STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brušenje svedrov

Brušenje svedrov

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Brušenje svedrov

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 10.5.2007 19:44

Pozdravljeni!
V zadnejm času se vse več ukvarjam s šlosanjem, zato je tudi obraba svedrov večja. Do sedaj sem jih brusil z brusilno šajbo za fleksarco. Problem je, da mi redko uspe idealno brušenje (včasih ni dobro nabrušeno, špica ni na sredini, prevelik/premajhen kot...). Sedaj se pa zanimam za kakšen pripomoček/stroj za brušenje svedrov. Ker zaenkrat šlosam bolj za hobi(hodim še v šolo) bi bil pripravljen odšteti tja do 200€ in ne kakšnih tistih Prvomajskih brusilnikov.
Gledal sem tole http://www.supercena.com/I-Naprava_za_b ... 2c64db9d66 kako je s tem? Glede na ceno se mi ne zdi najboljše. RABIM PA ZA SVEDRE ZA KOVINO.
Kako jih brusite vi?

Hvala za pomoč.
lp, Niko
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejc91 » 10.5.2007 20:40

tudi mene zanima..
nejc91
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sanka » 10.5.2007 21:01

Jaz mam tole zadevo iz merkurja. Tko bom reko: Zadeva je kr fajn no. Vsaj meni dobro služi. Pred kakim tednom sem sosedu bruso en HSS sveder. Vrtal je za ograjne deske pa je 3,6 al 3,5 sveder zlomo na polovici. In seveda ker je vedo da imam jaz toto stvarco, prišo ves poklapan, da je zlomo sveder in da mu ni glih za novega kupovat, če mu lahko poskusim kako pobrusit in zadeva je izjemno mah kaj, odlično izpadla. Sveder je kot nov, res pa je da je krajši :D , čeprav še vedno dela z njim, skoraj boljše, pravi da mu je bil originalni tko al tko predolg.

Tud sam sem si že večkrat zlo dober nabruso svedre s tem, tud kakšnga zlomlenga.....

Jaz lahko rečem, da je za mene kul zadeva(sploh ker sem dal 1200SIT, takrat še)!

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 10.5.2007 21:04

Potem bom pa kupil, sploh ker sama stvar res ni draga v primerjavi, da potem lahko z enim brušenjem svedra povrnem stroške nakupa.
Potem bomo pa videli, napišem, ko bom sprobal.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a orodjarna » 11.5.2007 6:07

Mene pa zanima kakšna bolj profesionalna zadeva, pa vendar mora biti priročna, hitra za uporabo in cenovno sprejemljiva.
kar je dobru nej slabu
orodjarna
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.5.2007 13:54

Sedaj sem pa ta brusilnik dobil prek spletnega nakupa.
Zraven pa ni nobenih navodil in ne vem točno kako bo deluje.
Ne vem kako sploh brusiti.
Ali mi lahko kdo pomaga?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 15.5.2007 14:43

V bistvu tu zraven ni navodil, ker je to kolker jaz vem "čang šang yong" roba.....

Lahko ti posnamem par slik kako se pritrdi na vrtalnik in kako potem vstaviš sveder v odprtino ki paše svedru.

LP

S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.5.2007 14:57

sanka napisal/-a:V bistvu tu zraven ni navodil, ker je to kolker jaz vem "čang šang yong" roba.....

Lahko ti posnamem par slik kako se pritrdi na vrtalnik in kako potem vstaviš sveder v odprtino ki paše svedru.

LP

S

Res bi lepo prosil za slike, ker še nikogar nisem videl kako se s tem dela.

Ja res pa je neki kitajskega, čeprav je firma nizozemska, sicer pa za 5€ res ne vem kaj ne more bit.

V naprej hvala za slike.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 15.5.2007 18:29

poslal ZS oz. mail g. Nicomajstr***???*** - u

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 19.5.2007 21:43

kaj pa strokovnjaki pravijo na takšno pripravo.
Jo mogoče kdo uporaplja, kakšne so izkušnje? Se mogoče to dobi kje pri nas.Slika
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 20.5.2007 7:30

Moja izkušnja,za vse te priprave do 1000euro cenovnega razreda je treba vseeno dobro poznati teorijo brušenja svedrov. Ker če ga ne znaš nabrusiti ročno, ga s to pripravo tudi ne boš dobro da bosta rezala oba rezalna robova. Poanta teh priprav je da je brušenje kota na vrhau svedra lažja ker imajo nekateri možnost nastavljanja stopinj. Da pa vstaviš sveder v mašino in da ga nabrusiš 100% je pa cena 4000euro. 100% pomeni če vzameš recimo sveder 9,8mm in zvrtaš luknjo v kovino nato pomeriš premer izvrtine ki mora biti ravno tako 9,80 mm. Je pa še nekaj, zase trdim da znam nabrusiti sveder, vendar mi redkodaj uspe v prvem šusu nabrusit sveder 100%, vedno probam malo zavrtat in pomerim kaj je ratalo. Pa lep dan še narej.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

PROSIM ZA NASVET

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.5.2007 18:58

Jaz sem pa kupil tisti brus za na vrtalnik sedaj pa imam probleme, ker ne morem priključiti na bormašino.
Sanka mi je poslal "navodila", vendar ima on takšno glavo, da vse skupaj nekako gre.
Problem je v tem:
brus je treba priključiti na vrtalnik s premerom prirobnice (tam kjer se priključi držalo) 43mm, glava pa mora biti nekaj mm ožja. Danes sem pregledoval v Merkurju in Obiju vrtalnike pa nikjer nisem našel takšnega.

Stavr sem poskusili rešiti takole:
vzel sem pokvarjen vtalnik ter iz glave odstranil vso plastiko. Sedaj bi se vse skupaj sestavilo, vendar ne morem sneti glave iz vrtalnika. KAKO BI JO SNEL?
Problem pa je tudi v tem, ker so vse glave na bormašinah, ki so trenutno v ponudbi precej dolge in je tista cev med brusom in vrtalnikom nekam kratka. Res ne vem kako so tole stvar skonstruirali????

Nazadnje sem prišel do sklepa, da bi vse skupaj najbolje delovalo, če bi dobil kakšno bormašino z glavo za svedre do 10 in prirobnico 43mm. Pogledal sem tudi, da bi dal na navaden vrtalnik glavo iz vijačnika, pa ne gre skupaj.

Hvaležen bi bil za vsak nasvet, drugače bom pa moral predelati način vpetja na brusu...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Cccc

OdgovorNapisal/-a BANE » 21.5.2007 20:12

Vazno je da imamo pri brusu dobro luč.
postaviti se je treba v uduben in stabilen stav
sveder primemo v obe roki
levo roko naslonimo na mizico brusa
z desno roko drzimo sveder zadaj
potem pa z malo obcutka in veliko logike
paziti moramo da sta obe stranici enako dolgi in da je kot enak na obeh straneh.
ko se ucimo vzamemo kak tovarnisko nabrusen sveder za primerjavo.
seveda je tudi vazno da brus lepo tece (abciganje).

vse nizkoproracunske napravice so po moje samo zavajanje, saj mislimo, da smo nekaj naredili v resnici pa je rezultat dalec od profi nabrusenega svedra.

Osebno rocno nabrusim sveder premera 8mm v dobri minuti s tem da mu tudi posebaj nabrusim sredino

le redko se zgodi, da luknja ni prava

moj recept je malo obcutka veliko logike in pa seveda vaja.

ko bom pa velik si bom pa kupil tak strojcek k bo bols kot jst brusu :D

BANE
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 21.5.2007 20:16

Zares čudna je tale napravica....kako naklučje da paše meni gor pa da se da delat z njo....

V tem trenutku nisem ziher točno kter model bormašine mam doma, pa zdaj tud ne grem več v klet(te bi še lahko na sod zavil- 2dl vinčeka bi z veseljem zvrno) je pa bosch (z super lock glavo) psb 600-če se ne motim o modelu.

Daj poglej še kake bormašine v bauhausu pa baumaxu- tiste "čang šang yong" robo. Jaz mislim da bi mogo en pasat.

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.5.2007 20:17

BANE:Mah sej vem, da ne vem koliko ne sme pričakovati od te napravce, vendar bi sedaj, ko jo imam doma rad vsaj sprobal kako deluje, saj mi ročno brušenje zagotovo običjno bolj spodleti kot pa bi se to zgodilo s to napravo.

SANKA: ja sem gledal vse vrste telih bormašin od kitajsih do slovenskih, nemških... Pomojem imaš tisto mašino malo starejšo pa so delal drgačne glave kot jih trenutno (predvidevam).
V glavnem, če mi ne bo ratal najti primerne mašine, oz predelat obstoječo bom pa naredu eno tako manjšo mizico pa gor en el. motorček pa direkten prenos na brus, brus pa fiksno pritrdil na mizico.
Še vedno pa me zanima: kako se lahko odvije glavo iz vrtalnika.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov