STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poraba goriva

Poraba goriva

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 12:26

Krešo:
Heroj pravi, da če imaš v prestavi in držiš sklopko zakaj avto ne ugasne.
NE NI RES, JAZ PRAVIM, DA MOTOR (stavim) V TEM PRIMERU NE UGASNE !
To, da preoblikuješ mojo trditev v vprašanje, nato pa na osnovi tega "seješ" pamet, je nekako v stilu: Ne čujem dobro, al ču ipak odgovoriti.

ČE DRŽIŠ SKLOPKO JE AVTO V LERU, to so jasne stvari.
Hvala, brez tebe tega ne bi odkrili.

Druga stvar je pa ta. Če se spustuš po klancu navzdol v prestavi z ugašnjenim avtomobilom, bodo zavore delovale, ker podtlak v servo ojačevalniku ustvarja vrtenje motorja in motor se vrti.
HVALA ZA TAK NASVET. TO PROBAJ KAR SAM NA SVOJEM AVTU. PREDVIDEVAM VSAJ KAKŠNO UNIČENO SKLOPKO ZA ZAČETEK.

Tako sledi, da po klancu navzdol ne porabi avto če odvzameš gas niti kaple goriva.
NE NI RES !

Najbolj smešno pa je, da ljudje po klancu navzdol dajo v ler, zaradi manjše porabe. To ne DRŽI, kerv avto v leru troši benzin.
Ma kaj ni to jasno?[/quote]

NE NI RES. PREIZKUŠENO, TESTIRANO.

Dejansko sem začel spremljati porabo goriva pri VSAKEM točenju bencina. Razlog je bil s slabo kvaliteto goriva na Petrolu, zato je bil prvotni namen primerjava med OMV in Petrol (kar sem na tem forumu že pisal). Razlika je očitna.
Ker se sedaj vozim vsaj 80km dnevno po zelo razgibanem terenu, sem prekticiral tudi obdobje vožnje z obvezno vožnjo v leru po vsakem klancu navzdol (in recimo da je takšne ~25 do 30% poti). Poraba se zmanjša iz območja 7-7,5litra na 6-6,5 litra. Rekord je bil 5,7 litra. Imam shranjen vsak račun za gorivo ~5 let nazaj (ko sem se vozil po ravninski relaciji).
PRAKSA KAŽE, DA SE TROŠI 1L/100km MANJ !

Druga zadeva pa je, vožnja v peti prestavi po klancu navzdol, kar sem testiranje tukaj že napovedal.
Po teh teorijah, ki so bile tukaj navedene (ki jim sicer verjamem), bi se morala poraba še bolj (občutno) zmanjšati.

Moja preliminarnam ocena je, da se to ne bo zgodilo.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a WETA » 8.6.2007 13:05

ob vožnji navzdol brez plina bord computer res kaže porabo 0.
vendar s primerajvo takega načina vožnje in vožnje v prostem teku mislim, da razlike v porabi ne bo. Avtomobil v 5. prestavi vseeno kar močno bremza in tako, ne boš na ta način opravil, kot si navedel 25-30% poti temveč mnogo manj, ker se bo avto bistveno prej ustavil kot z vožnjo v prostem teku.

Sicer je to odvisno tudi od konfiguracije terena, ampak mislim, da prihranka ne bo. pol litrčka pa boš prišparal, če avto ugasneš, samo potem boš pa bremzal bolj z ročno kot s pedalom
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a drejach » 8.6.2007 13:10

heroj napisal/-a:Tako sledi, da po klancu navzdol ne porabi avto če odvzameš gas niti kaple goriva.
NE NI RES !

Čaki, čaki, mal. Sem mislil, da smo te že prepričali, ti pa še kar naprej svojo goniš...

heroj napisal/-a:Najbolj smešno pa je, da ljudje po klancu navzdol dajo v ler, zaradi manjše porabe. To ne DRŽI, kerv avto v leru troši benzin.
Ma kaj ni to jasno?

NE NI RES. PREIZKUŠENO, TESTIRANO.

Dejansko sem začel spremljati porabo goriva pri VSAKEM točenju bencina. Razlog je bil s slabo kvaliteto goriva na Petrolu, zato je bil prvotni namen primerjava med OMV in Petrol (kar sem na tem forumu že pisal). Razlika je očitna.
Ker se sedaj vozim vsaj 80km dnevno po zelo razgibanem terenu, sem prekticiral tudi obdobje vožnje z obvezno vožnjo v leru po vsakem klancu navzdol (in recimo da je takšne ~25 do 30% poti). Poraba se zmanjša iz območja 7-7,5litra na 6-6,5 litra. Rekord je bil 5,7 litra. Imam shranjen vsak račun za gorivo ~5 let nazaj (ko sem se vozil po ravninski relaciji).
PRAKSA KAŽE, DA SE TROŠI 1L/100km MANJ !

Ja, saj nihče ni trdil, da avto v leru ne porabi manj, kot pa v primeru, da maš v prestavi in tišiš na gas. Govorili smo samo v primeru, če spustiš stopalko za plin. V tem primeru je poraba 0L, torej manjša od kateregakoli drugega načina. Sedaj težava je v tem, če lahko teh 25 - 30% poti res prevoziš tako, ker moraš vedeti, da boš v prestavi vozil z manjšo hitrostjo kot pa v leru in boš rabil nekaj discipline, da ne boš dodal plina, v najslabšem primeru se boš pa celo ustavil :D. Pa kot so ti že povedali ob vsakem stisku sklopke se ti bo dovod bencina odprl itd. itd. Zato po moje ne bo občutnega prihranka v primerjavi z vožnjo v leru, še vedno pa bo poraba manjša. 100%

P.s. Kot vidim je nekdo ta čas, ko sem pisal, odgovoril praktično isto. Torej se strinjam z WETA...
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 13:23

WETA:

se 100% strinjam. Sem navedel, da so moja pričakovanja identična.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 13:37

Ja, saj nihče ni trdil, da avto v leru ne porabi manj, kot pa v primeru, da maš v prestavi in tišiš na gas.
Ja, saj nihče zanikal tega - ?
Mišleno je vožnja v peti prestavi, gas samo ko je nujno, da se avto ne ustavi, oz pretirava s počasnostjo.
Še vedno pričakujem v leru manj.

Sedaj težava je v tem, če lahko teh 25 - 30% poti res prevoziš tako, ker moraš vedeti, da boš v prestavi vozil z manjšo hitrostjo kot pa v leru in boš rabil nekaj discipline, da ne boš dodal plina, v najslabšem primeru se boš pa celo ustavil :D.
Ja, to je tudi res. Poti v peti prestavi bo manjši delež kot v leru. To je že en minus.

Pa kot so ti že povedali ob vsakem stisku sklopke se ti bo dovod bencina odprl itd. itd. Zato po moje ne bo občutnega prihranka v primerjavi z vožnjo v leru, še vedno pa bo poraba manjša. 100%
Vse je možno. Naj pokaže praksa rezultate.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2007 13:46

Fancy napisal/-a:
hilton napisal/-a:avto porablja gorivo. tudi ko se spuščaš po klancu navzdol. tako da ne gledat na displej racunalnika pa si mislit joj zaj se pa z 0 vozim. :lol:

:o :cry: :roll:
Me ne preseneča - nekaterim se pač ne da nič dopovedat :wink:

Pa še zanimivo je, da so to ponavadi v vseh temah isti, saj se še pomnite tiste o rezkalnih nožih.... :wink:

HEROJ: nimajo vsi avtomobili že vgrajenga tega sistema za zmanjšanje porabe. Če pa ga avtomobil nima vgrajenega bo pač trošil tako kot motorji-štantgas.
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 8.6.2007 13:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WETA » 8.6.2007 13:50

da ne bomo preveč teoretizirali, ker mislim, da teoretiziranje ni namen te teme, temveč dejansko šparanje, predlagam, da pot opraviš z biciklom, mogoče z mopedom ali pa preprosto kupi dizla, ki pije povprečno 1-2 litra manj, pa bo.

ker vsi ti prihranki s prostim tekom in podobno se bodo v trenutku izničili, ko boš v enem klancu navzgor naletel na enega, ki ti bo paral živce s svojim šparanjem in boš stisnil gas do konca, da boš speljal mimo...malo za šalo je vse skupaj.
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 8.6.2007 13:57

Gorje nam. Kupček strojnikov, ki se ne more zmeniti kako deluje sodoben avtomobilski motor. Upam da tega ne spremlja kdo izven, saj bomo jutri cvilili kako slabe plače imamo. Iz prikaza trenutne porabe pri zaviranju motorja smo prišli na porabo pri vožnji. Zanimivo, nekateri v procentih izražate vožnjo navzdol. Kako pa za vraga nazaj pridete? Običajno se prej ali slej vrnemo na isto nadmorsko višino.
Se bom probal vrniti na začetek.
Zaila za gas odpira loputo sesalnega kolektorja zraka, motor ima direktni vbrizg. Senzor temperature vstopnega zraka in senzor dimnih plinov uravnavata bogatost mešanice zraka in goriva. Naglo dodam gas, kar senzor lopute prepozna kot npr. prehitevanje, zato računalnik obogati mešanico, da imamo trenutno več moči. Približujemo se ovinku in spustimo gas, menjalnik ne vrti več koles, ampak obratno, kar se pozna na motorju kot podtlak pri zaprti loputi kolektorja: Tu računalnik ne daje goriva, saj preko vstopnih informacij ve, da z motorjem zaviramo.
Vržemo v ler, kolesa preko menjalnika ne vrtijo več motorja in podtlak v sesalnem kolektorju pade. Gorivo se prične vbrizgavati v minimalni količini.

Je to res tako težko razumeti, ali je težje priznati, da nekaj nismo vedeli.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2007 14:01

KY, super razlga, če bo pa sedaj še kakšen kaj "mutil" naj pa zamenja poklic, saj potem mu pa res logika močno nagaja.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 14:14

HEROJ: nimajo vsi avtomobili že vgrajenga tega sistema za zmanjšanje porabe. Če pa ga avtomobil nima vgrajenega bo pač trošil tako kot motorji-štantgas.[/quote]

Kateri ga imajo in kateri ga nimajo ?
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 14:22

Zanimivo, nekateri v procentih izražate vožnjo navzdol. Kako pa za vraga nazaj pridete? Običajno se prej ali slej vrnemo na isto nadmorsko višino.
Če greš čez hrib, greš po eni strani gor in po drugi dol. Ko greš iz službe domov, greš obratno.
Tam, ko greš zjutraj v breg, greš popoldan v dolino.
To je ta vrag.

Matematika na bencinski kaže, da je razlika v korist lera pred vožnjo v (različnih) brzinah.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 8.6.2007 14:25

Predam se.

Lepo pozdravljeni.
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a heroj » 8.6.2007 14:31

Nicomajstr***???*** napisal/-a:KY, super razlga, če bo pa sedaj še kakšen kaj "mutil" naj pa zamenja poklic, saj potem mu pa res logika močno nagaja.

En primer še s faksa:
Maks Tajnikar (mislm, da je zdej dekan na ekonomiji, včasih bil minister za gospodarstvo), predmet Osnove podjetništva:
navedu je primer, da je imel pokvarjen avto, ki ga tri avtomehaniki niso znali popraviti. Je neki zelo ropotal motor. Kupil ga je od njega neki strojni inženir, ki mu je rekel na testni vožnji: da to ni problem, da je on strojni inženir in da zna popravljati avte. Ni ga nikoli popravil.
Njegov komentar:
NE, VI STROJNI INŽENIRJI SE NE RAZUMETE NA AVTE !

Polna predavalnica skorajšnih strojnih inženirjev pa vsi brez besed.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 8.6.2007 14:42

KY napisal/-a:Predam se. Psihiater k sreči nisem.

Lepo pozdravljeni.
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2007 15:34

heroj napisal/-a:
Nicomajstr***???*** napisal/-a:KY, super razlga, če bo pa sedaj še kakšen kaj "mutil" naj pa zamenja poklic, saj potem mu pa res logika močno nagaja.

En primer še s faksa:
Maks Tajnikar (mislm, da je zdej dekan na ekonomiji, včasih bil minister za gospodarstvo), predmet Osnove podjetništva:
navedu je primer, da je imel pokvarjen avto, ki ga tri avtomehaniki niso znali popraviti. Je neki zelo ropotal motor. Kupil ga je od njega neki strojni inženir, ki mu je rekel na testni vožnji: da to ni problem, da je on strojni inženir in da zna popravljati avte. Ni ga nikoli popravil.
Njegov komentar:
NE, VI STROJNI INŽENIRJI SE NE RAZUMETE NA AVTE !

Polna predavalnica skorajšnih strojnih inženirjev pa vsi brez besed.

1.)Sedaj že nekaj časa berem tale naš forum in se mi vaša opazka o inženirjih, ki je verjetno letela na KY ne zdi ravno primerna. Dobil sem tak občutek, da KY napiše svoje mnenje na forum le takrat kadar je 100% prepričan v svoj prav ali pa vsaj v primerjavi z drugimi ve v dločeni temi še največ...

2.)No na srečo(samo sedajle) še nisem ne strojni inženir, pa tudi kaj drugega ne... Sicer pa ne vem kdo naj bi se razumel na avte, če ne strojniki. Mogoče ekonomisti :-? :D

3.)Ko ste pa spraševali o tem kateri avti imajo takšen sistem, ki odvzame bencin po bregu navzdol (lahko tudi po ravnini v primeru, da v prestavi spustimo gas), pa vam sedajle ne znam povedati kako se že reče( se bom pozanimal ali pa bo kakšen tukaj povedal), potem pa lahko pogledate po karakteristikah avtomobilov in vidite kateri ima in kateri nima.

Še zmeraj pa ne razumem kaj vam ni jasno saj določen čas govorite o splošni porabi goriva, nekaj časa pa o porabi med vožnjo brez pritiska stoplake za plin. Dejstvo pa je, da imajo sedaj avtomobili (ne vem kateri ja in kateri ne, saj nisem iz teh vod...) narejeno tako, da računalnik zapre bencin v primeru, da se motor "vrti" zaradi tega, ker ga poganja "vožnja v prestavi", torej je poraba v tem primeru 0.0. To o tem ali se to kaj bistveno pozna pri porabi itd. pa ne vem, verjetno se razlikuje glede na stil vožnje.

Drugače pa HEROJ razložite nam lepo v enem prispevku zakaj avtomobili po klancu navzdol nimajo porabe 0.0 (tako kot je razložil KY zakaj jo imajo), čeprav me skrbi, da te zadeve ravno ne poznate najbolje in bo nastal rahel problemček :wink:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov