STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izbira primernega materiala - pomoč!

Izbira primernega materiala - pomoč!

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Izbira primernega materiala - pomoč!

OdgovorNapisal/-a UF » 6.6.2007 6:42

Slika

Manjši kolut je namenjen vodenju traku in razrezu le tega s pomočjo krožnih nožev na večjem kolutu. Krožni noži so kaljeni in vedno enaki, medtem ko je manjši vodilni kolut različnih dimenzij (zunanje dimenzije so enake, žleb je različen).

Da bi pospešili izdelavo, moram izbrati ustrezen material da bo rezilni rob obstojen, hkrati pa material obdelovalen, po možnosti brez naknadnega kaljenja.
Reže se plastika, predvsem PS in PET-G, debeline 0,2mm do 0,4mm.

Hvala za vse predloge!

Uroš
UF
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 6.6.2007 10:41

Da bi zadevo lahko lepo stružil, nakar bi ta držala ostrino brez kaljenja se mi zdi rahlo utopično.
Po moje bo kar treba vzeti npr OCR-12 (ni ga težko dobiti, pa še ostrino drži), stružiti, kaliti in brusiti.
V uporabi sem videl tanke okrogle nože z luknjo na sredi (morda celo od Olfe), že trde in nabrušene. Uporabljali so se za rezanje gume, pa še dragi po moje ne morejo biti. Mogoče jih lahko uporabiš.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a UF » 7.6.2007 7:28

Mogoče nisem dovolj poudaril da iščem material za spodnji, vodilni kolut, kjer je kot med ploskvama 90°, torej naslon za krožne nože. Krožni noži niso problematični, so kaljeni in zdržijo dovolj dolgo, prav tako pa uporabljamo tudi takšne nože kot si jih opisal pri razrezu celotne bale materiala.

Za vodilni kolut - naslon - uporabljamo trenutno nek nerjaveč material, in ostrina je dovolj dobra in dovolj dolgo trajajoča, le obdelovalnost je slaba (oz. nimamo pravih orodij). Zato pa iščem material, ki bi ga lažje postružili brez nadalnje troplotne obdelave.

Če ne bo šlo drugače, bo pa OCR.

lp,
Uroš
UF
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 7.6.2007 9:12

Sem že prej kdaj kaj preveč na hitro prebral.
Če si s sedanjim materialom zadovoljen, mislim da bo bolj prava pot, da se oglasiš v npr. BTS in najdeš prave nože.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov