STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vožnja s previsoko prestavo

Vožnja s previsoko prestavo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vožnja s previsoko prestavo

OdgovorNapisal/-a BlackElvis » 15.5.2007 20:43

Zdravo!
Zadnje čase se s kolegi prerekamo o tem, v kateri prestavi se vozi pri določeni prestavi. Nekateri pravijo, in to tudi dejansko delajo, da se pri 60 da v peto, ker tako zmanjšaš obrate in porabo bencina.

Meni to ni nikakor logično, že po zvoku motorja se sliši, da je to narobe. In ko obrati padejo na 1300 je pa sploh obup (v prostem teku jih je npr. 800).

Zdej me zanima strojniška obrazložitev tega :). Kaj pri tem najbolj trpi in zakaj? Kakšna moč se razvija in podobno.

Hvala za vse odgovore.

LP
Rok
BlackElvis
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 15.5.2007 21:01

LP

Čisto na kratko in najbolj pravilno povedano je, da avto porablja najmanj goriva kakih cca 100 min-1 pod točko max. navora, in v tej točki je tudi izkoristek motorja največji, prav tako volumetrični izkoristek itd. Če voziš z previsoko prestavo npr 40 - 50 v peti pa tisčiš poln gas zelo povečuješ srednji efektivni tlak in z tem obremenitve itd. Je pa res da imajo nekateri novejši dizli ravno krivuljo navora že od 1500 min-1 in niso tako občutljivi na to drgnjenje se pa zaradi vožnje v previsoki prestavi v dizlih nabira katranu podobna snov v sesalnem kolektorju, turbini ventilih itd, ki ti potem povzroči več stroškov kot si prišparal z nižjimi obrati motorja. Jaz sem obnovil kar nekaj motorjev in lahko rečem, da čiste motorje imajo samo tisti, ki vozijo dinamičo torej čim bolj tekoče brez ekstremnih pospeševanj nekje med 1800 in 3500 min -1 - odvisno od motorja.
Drugače pa včasih je veljalo pravilo, da je najbolj ugodna prestava tista, da ko konstantno pelješ npr 60 in pohodiš plin do konca mora avto začeti energično pospeševati.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BlackElvis » 15.5.2007 21:24

A pri bencinarjih je isto?
BlackElvis
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majlos » 5.7.2007 8:38

ja jst tud skoz varčno vozim.....skor

zame je peta pr 60 primerna po ravnem pa navzdol po klancu.... sej če je treba pa po gasu dat se pa da pač eno brzino nižje al pa dve....

se pa strinjam da to ni nujno OK za motor.....

za porabo že po mojem

Sej poraba je tud od obratov odvisna......
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BANE » 5.7.2007 11:15

Ko pritisnes na plin mora zaceti vozilo lepo pridobivati na hitrosti-ce pa motor zamolkne oziroma ce ne pospesuje je prestava previsoka.
Veliko je pa odvisno od navora.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jesen » 5.7.2007 22:41

Če mene vprašaš, pri taki vožnji najbolj trpijo ležaji in glavna gred in tudi stene batov in valjev. Motor hoče razviti večje vrtljaje, pa mu prenos tega ne dovoli. Na batu se razvijajo večji tlaki, motor pa se ne more vrteti tako hitro, ker ga menjalnik in celoten prenos zavira. Razen tega motor nima aktivnega mazanja (predvsem stene valjev),ker veliko razmerje goriva izpira olje iz sten valjev.
Idealna in varčna vožnja je med 1800-2500vrt/min.

Ali tvoji kolegi v klanec tečejo z enako dolgimi koraki kot po ravnini?
jesen
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov