Potreboval bi nekaj na ploscice, fi od 16-25, da se lahko sam vkopava in da je dolg med 65 in 70mm. Kaksen pameten predlog?
Do sedaj smoimeli le monolitne rezkarje, pa se mi zdi da so prevelik strosek, kajti za vsako "odrgnino" ga je potrebno dati brusiti - pa se vedno krajsi in tanjsi je potem.
Seco R8 ali R10 velikokrat uporabljam, globina reza sicer 1.5 do 2 mm, 8-10 stopinj potaplanje, vendar gre zelo vredu, pa tudi ploščice se da še zbrusit.
S Seco orodji ponavadi nimam nobenih problemov. Pri pomikih in globinah rezanja pa se da tudi kar malo pretiravat preko priporocil v katalogih. Edino kar me moti je drzalo, ki ga lahko pri manjsih R prej unici kot ploscico kajti to je na mestu fiksiranja ploscice zelo oslabljeno.
Matej, prvo povej kaksno masino imas na razpolago ?
Sem bral o ajx mitsubishi - ti frezerji imajo neverjetnih
4 mm/zob - pomika - Fz ! Za to ze rabis mocno masino.
Uporablja kdo to ?
ProE, povej kaj vec o tem rezkarju, ker je malce sumljivo.
Drugace imamo pa trenutno neko cesko masino, z malim navorom, kopujemo pa v kratkem Hermle, katera ima 200Nm navora (18,000rpm)
Z mitsubisi rezkarji, razen enih rezkalnih glav, sem imel vedno probleme. Edino kar se je dalo rezkat je bil AL in SL.
Kar pa se grobega rezkanja tiče pa morajo rezkarji imeti dovolj veliko in močno ploščico. Najprej jo obrabi, potem se po vsej verjetnosti razleti, v naslednjem trenutku pa je uničeno držalo.
Imeli smo probleme z Mitsubisijem ter Sumitomo rezkarji (fi16, fi20) in to pri oglatih ploscicah, pri cirkularnem vhodu v material. Tu je ploscico najveckrat zdrobilo potem pa gre se drzalo v... Sedaj se posluzujem za vecje dimenzije Walter r.glav (FI63, FI50) z okroglimi-okta ploscicami, ter Mitsubisi r.g.(FI32) na okrogle ploscice D12.
Če veš vse vnaprej-življenje (frezanje) ni zanimivo. Imam občutek, da g.Matej šele začenja z NC tehnologijo. Največ se boš naučil iz tistega kar
boš sam preizkusil. Obstajajo tudi seminarji pri prodajalcih orodja. Tam spoznaš različne ljudi, ki veliko znajo in so ti lahko v veliko pomoč. Na internetu se da dobiti veliko dobrih stvari...