STROJNISTVO.com • Poglej temo - Spajanje Polietilenskih Cevi

Spajanje Polietilenskih Cevi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Spajanje Polietilenskih Cevi

OdgovorNapisal/-a acme12 » 16.5.2007 21:26

Zanima me kako čimbolj enostavno spojiti rabljene polietilenske PE cevi. Premer cevi je DN300, stena je debela 6mm. Na ceveh so vidni stari zvari, preko zvara pa je potisnjena objemka, tako da sega preko obeh varjenih cevi.

Vprašanja:
1. Zanima me,kje dobiti PE elektrode oz. paličice, ki bi jih s plamenom stalil med obdelovanca.
2. Ali obstaja kakšno poceni lepilo, s katerim bi prilepil objemko. Poliuretansko lepilo SIKA mi ni prijelo nič. Ali je v tem primeru NEOSTIK dober.
3. Kako močan plamen naj uporabim pri varjenju.

Hvala za odgovor.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 17.5.2007 11:39

Najbrž da je to varjeno tko, kot se vari cevi za vodo(fusioterm), sam tolk večja naprava mora bit-električni grelec prave moči in grelnimi nastavki-puše in čepi al pa sam plošča, če je varjeno na stik. Tle z lepilom ne bo nič.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 17.5.2007 13:44

Pozdravljen SAJKO

Sem si kar mislil, da z lepilom ne bo šlo, al pa bi bilo drago ko žefran.

Mislim da bom moral to opraviti z el. pištolo na vroči zrak,temperatura zraka cca 300°C. S plinskim grelcem pomoje ne bo šlo, kot sem si v prvo zamislil, saj PE zagori. Tu spodaj sem našel en link kako se to dela.

http://www.stanmech.com/HowToWeldPlastics.htm

Mogoče bi rabil samo še kakšen namig, kje se dobi talilne palice in kakšno vpihovalno šobo naj bi uporabil.

Hvala
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 18.5.2007 13:14

Plastične cevi se ponavad varijo tko, da se oba konca cevi segreje na primerno ogreti plošči, potem pa se samo stakneta. Z varilnimi objemkami je podobno-konec cevi segret zunaj, objemka znotraj, pol se pa sam eno v drugo vtakne. Sam za take velike cevi imajo hidravlične priprave za stiskanje koncev cevi. Še nikol pa nisem vidu cevi varjene z dodajnim materialom, razen na čistilnih napravah od ROTO-Murska sobota, so priključne cevi privarjene (napacane) z dodajnim materialom-kolk pa to drži, je pa vprašanje. Tam vpraš, kako to nardijo.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 27.5.2007 21:48

Sajko, hvala za pomoč. Bom poskusil nekaj sčarat. Bom napisal, kako je šlo.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 29.5.2007 21:30

Varilne palice narediš iz cevi, tako da konec postružiš in odrežeš tako, da dobiš obroček s trikotnim presekom, dimenzije so na tvojem linku. Obroček potem s pihalnikom na vroč zrak pogreješ in zravnaš. Dodajni material je najboljši enak osnovnemu. Pojdi k Šušteršiču na Kosančevo, in ti bo pokazal kako se to zavari.
Mene pa zanima, kje se dobijo PE cevi z dedelino stene 5 ali 6mm. Jaz rabim zunanji premer 200mm, do 1m dolge konce.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 30.5.2007 19:17

Zdravo Čiro

Stružnice za izdelavo trikotnega preseka nimam iz cevi DN 300 žal nimam.

Mislim , da sem našel nekaj uporabnega za spajanje. V ceniku so omenjene tudi PE varilne palice:

http://www.log.si/steinel_pribor_feni.html[url]

Za cevi premera 200 mm ne vem, lahko ti pa zrihtam nekoga, ki prodaja rabljene cevi premera 125 in 150 mm.

Hvala[/url]
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 30.5.2007 20:08

Za varjenje PE cevi se pozanimaj pri Minervi Griže - www.minerva.si.
Včasih (20 let nazaj) smo jim v EKO Velenje delali priprave za varjenje PE cevi za vodovod. Priprava je bila sestavljena iz dveh objemk na vijačnem vretenu s katerima se objameta konca cevi, ki jih želiš zvariti. Med oba konca se je vstavilo posebno krožno rezilo, ki je oba konca "porezlako" vzporedno, rezilo je bilo gnano ročno ali motorno odvisno od cenovnega razreda naprave. Nato se je rezilo zamenjalo z grelno ploščo obloženo s teflonom. Grelec je segrel oba konca cevi, ko sta bila dovolj segreta se je grelec umaknil in z vretenom sta se konca stisnila. Na mestu varjenja je nastala "žmula", ki je zgledal kot da je dodan dodajni material. Vem da so inštalaterji tako varili cevi za hidrantna omrežja, za pritisk 10 bar.

lp
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov