STROJNISTVO.com • Poglej temo - Magnet

Magnet

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Sergej » 1.7.2007 21:13

Ja vem! Pravzaprav odvisno kaj dela. Če rešuje samo nek problem, je res najhitreje, če ga 'podtakne' nam.
Če pa kaj razvija, je odvisno od pristopa. Nekateri pač zberejo vse mogoče obstoječe rešitve in potem preko kritike iščejo izboljšave. Drugi se bolj nagibamo k temu, da do problema pristopamo samo s svojim znanjem in vedenjem. Tu rešitve na pladnju niso dobre, ker omejujejo razmišljanje.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 2.7.2007 13:49

postavim dva magneta 5mm enega od drugega tako da se privlacita. No sedaj pa zelim to privlacnost prekiniti.
in to bi seveda rad izvedel brez elektromagneta.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 4.7.2007 7:53

BANE napisal/-a:postavim dva magneta 5mm enega od drugega tako da se privlacita. No sedaj pa zelim to privlacnost prekiniti.

Ob izkušnjah pri drugih temah previdnost ni odveč.
Mislim, da vem, kaj bi rad naredil, vendar žal ne bo šlo. Ustvarjaj naprej.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 4.7.2007 9:59

Uporabi elektromagnete in prekinjaj "privlačnost" s stikalom - izklapljaj tok.
Saj teoretično bi lahko na magneta natikal železna jarma / ščitnika, s katerima bi večino (ne pa vseh) silnic sklenil v "kratek stik" med poloma magneta, a bi rabil precej več znanja o magnetiki, kot ga kažeš s svojim vprašanjem.
Za podrobnejše nasvete pa je pač treba podrobneje predstaviti problem. "Razdalja 5 mm" je eden od kakih 10 ali 20 potrebnih podatkov, da ne omenjam kake skice ...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mblazko » 4.7.2007 13:50

Mene pa zanima ravno nasprotno: Kateri material ne ovira magnetnih silnic?
Seveda govorimo o jeklih.

Bane: upam da nisem preveč vsiljiv z vprašanjem na tvoji niti.
Živim da delam ali delam da lahko živim? To je sedaj vprašanje.
mblazko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gizmo » 4.7.2007 14:03

Po mojem vedenju obstaja samo en magnetni izolator in to je superprevodnik. V kolikor pa bi našel magnetni izolator, kateri bi deloval v bližini sobnih temperatur, pa bi po mojem mnenju zaslužil Nobelovo nagrado.
gizmo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Izpust » 4.7.2007 17:42

BANE napisal/-a:postavim dva magneta 5mm enega od drugega tako da se privlacita. No sedaj pa zelim to privlacnost prekiniti.

Rešitev je preprosta: oddalji magnete pa privlačnosti med njimi ne bo več, oziroma se bo zmanjšala.
Namreč nič nisi zapisal, da je razdalja med njimi konstantna !
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 14.9.2007 22:56

Slavcr napisal/-a:Uporabi elektromagnete in prekinjaj "privlačnost" s stikalom - izklapljaj tok.
Saj teoretično bi lahko na magneta natikal železna jarma / ščitnika, s katerima bi večino (ne pa vseh) silnic sklenil v "kratek stik" med poloma magneta, a bi rabil precej več znanja o magnetiki, kot ga kažeš s svojim vprašanjem.
Za podrobnejše nasvete pa je pač treba podrobneje predstaviti problem. "Razdalja 5 mm" je eden od kakih 10 ali 20 potrebnih podatkov, da ne omenjam kake skice ...

Mi lahko prosim svetujete kje dobim literaturo oziroma razlago s katero bi svoje znanje o magnetiki spravil na pravšnji nivo :oops:
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Thorr » 27.9.2007 1:46

poskusi z mu-kovino (mu-metal), je še najboljša pri slabljenju magnetnih polj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mu-metal
http://www.mumetal.com/

Pred leti sem izdeloval Faradajevo kletko, pa sem s tako kovino zmanjšal tudi magnetna polja znotraj nje. Delovalo je odlično, bilo je pa tudi zelo drago.
Thorr
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov