STROJNISTVO.com • Poglej temo - KMEČKA PEČ Z IZMENJEVALCEM

KMEČKA PEČ Z IZMENJEVALCEM

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

KMEČKA PEČ Z IZMENJEVALCEM

OdgovorNapisal/-a majlos » 16.5.2007 14:28

Zanima me, če je to tehnično izvedljivo in ali kdo pozna kakšnega uporabnika takšnega sistema in izvajalca del...

Namreč razmišljam v tej smeri (novogradnja).

Kmečka/krušna peč z izmenjevalcem priklopljena na 'bojler' + kolektorji + el. grelec v 'bojlerju' za najtežje čase (varovalka).

Hišo bom v celoti ogreval s talnim ogrevanjem, v kopalnici pa še z dodatnim radijatorjem (brisače).
V kleti imam predvideno še pralnico v kateri bom imel klasičen radijator.

Je takšen sistem smiselen? Drva imam prek ceste......

HVALA ZA VSAK KOMENTAR!
LP!
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 16.5.2007 14:56

LP

Take ideje je za pozdraviti, ker večina je prefinih da bi kurili na drva pol pa vgrajujejo sisteme ki jih odplačujejo po 20 let.... No v glavnem stvar je izvedljiva, moraš pa skrbno pretuhtati kam dati izmenjevalec ter njegova vgradnja. Izmenjevalec mora biti namreč prosto vpet glede na cigl, ker drugače ti peč razžene. Pa če hočeš dobro zgorevanje ga moraš pozicionirati izven kurišča in obenem tako da boš lahko čistil. Jaz bi sistemu vsekakor dodal hranilnik toplote ki bi ga če se le da pozicioniral višje od peči, ker pri taki vrsti peči je regulacija zgorevanja nekoliko težavna in če zmanjka elektrike in črpalka ne leti ti lahko vse skupaj konkretno zakuha. Malo poglej po internetu, se najde nekaj izvedb, ponavadi dajo noter kar kačo, lahko pa izdelaš prenosnik z prekati.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majlos » 16.5.2007 14:59

ja hvala za INFO.

Tudi moj oče je imel isto pripombo glede zalogovnika in črpalke......

Mene sedaj že bolj zanimajo izvalaci....

Ker so me že pri nekaterih pečarjih opozorili da se tega večina izogiba - izvalaci se izogibajo. Bojijo se zapletov vezanih na garancijo.....

Sam se pa zagovornik da naravi vzami to kar ti ponudi :)
pa čeprav sem strojnik :)
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kopron » 16.5.2007 17:36

Ja vzemi, samo ne s krušno pečjo.To je zastarelo pa tehnično teško izvedljivo.Voda v sistemu ti bo stalno hotela vreti,če boš pa manj kuril da ne bo vrela, bo pa peč mrzla.Temperatura v peči mora biti vsaj 500-800 stopinj da se v njej akumulira dovolj toplote in da ti potem greje prostor.Čim pa imaš vodo v peči pa pozabi na to.Morda bi montiral toplotni izmenjevalec v dimnik.Potem pa nastopijo problemi s čiščenjem le tega.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majlos » 16.5.2007 18:46

hja

A to potem pomeni da je nesmoterna rešitev?

Ja saj poanta je v krušni peči....ki ne bi imela funkcijo da ogreva prostor ampak da ogreva vodo.

Prosotre bom tako ali tako ogreval s talnim ogrevanjem, ki bo črpal toploto preko bojlerja iz krušne peči.

Glede 500-800 stopinj se pa ne streinjam glih. Ta šamotna opeka ni material, ki bi prevajal toploto šele nad neko mejo...

Kajti če nimam krušne peči (beri ne bo se nič peklo notr) dam lahko kar navadno peč..... :(

Sam mi je pa kolega omenjal da to eni vseeno vgradijo...

Kaj pa če bi imel pač te kanale za vroč dim narejene tako da jih lahko odpiram in zapiram? In jih tako odprem ko bi potreboval centalno ogrevanje in zaprl ko bi hotel kaj peči. Seveda bi bil izmenjevalec v tem dimnem kanalu....

ne vem...raziskujem...je še čas do faze ko bo treba se odločit
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 16.5.2007 19:59

smo meli to nekdaj urejeno. namreč v kmečki peči smo pod vrh ugradili tri jeklenke kisika (prazne in predelane) ki so služile za kotel. jeklenke zato ker je stena dovolj debela in je ne prežge kar tako. voda sploh ni nikoli zavrela, akumulacija pa je bila minimalna. po mojem bo zate najboljša vgradnja cevnega izmenjevalca v dimnik (nekaj takega kot majo zlo stare stadlerice, lahko se čisti). glede na to, da bi na štuku imel hranilnik cca 1000 litrov bi se dopoldne ko kuriš segrel a kasneje verjetno ne bi bilo več v hranilniku in moraš urediti dodatno dogrevanje (pretočni el pečka) če pa vse skupaj še na kolektorje povežeš bo to super sistem za eno butarco na dan
lp :wink:
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a majlos » 17.5.2007 7:29

to misliš da bom moral vsak dan zakuriti?

to me ne bi motilo čisto nič.....drv dovolj in volje za krujenje.....

Pozna kdo kakšnega izvajalca, ki to izdeluje po naročilu?
V mislih imam pečarja, ki izdeluje takšne krušne/kmečke peči in ima nekoga, ki mu tudi izmenjevalec naredi....

HVALA IN LP!
Miloš
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Frank » 22.5.2007 5:17

sam sem se precej namučil z iskanjem tovrstnih majstrov in obupal;

razlog; edini, ki bi znali narediti kaj takega so pečarji, ki pa niso toliko strojnika, da bi obvladali zraven še vodo in toplovnde registre

Če se rešitve išče za ogrevanje bivalni prostorov in istočasno shranjevanje viška energije v zalogovnik in se peči ne potrebuje za peko/kuhanje, so na trgu dve generalne rešitve, ki so preverjene
samo enemu od teh ( njegovemu znanju ) zaupam toliko, da bi vgradil njegov sistem ( proizvajalec - Nemški )

Na trgu obstajate dve generalni rešitvi z toplotnim izmenjenjevalniki, ki delujeta kot kamin in kaminska peč;

1. kaminska peč ima večje kurišče in manjšo stekleno površino; večina energije gre v toplovodne registre; ostalo pa v sevalno in akumulacijsko energijo odvisno, koliko se potrebuje glede na toplotne izgube hiše, ostalo pa na vodo;

sam sem našel kaminsko peč, ki ima 2 toplovodna registra, ki pobereta do 58% moči kaminske peči, voda se lahko segreva do preko 90 stopinj, ostalo pa gre skozi dvojno šipo v prostor in v akumulacijsko oblogo
( šamot, magnezit, dimni kanali )
sistem toplovodnih registrov ima izredno kvalitetno narejen, vključno z zaščito pred pregrevanjem,...
izkoristek 75%,, brez upoštevanja dimnih kanalov in akumulacijskih oblog
sistemu se lahko doda avtomatiko za avtomatsko regulacijo izgorevanja ( merjenje temperaturnih plinov po odprtju vrat- nalaganju drv; potem pa zapiranje/odpiranje loput pod in nad goriščem )

slabost take rešitve je CENA ( preko 2,5 mio -3,5 mio sit, odvisno od količine in kvalitete uporabljenih akumulacijskih oblog in dimnih kanalov; brez dimnika )

2.druga varianta je zrakotesen kamin; uporabi samo zunanji zrak, ne uporablja notranjega;
le ta ima dosti manjši izkoristek, manjšo moč, manjšo temperaturo v kurišču
( kaminska peč do 800 stopinj, kamin bistveno manj ), ima pa večje steklo
toplovodni register ima okoli gorišča in opcijsko nad kuriščem;
moč toplovodnega registra je z obema izmenjevalnikoma do 12kW, cca 3kW pa gre skozi šipo
prav tako je mogoče dodati sistem regulacija izgorevanja

- primerno za nizkoenergijske hiše- tako varianto iščem; cena ?
preko 1,5 mio sit
Zadnjič spremenil Frank, dne 22.5.2007 11:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Frank
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pajo » 22.5.2007 11:15

Ne vem, če si slučajno obiskal to stran:
http://www.azurtrade.si/kamini_toplovodnoogrevanje.htm

Na žalost ni cene. KO boš izvedel kaj, prosim poročaj.

lp
Toni
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a majlos » 22.5.2007 14:43

hmm....

to skratk apomeni, da peka in ogrevanje (centralno) v eni (kmečki) peči ne bo izvedljivo?

to me pa kr malo v slabo voljo spravlja......

Kajti moja želja je tudi kaj spečt v tej peči......

Upam da se bo kdo našel, ki je to vgradil ali pa pozna nekoga, ki ima to vgrajeno.....

če najdem takšnega šečarja, ki ureja to vam sporočim

HVALA ŠE ENKRAT ZA VAŠE ODG.!

Debata naj se kar nadaljuje!
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Frank » 22.5.2007 20:03

sami nisem niti iskal take variante,..
ker v nizkoenergijske taka varianta niti ni primerna, zaradi prevelike disipacije- pregrevanje,

kakor razumem pa naj bi bil glavni problem v takih pečeh "dihanje " materialov in nabiranje kamna in posledično to, da peč razžene,..
a bio moralo tudi to biti rešeno, če bgre vse tako naprej,..
so tudi pri tem najverjetneje kaj pogruntali,..
za poklicati je kakega dobrega pečarja, oziroma nekaj njih,..
( Hrovat Mengeš na primer )
Frank
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majlos » 22.5.2007 20:08

Frank napisal/-a:sami nisem niti iskal take variante,..
ker v nizkoenergijske taka varianta niti ni primerna, zaradi prevelike disipacije- pregrevanje,

kakor razumem pa naj bi bil glavni problem v takih pečeh "dihanje " materialov in nabiranje kamna in posledično to, da peč razžene,..
a bio moralo tudi to biti rešeno, če bgre vse tako naprej,..
so tudi pri tem najverjetneje kaj pogruntali,..
za poklicati je kakega dobrega pečarja, oziroma nekaj njih,..
( Hrovat Mengeš na primer )

hja, sem poslal mail v mengeš z vprašanjem pa še niso odg.

imam namen se kr oglasit pri njih....

Za brunarico misliš da to sploh ne bi bilo primerno?

LP!
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Frank » 23.5.2007 2:22

majlos napisal/-a:hja, sem poslal mail v mengeš z vprašanjem pa še niso odg.

:) :D :lol: :lol: :lol:
Mail v Mengeš :lol: :lol: :cry:

Sem bil trikrat pri njem, pa 10x klical, pa še čakam ponudbo,...
fantje so tako zasedeni ( neorganizirani in/ali nezainteresirani ) da čakam na ponudbo mislim da sedaj pa že tri mesece,..

samo so pa dobri,...
Frank
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majlos » 23.5.2007 10:04

in najverjetneje dragi :)

men so celo iz ene firme dali kontakt naprej da vprašam..

G.JANEZA MEDE (JURKA VAS, STRAŽA PRI NOVEM MESTU).

je za vprašat, če so ga oni priporočal
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majlos » 5.6.2007 12:02

Oče izbrskal enega pečarja, ki je vgradil v kar nekaj krušnih peči izmenjevalec...... cca 15....

Edini problem, ki se pojavlja je pri peki...... baje da se ne peče dobro.....

Sporočim, ko se pomenim z enim ali več uporabniki takšne krušne peči....

LP!
konstrukter pač
majlos
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov