STROJNISTVO.com • Poglej temo - Spreminjanje bata

Spreminjanje bata

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Spreminjanje bata

OdgovorNapisal/-a The_1 » 8.6.2003 10:24

torej, mam bat od kroske 125 cc (54 mm), pa ko mi je su bat od aprilie u qratz (pardon na izrazu), bi rad kr tega vgradil. vse je ql, vse pase, dolzina, premer, visina od sornika do vrha, vse vse vse, sam sornik je premejhn, no pa obrocke ma mal bolse (debelina 0,65 mm :D , krom obloga na njih!! :P slin slin slin... 8) :D :P ). na kroski je 14 mm, na aprilii pa 15 mm.

studiru sn, da bi dal vrtino povecat enmu strugarju, ko bi mi to vrjetn znal fajn nardit, je pa joke da mora pri novem batu bit toleranca 0,03 mm ali manj!!

torej, js bi mu dal sornik zraven da bi po njemu naredu, zdej me pa zanima, ce bi se to res dal nardit tk d bi to laufal vsaj eno leto BP, k ma pa masina s predelavami 40 do 43 konjev (kompresija povecana iz 14,2 na 17:1, polirani kanali, odprt airbox, itd), tk d obremenitve niso majhne.

bi slo??
Ce gre vse proti tebi, nehaj prehitevat!!:D
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: ponikva

OdgovorNapisal/-a Aleks » 9.6.2003 12:08

Lahko probaš, sam vseen bi blo bolš da bi kupu originalni bat (glede na vzdržljivost). Drgač pa jst enga poznam ko je mel Aprilio af-1 replica, ki je bla za dirkanje in je mela okol 50 konj, sam jo je mel kar naprej razdrto, žrla pa je prek 10l. Kolkr se spomnim, je kar naprej neki menjal. Kaj se za tvojo aprilio sploh še dobijo deli (mal me zanima, enkrat drugo leto bi kupu tak motor) ? :wink:
Aleks

OdgovorNapisal/-a The_1 » 9.6.2003 17:18

deli niso problem, vse pase od tastarga RSa (do letnika 99). masina je itak identicna, razen tega d ma moj elektronski RAVE ventil, un pa pnevmatski. :P

bat sn dal ze rihtat. :D 8)
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.6.2003 20:45

Izmeri točno premer luknje za sornik na batu od aprilie. Še boljše je če daš to izmerit kakšnemu profi strugarju ali orodjarju. Potem, pa daj izdelat točno tako veliko luknjo v bat od kroske.
Najboljše je če daš luknjo povečat kakšnemu profiju, ki ima erozijo.
Gost

OdgovorNapisal/-a The_1 » 10.6.2003 6:41

sn mu nesel kr bat, cilinder pa oba sornika (14 in 15 mm), je reku d bo cilinder mal pohonal, sicer d neki malha risov bo ostal, pa ne bo hudo, v batu bo pa povecal luknjo (kako ne vem, sicer je omenil, pa si nisem zapomnil), in naredil tudi nove utore za "clips" (šplinte). ne vem kok se slovensk rece, une sponke k drzijo sornik d ven ne pade :wink: .

dons dobim nazaj, bom porocal kok je narjen (upam d mi ne bo obrockov polamu al pa zgubil :( )!
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.6.2003 19:32

Šplintam se pravi Zegerjev obroček ali vskočnik. Zanima me ali ima ta mojster res mašino za honanje. Kajti honanje je zelo dober postopek za popravilo cilindrov. Daj povej ko bo končano kako je torej zrihtal cilinder in bat.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.6.2003 22:31

Predlagam moderatorju da "gospode" ki ne obvladajo niti materinega jezika izključi z foruma.

Pa brez zamere fantje, če mislite da ste bolj "cool" ali "kul", ne vem kako je po novem pravilno, si poiščite forum, na katerem se boste med sabo razumeli.

lp fijavž
Gost

OdgovorNapisal/-a The_1 » 11.6.2003 11:25

fijavž, učil sem se od najboljših! :wink:

za vskočnik/zegarjev obrocek pa prvic slisim, vsak je do zdej reku šplinta. drugace povedano, nekatere besede so naravnost idiostke (zgoščenka, tlačenka ipd).

poskusi vprašat kakga prizanega majstra če ma kak vskočnik za prodat, stavim d bo sam debel pogledu! :lol:

BTW, eksterse sn slovo pisu 38,5 tock od 40ih, letos pa sn se maturo pisu, tk d neb o obvladovanju materinega jezika! :evil:

Sicer pa je men 10x lazje brat neki v pogovornem jeziku, kot pa d bi se neki matru s knjizno slovo. 8) se opravicujem, sam js sn druzaben clovk! :wink: :D

sicer pa bat sem vgradil, agregat prede ko mucika, 1000 rpm na izi, vibracij je manj kot prej (ta bat tehta 25 gramov manj kot originlen!). Masino za honanje baje ima (clovk izdeluje stroje za obdelovanje lesa!!), luknjo mi je pa tako tesno naredil, da sem lahko sornik le s kladivom dobil not. Pa še za to sem rabil čisto cele pol ure!! 8) sem vsaj 100%, da ne bo dobil zračnosti. :wink:

60 km sem ze prevozil, brez vsakega presenecenja ali posebnosti. dela kot nov, se bolj je tih kot prej. ce (ko :lol: ) bo pa ribnil, bom pa porocal! :wink: :D
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

segerjevi obročki ali lepše vskočniki

OdgovorNapisal/-a opazovalec » 11.6.2003 21:27

Fantje kdor ne ve za ime segerjev obroček ali vskočnik in uporablja za to izraz šplinta je bolje, da gre po nasvet o teh stvareh k peku ali mesarju, saj na spletni strani namenjeni strojništvu res ne bo nič pametnega našel!
opazovalec

OdgovorNapisal/-a The_1 » 12.6.2003 18:23

a sn se js zameril komu?? :oops: :-? :x :roll:

dejstvo je, da jaz ta izraz slisim prvic v lajfu, pa ceprav se z motociklizmom na veliko ukvarjam ze 7 let! da bi bil js tak zabit?? ne verjamem. izraz se preprosto ne uporablja! v sloveniji pa je tako ali tako vse tako za casom, da folk isce vse informacije na internetu v angledkem jeziku!
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 12.6.2003 20:39

"šplinta" kot se "strokovno" izraža naš podmladek je razcepka, segerjevemu obroču oziroma vskočniku, smo rekli ali pa še rečemo "segerring", sornik pa naj bo kar po starem "bolcen", če v sedmih letih niste spoznali izrazov v obeh (ali če hočete v vseh treh jezikih, vključno z angleščino)....

Upam da bomo v prihodnosti še vedno uporabljali vijake, osi, tesnila... in ostalo staro šaro, ki po novem izginja.
Tudi v slovenščini se da povedati kar hočete. Razen če svojega jezika ne obvladate.
Gospodje, slovenska je le kultura, nosilec kulture je pa jezik, in če Vas tega niso naučili, potem se slovenstvu slabo piše. In če mislite da Vas bodo bolj spoštovali če boste govorili v spakedranščini, se krepko motite.

Plazu očitkov ki se bo vsul: sam se zavedam, da ne obvaldam slovenskega jezika v taki meri, da nebi delal pravopisnih in govornih napak. Se pa po najboljši volji trudim, da bi bilo teh čim manj.

lep pozdrav Fijavž

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a The_1 » 13.6.2003 7:44

...mmmm.... ....daaaaa.... ....zargon rula... :lol: :lol: :lol:
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sandi » 13.6.2003 9:47

Pozdravljeni,

Najprej moram povedati, da se močno strinjam z gospodom Fijavžem. Uporaba take spakedranščine ne sodi na ta in podobne forume. Tu naj bi se delili nasveti, ne pa ugotavljalo kaj že pomeni skupek nekih črk.

Kar pa se tiče uporabe različnih izrazov, pa je prava katastrofa. Fantje vzemite kdaj v roke kakšno strojniško knjigo (Strojniški priročnik-Kraut, Tehniško risanje-Savnik, Strojni elementi-Janežič...), pa boste kar naenkrat ugorovili, da obstajajo tudi vskočniki in še kaj.

Pa brez zamere,
Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a The_1 » 15.6.2003 14:45

moram priznat, da me strojnistvo samo niti ne zanima prevec, bolj me zanima motociklizem, o katerem pa se nisem zasledil literature v slovenscini, ki bi bila res DOBRA in uporabna. Sem pa kulega od mehanika, ki pac uporablja le zargon, in od njega sem se ze marsikaj naucil, med drugim tudi zargonske izraze.

Rezultati predelave Future so pa takile:

mislim, da je bila "operacija" zelo uspesna. :D pospeski so fenomenalni v primerjavi z originalnim batom, upal bi si trditi, da so se spustili pod 6,5 sekunde od nicle do 100 km/h, koncna hitrost pa ni niti malo vecja, se manjsa, ker sem menjal sekundarni prenos - 175 km/h. do 165, 170 se zazene kot vcasih do 130, 140, naprej pa zeloooo pocasi, ker ji zmanjkuje obratov (originalni prednji veriznik ima 16 zob, tovarniski top speed je 173 km/h, moj veriznik pa jih ima 15). bom moral veriznik menjat, verjetno bo hitrost narastla na vsaj 185, ce ne 190 ali celo vec km/h.

Slika 8)
The_1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nejko » 3.5.2004 15:02

čestitam
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 255 znakov.
Nejko
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov