STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dve težavi z načrti

Dve težavi z načrti

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Dve težavi z načrti

OdgovorNapisal/-a noox » 8.6.2007 18:12

1.)
Mene pa zanima, če mogoče kje na netu obstajajo že pripravljene nastavitve za proengineerja po ISO standardih za izrisovanje načrtov (se pravi kotirne puščice, debeline in oblike črt, simboli za hrapavost površine, simboli za označevanje navojev v izvrtinah v tolorisnem pogledu, itd...)
če ima mogoče kdo izmed vas kaj takšnega, bi se to dalo dobiti, seveda za interno uporabo, lahko tudi preko pm odgovori...
tega bi bil najbolj vesel!

v nasprotnem primeru pa:

2.)
Mene pa zanima, ko narišem in skotiram vse lepo v ProENGINEERju, vse v merilu in nato shranim v obliko .dwg (za Autocad 2000), ter nato to datoteko z Autocadom (2002) odprem in želim spremeniti debeline črt, ali pač karkoli, mi takoj skazi mere?

se da to kako rešit? morda blokirat da ne popravlja sam stvari ali pa kaj podobnega?

hvala vsem za odgovore že v naprej!
by: noox
noox
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 10.6.2007 7:50

Standardi na področju Draftinga na spločno niso toliko dodelani kakor pri prenosu geometrije 3D modela. Zato je metoda opisa risbe stvar vsake posamezne firme.
Pri prenosu delavniških risb med sistemi so vedno bili problemi in nič ne kaže, da bo kmalu bolje. Še zlasti to velja za DXF drafting translacijo.
Obstojajo direktni traslatorji med sistemi, ki nalogo običajno bolje opravijo.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a noox » 10.6.2007 21:37

vse stvari sem že sam opazil, rešitve pa nisi ponudil nobene:)
ampak vseeno hvala!
noox
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 11.6.2007 7:13

Pozdravljen.

Za določitev lastnosti Pro/Enginerja sta pomembni dve ASCII datoteki (urediš ju npr z wordpadom) in sicer:

config.pro (splošne nastavitve za 3D modeliranje in obnašanje modelelerja)

ime_standarda.dtl (ta nadzira način oz. "standarde" za tvorjenje 2D dokumentacije)

Pro/E s seboj prinese kar nekaj standov za izdelavo dokumentacije in sicer: din, iso, jis ter še nekaj specifičnih, npr. prodiagram.dtl. Če imaš instalacijo od Audax-a, je v njihovem "start-up" paketu tega še več. Izdelan imajo tudi eno specifično dtl datoteko z imenom Audax.dtl (v osnovi dodelana iso.dtl datoteka), ki je pri Audax instalacija privzeta datoteka za tvorbo risb. Omenjene datoteke najdeš v poddirektoriju "text" instalacijskega direktorija Pro/E-ja.

Katera od dtl datotek je v uporabi, je vpisano v datoteki config.pro pri sistemski spremenljivki

drawing_setup_file

Za to spremnljivko moraš vpisati pot do dtl datoteke, ki bo nadzorovala izdelavo dokumentacije.

Na podoben način lahko Pro/E-ju dopoveš, kje naj išče formate risb, simbole za risbe, specifikacije kosovnic (kaj se bo prikazalo v BOM-u) itd....

Kar se pa DXF-ov tiče, ti v tem primeru ne morem kaj dosti pomagati. Sam sicer vso dokumentacijo, ki jo naredim v Pro/E-ju izvozim v dxf format, vendar je v ACAD-u več ne urejam, temveč samo pogledam, kako izgleda, predno jo pošljem kooperantom. Bom pa se malo poigral s tem in sporočil ugotovitve.

Pa še mala replika DynaVox-u. Glede na to, da je UG kupil IDEAS-a in ima temeljito poznavanje obeh sistemov (ki ju počasi združuje v enega), bi bilo prav žalostno, če ne bi naredil zglednih translatorjev. Ravno ta UG je imel v verzijah UG18 do NX2 (za NX4, na katerem delam sedaj, še nisem preveril) katastrofalno slabe DXF translatorje. Zaradi teg smo se z našim partnerjem dogovorili, da nam pošiljajo 3D modele v STEP formatu, 2D dokumentacijo pa v PFD-ih, DXF smo pa enostavno pozabili. Je pa UG treba pohvaliti, da ima zelo dobre STEP translatorje, le pooočasni so....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a noox » 14.6.2007 8:46

CAD freak najlepša hvala:)
morda pa se bom prav danes res malo poigral ampak hmmm najprej je potrebno nekje dobit še adudax, če ga je sploh možno:)
Hvala za odgovor!

Če pa ti uspe še tisto z acadom bi te pa lepo prosil če lahko objaviš, lahko pa tudi pošlješ na PM.

Lep pozdrav!
noox
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ssprbala » 2.7.2007 8:07

Hay!

Če rabiš formate risb po našem standardu, mi javi preko e-maila, pa ti jih pošljem, pa tudi ustrezno *.dtl datoteko.

lp
ssprbala
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a noox » 2.7.2007 14:25

ssprbala napisal/-a:Hay!

Če rabiš formate risb po našem standardu, mi javi preko e-maila, pa ti jih pošljem, pa tudi ustrezno *.dtl datoteko.

lp

čaw:)
kje pa naj najdem tvoj mail?:)
drugače pa se toplo priporočam za tole!!!
Hvala že v naprej, lahko pa mi pošlješ kar na tale mail: nooxek@gmail.com
noox
Pripravnik
Pripravnik

Težava s kotiranjem

OdgovorNapisal/-a macesnovc » 19.11.2007 20:40

Lep pozdrav!
Imam majhno težavo v Pro/Engineerju. Ko kotiram v drawingu mi kote vedno izpiše v toleranci npr. 10.99-11.01 in če hočem popraviti mero na celo število moram popraviti vsako koto posebej. Zanima me kje se to nastavi, da kotira tiste mere kot so določena takrat ko se je model modeliral (cela števila in ne v toleranci). Hvala in lp
Urban
macesnovc
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov