STROJNISTVO.com • Poglej temo - Solidworks in vrtanje lukenj v sestavu

Solidworks in vrtanje lukenj v sestavu

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Solidworks in vrtanje lukenj v sestavu

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 4.3.2007 18:28

Lep pozdrav.

Potreboval bi novo pomoč.

Narisana imam dva parta (recimo dve navadni kocki-samo primer). V sestavu ju lepo spojim (eno stranico k drugi). Sedaj bi rad v sestavu
kot vezni člen med njima izvrtal luknjo (pol v eno in pol v drugo kocko, v katero nato recimo vstaviš pušo). Izvrtina, ki jo naredim, se lepo prikaže, vendar je vidna samo v sestavu (je del sestava, zato se kosi ne spremenijo). V slovenskih navodilih sem prebral, da je mogoče definirati, da se ta
izvrtina dejansko odraža tudi v partu (v mojem primeru v vsaki posamezni kocki).

Ali mi lahko kdo pomaga.

Hvala.
Zadnjič spremenil Freakylion, dne 4.3.2007 19:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtanje lukenj v sestavu

OdgovorNapisal/-a bavcar » 4.3.2007 19:32

Freakylion napisal/-a:Lep pozdrav.

Potreboval bi novo pomoč.

Narisana imam dva parta (recimo dve navadni kocki-samo primer). V sestavu ju lepo spojim (eno stranico k drugi). Sedaj bi rad v sestavu
kot vezni člen med njima izvrtal luknjo (pol v eno in pol v drugo kocko, v katero nato recimo vstaviš pušo). Izvrtina, ki jo naredim, se lepo prikaže, vendar je vidna samo v sestavu (je del sestava, zato se kosi ne spremenijo). V slovenskih navodilih sem prebral, da je mogoče definirati, da se ta
izvrtina dejansko odraža tudi v partu (v mojem primeru v vsaki posamezni kocki).

Ali mi lahko kdo pomaga.

Hvala.

S katerim programom pa rišeš?
bavcar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.3.2007 19:37

sem poskusil isto, in rezultat je res nenavaden: v sestavu se vidi, na posameznem delu pa ne.
Jaz sicer to delam drugače: vedno editiram part. V sestavu-edit part, narišem izvrtino na enem kosu, potem editiram drug part, narišem izvrtino tako, da uporabim prej narisano luknjo (rob) za projekcijo na drug kos, ali relacijo kroga-koradial-in narišem novo izvrtino. Potem dodam nov part-sornik, pušo..., ki ga spet fiksiram na obstoječo luknjo. Če bilo kaj kasneje premakneš, se premakne vse.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bavcar » 4.3.2007 19:40

Ej to je samo tehnologija izdelave...npr če imaš zvarjenec in ga najprej zvariš in nato zvrtaš luknjo(će je to potreba)...torej če odpreš 1 part je brez luknje.....sej je logično ne?
bavcar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtanje lukenj v sestavu

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 4.3.2007 19:40

bavcar napisal/-a:S katerim programom pa rišeš?

Solidworks.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.3.2007 19:43

Solidworks, predvidevam.
Torej, mozno je in sicer namesto hole wizard, katerega verjetno uporabljas, uporabi hole series in luknje bos imel vidne tudi v posameznem partu.

Bavcar, po eni strani je problem tehten. Torej recimo, da delas na CNC stroju jarm za orodje. V sestavu narises izvrtine cez nekaj plosc in potem delas vsako posebej. Za CAM potrebujes geometrijo vsake plosce posamezno. Risanje posameznih izvrtin z uporabo editiranja je casovno prezamudno in obstaja vecja moznost napak.
Gost

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 4.3.2007 19:52

magnum357 napisal/-a:sem poskusil isto, in rezultat je res nenavaden: v sestavu se vidi, na posameznem delu pa ne.
Jaz sicer to delam drugače: vedno editiram part. V sestavu-edit part, narišem izvrtino na enem kosu, potem editiram drug part, narišem izvrtino tako, da uporabim prej narisano luknjo (rob) za projekcijo na drug kos, ali relacijo kroga-koradial-in narišem novo izvrtino. Potem dodam nov part-sornik, pušo..., ki ga spet fiksiram na obstoječo luknjo. Če bilo kaj kasneje premakneš, se premakne vse.

Tako sem poskušal tudi jaz, vendar je zamudno. Če greš pod assemblies in features na extruded cut, lahko narišeš krog na stično površino in potem extrudaš v obe smeri, pa je takoj končano. Samo to ne vpliva na del. Če sem pa tisti slovenski priročnik prav razumel, pa je možno programu dodpovedati, da se naj ta luknja dejansko zvrta tudi v parta.

Še slikaSlika
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.3.2007 8:05

Sicer ne delam 3D modelov v solidwork_su.
Vendar razumem ta problem kot stanje, ki ga podpira konstruiranje po principu "Master" modela.
En master model lahko podpira več aplikacij, kakor tudi več različnih komponent sklopa.
Rešitev problema bo bržkone v izdelavi nove Assembly komponente.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.3.2007 9:25

Tocno tako.
In kot sem rekel, v assembly-u uporabis namesto hole wizard, hole series.
Kreiras nov gradnik v sestavu, kateri je viden tudi na posameznih partih.
Gost

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov