peskalnik (če je manjše izvedbe) priporočam vsaj 200l posodo in vsaj 350l glavo (bolje 500l).
Vsekakor za domačo rabo priporočam batni kompresor. Vijačni sicer ima vse že našte prednosti, le da mu ne paše počivanje (najbolje če dela vsak dan), pa še vzdrževanje je bolj zahtevno in več stane.
LP
recimo pnevmatske gedore, brusilnik, itd... največjo porabo zraka ma od tega peskanje pomoje...
toraj koliko litrov zraka na minuto priporočate?
btw: kaj je 500l glava?

roki125 napisal/-a:Kompresor (glava, ki je običajno pritrjena na tlačno posodo) vsaj 350 ali 500l
to že vem kaj je glava pa to, zanima me pretok... namreč ni mi jasno kako ima lahko glava 500l?

Slavc napisal/-a: Ni pa res, da morajo delovati neprekinjeno brez zaustavljanja. Je pa neprekinjeno delovanje bolj ekonomično, saj ni zaustavljanj in ponovnih zagonov kompresorja.

KY napisal/-a:Slavc napisal/-a: Ni pa res, da morajo delovati neprekinjeno brez zaustavljanja. Je pa neprekinjeno delovanje bolj ekonomično, saj ni zaustavljanj in ponovnih zagonov kompresorja.
Ni bilo mišljeno, da se ne smejo ustavljati, ampak da ni dobro da naprimer dva dni delajo nato dva tedna ne...

konstrukter1 napisal/-a:Pri vijacnem kompresorju je nihanje sistema manjse, torej se stanje polno-prazno hitreje izravna kot pri batnem. Prav tako naj bi povzrocal manj hrupa. Batni kompresor pa je obcutno cenejsi.
Po tej logiki, potrebujes za oskrbovanje sistema manjso zalogo kompresiranega zraka kot pri batnem.
Glede delovanja pa je po mojem tako. Vsak kompresor je zasnovan tako, da deluje optimalno za dolocen pretok zraka. Takrat cetudi se vklaplja in izklapja, se motor ne pregreje (batni). Pregrevanje je posledica nepravilne izbire moci in volumna kompresorja.
Izbira batni-vijacni, torej ne temelji na tem ali sistem potrebuje deluje vse dni v letu ali s presledki. Zagotavljati moramo zadosten pretok komprimiranega zraka upostevajoc izgube, ob tem zagotoviti da dela kompresor v mejah zmogljivosti njegovega volumna in moci in upostevati prednosti in slabosti ki nam jih izbira dolocenaga prinese.
Ce sem kje usekal mimo naj me kdo popravi.

_mistral_ napisal/-a:Pozdravljeni!
Zanimam se za nakup kompresorja vendar se toliko ne spoznam kaj je potrebno vedeti pri nakupu.
Kompresor bi imel za barvanje.
Zanima me ali so ti kompresorji ki jih prodajajo v tehničnih trgovinah(mercator,obi,baumax)dobri za domačo rabo.
Na kaj moram biti pozoren saj ko sem gledal imajo eni 24 l nekateri 50l posode, potem koliko barov morajo imeti.
Gledal sem enega v mercatorju in ima naslednje karakteristike:OLJNI KOMPRESOR ELEKTROMASCHEIN E245
SESALNI PRETOK 245/MIN
EFEKTIVNI 135/MIN
ŠTEVILO VRTLJAJEV 2850
TLAK 8 BAROV
MOTOR 2.0 KM/1.5KW,
ELEKTRIČNA NAPETOST 230V
VOLUMEN POSODE 50 L
TEŽA 39 KG
CENA 29.990
Zanima me če je dober saj se zelo slabo spoznam na zadevo
Hvala za odgovore!!!
jure

Nicomajstr***???*** napisal/-a:_mistral_ napisal/-a:Ubistvu je moje vprašanje podobno. Ravno tako se odločam za kompresor, pa me zanima, če bi bil podoben temu primeren zame. Rabil bi ga predvsem za barvanje (večinoma manjših površin in konstrukcij iz pohištvenih profilov), za kakšen momentni ključ, za spihovanje orodja...
Barval bi nekajkrat mesečno.
Zanima me ali je pretok 230 l/min zadosten za delo (kakšno orodje je mogoče potem priključiti, kolikor sem gledal večina orodja rabi tlak do 7bar in pretok nekje do 200 l/min), kakšen pretok zraka je potreben za barvanje.
Ali je 50l rezervar dovolj velik za barvanje ali bo v zraku preveč kondenza?
Trenutno se odločam med kompresorjem: s pretokom 230l/min,posodo 50l, cena 100€ in pa med tem: 321l/min, posoda 100l, cena 400€, čeprav ne vem kdaj bi se mi ta za 400€ povrnil.
Gledal sem samo ABACOve kompresorje v Merkurju in neke v Interdiskontu, tako da me zanima, če kdo pozan še kakšno zanmko, ki je po kvaliteti in cenovno nekje med omenjenima znamkama ter bi imela v programu kakšen malo cenješi kompresor(100l posodo in pretokom okoli 300l/min).

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Hvala za podatke, torej sem izračunal, da bi tisti kompresor h kateremu se nagibam imel dejanski pretok zraka okoli 160 l/min.
Ali imate kakšne tabele tudi za bolj pogosto orodje (momentni ključ...). Zanima me tudi koliko barve bi lahko nanesel s kompresorjem, ki ima potem dejanski pretok 160 l/min in posodo 50 litrov.
Pa, če bi kdo predlagal kakšen kompresor, ki bi bil primeren.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov