Zanima me, kje bi se dalo nabavit regulator hitrosti za ročno orodje. Sem enkrat videl pri enem mojstru tako napravo s katero je reguliral hitrost kotne brusilke.
Ali mogoče ve kje se da to kupit ali kdo to dela ali pa če ima kdo načrt za izdelavo?
Potenciometer je samo de regulacijskega vezja, s katerim vplivaš na izhodno veličino. Take regulatorje so imeli pred časom v Conrad katalogu, vendar le za električna orodja do moči 1000 W!
Res se je pred 12. leti dalo to kupit pri Conradu, vezje pa je bilo namenjeno predvsem za mehki zagon enofaznih mororjev, kot stransko funkcijo ima tudi regulacijo vrtljajev v manjšem obsegu, pri večjih spremembah vrtljajev je začel motor pumpati. Jaz to še vedno uporabljam za brusilko 2kW, da mi ne pogrize varovalk. Vezje ima hitro varovalko 10A, imam še shemo, ker sem že nekajkrat zamenjal triak. Če koga zanima jo bom objavil.
Eno zelo staro in enostavno vezje, kupljeno kot KIT varianta pred 20 leti. Preizkušeno deluje, vedeti pa moramo, da imamo pri nižjih obratih tudi manjšo moč.
Deluje do 1500W, lahko pa damo triac do 40 amperov, tako da lahko tudi več, vendar z velikim hladilnikom triaca.
Žal sem pozno opazil povpraševanje po načrtu. Ker ne znam objaviti slike (jih nimam na javnosti dostopnem serverju), prosim, da mi pošljete vaš e-naslov.
Vzameš lahko vezje od starega hišnega sesalnika, ki ima možnot nastavljanja vrtlajev. Meni deluje. moč vezja je nekje do 1000w. Če kodo želi, lahko prilepim sliko.