STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dodatna ročka za zavoro

Dodatna ročka za zavoro

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Dodatna ročka za zavoro

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.7.2007 22:43

Mene pa zanima na kakšen način najlažje naredit dodatno ročko za zadnjo zavoro pri motorju, ki je potem montirana poleg ročke za sklopko in pomaga pri vožnji po zadnjem kolesu.
Takole je imel narejeno svetovni prvak iz leta 2005 na zx636:
Slika
Slika

Pomojem bi se naredilo takole: tam kjer je sedaj samo cilinde, ki se ga pritisne s stopalko, bi dal takega kot je na sliki, ročka na balanci pa bi bila takšna kot je za sprednjo čeljust.
Zanima pa me še ali bi se dalo na zadnjem cilindrčku tam kjer je sedaj vidno koliko olja je, dodati nekakšno koleno in od tam napeljati do balance. Ali se dobi kakšen tak kos kot je na sliki in približno koliko bi to stalo (brez sprednje ročke). In pa kako se potem najlažje spravi olje v sistem?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 22.7.2007 9:57

Pa se menda ne misliš res z tako zverino po zadnjem kolesu vozit.

Najbrž misliš na malega kitajčka.
Si ga že dobil. Je kaj vreden?

LP

p.s. Ko sem danes bral, sem se zdel sam sebi tečen, pa prebral sem bolj natančno... :oops: :oops: :oops:
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 23.7.2007 9:42

Podobno predelan motor sem videl pri človeku, ki ga je vozil brez ene noge. Baje ga je predelava kar precej stala. Problem je, ker rabiš krmiljen pritipovratni ventil, saj ko zaviraš z nogo, olje ne sme navzgor proti ročici, ko zaviraš ročno, pa mora, ko zavoro spustiš.
Predvidevam da boš to dodatno ročko rabil predvsem za lovljenje ravnotežja in ne rabiš neke moči, tako da bi bilo najbolj enostavno rešiti z zailo. Če ni dovolj hoda, naredi tako da jo pripneš samo ko jo rabiš.

LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 23.7.2007 22:52

"Problem je, ker rabiš krmiljen pritipovratni ventil"
jaz pa mislim da ga ne rabi in bi bil dovolj le T razdelilnik.
ce se pa motim mi pa razlozi.
mislim, da nima olje kam iti saj je rocka ze do konca sproscena in zato nima olje kam iti.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 23.7.2007 23:35

Najprej naj pojasnim, da seveda trenutno take "zverine" še ne nameravam voziti po zadnjem, saj mi tudi izpit in finančno stanje še ne dovoljujeta, no sanje pa ostajajo :P .
Sem se pa lotil "stunt" predelave kitajčka, ki zaenkrat deluje nad pričakovanji, čeprav je kar dosti v delavnici :lol: (strgana ketna, akumulator, napol razpadel auspuh...). Naredil sem mu 1 o'clock bar, vse nastavitve pedalk in ročk sem nastavil prilagojeno vožnji po zadnjem... in mi po nekje 10 urah treninga rata okoli 25 metrov dolg wheeli.
Glede te dodatne ročke: pa mora biti tako močna kot bi normalono zaviral, saj so hitrosti profesionalcev izredno velike (tudi do 200 km/h) in se jo uporablja v primeru prenagnjenja, ko z nogo nisi na stopalki oz. nekateri tudi za lovljenje ravnotežja ob vožnji krogov.
Tudi sam sem najprej pomislil na navaden T kos, vendar sem se ustrašil težave, ki jo je izpostavil KY, čeprav pomojem gre ob prenehanju zaviranja ventil na svoje prvotno mesto (na ročni ročki zagotovo, na stopalki pa ne vem), zato sem se odločil, da vas povprašam.
Zanima pa me tudi kako bi potem novi sistem napolnil z oljem in izpustil zrak.
Če stvar ne bo prezapletena in predraga, bom za izzviv naredil na kitajčku. :lol:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 24.7.2007 10:19

BANE napisal/-a:"Problem je, ker rabiš krmiljen pritipovratni ventil"
jaz pa mislim da ga ne rabi in bi bil dovolj le T razdelilnik.
ce se pa motim mi pa razlozi.
mislim, da nima olje kam iti saj je rocka ze do konca sproscena in zato nima olje kam iti.

Žal ni tako preprosto.

Slika

Ko začneš zavirati, najprej zapreš olju pot, da bi namesto k zavoram šlo v izravnalno posodo. Če bi med dva zavorna cilindra dal samo T kos, bi ti čez izravnalno odprtino neuporabljenega cilindra ušlo olje. V bistvu nožni cilinder ne bi več rabil izravnave, saj bi koristil isto kot ročni, vendar problem ostaja in mi zaenkrat še ni kapnilo, kako ga rešiti na enostaven način. Problem je tu še talni ventil, ki skrbi za nadtlak zavornega sistema, ker bi na nedelujočem cilindru spustil.

LP

p.s. Kdaj gremo na pivo? :wink:
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 24.7.2007 10:29

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Najprej naj pojasnim, da seveda trenutno take "zverine" še ne nameravam voziti po zadnjem, saj mi tudi izpit in finančno stanje še ne dovoljujeta, no sanje pa ostajajo :P .
Glede te dodatne ročke: pa mora biti tako močna kot bi normalono zaviral, saj so hitrosti profesionalcev izredno velike (tudi do 200 km/h) in se jo uporablja v primeru prenagnjenja, ko z nogo nisi na stopalki oz. nekateri tudi za lovljenje ravnotežja ob vožnji krogov.
:lol:

Niko...

:-? :( :cry:

LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.7.2007 11:25

Če sem prav razumel je izravnalna odprtina tam kjer se vidi "koliko olja je". Saj je to tista luknjica pokrica s prozornim materialom.
Kolikor pa se vidi iz slike je na tem motorju tam kjer je bila prej ta izravnalna odprtina sedaj samo kos do zavore na roki.
KY, hvala za tole sliko, ki mi je razjasnila delovanje hidravličnih zavor, prej nisem vedel za izravnalno odprtino :-?

Se trudim dobiti podatke o tem od različnih ljudi, vendar je ta lastnik motorja na sliki žal pred nekaj meseci v avtomobilski nesreči umrl, z nekim francozom pa zaradi težav z njegovim emailom ne morem vzpostaviti kontakta, tako da mi ostaja edini vir pomoči ostaja naš forum :(
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 24.7.2007 13:18

Kaj pa ce bi rocni in nozni zavorni valj povezal zaporedno.
Rocni zavorni valj bi bil z izravnalno posodico tako kot na sliki.
Cev rocnega valja pa bi nato priklopil na mesto kjer je sedaj izravnalna posodica na noznem valju.
Se pravi:
Ko bi zaviral z rocno zavoro bi sel tlak skozi nozni valj in neovirano nadaljeval pot proti kolesnim valjem.
Ko pa bi zaviral z noznim bi delovalo kot sedaj le, da bo namesto livelerne posodice dobil olje iz cevi zgornjega valja.
Kaj pravis :-?
Se pravi:
Cev iz zgornje zavore, bi priklopil na mesto kjer je sedaj priklopljena livelirna posoda na nozni zavori
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.7.2007 13:53

Bane, tako sem tudi sam mislil in tako je narejeno tudi na sliki, vsaj mislim, samo ne vem pa kako bi potem moralo biti narejeno na ročni ročki.
Našel sem tudi podjetje, ki se ukvarja samo s tem in neka navodila, ki potrjujejo najino razmišljenje, čeprav pomojem, da je potem skrivnost v ročki na balanci, saj ne vem zakaj bi drugače na svoji strani kar dali navodila za izdelavo, saj vendar njihov komplet stane okoli 100€. http://fullthrottleinc.net/Product_Inst ... _ring(kawi)_install_revised.pdf Mogoče pa samo zato, ker je ročka na roki narejena prav za ta namen, v bistvu pa je navadna...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.7.2007 15:02

Jah, tole hidravlično zaviranje je pa res bolj zakomplicirano in izpopolnjeno kot sem si predstavljal.
Sedaj sem pa malo pregledal, razstavil... tegale kitajčak in prišel do zaključka, da bo na njem še najbolje narediti tisti način z zajlo, saj ne rabim veliko hoda. Težava je namreč v tem, da če bi vse skupaj delovalo tako, kot si razlagava z BANEtom, bi v primeru izvedbe na kitajču moral zamenjati še cilinder za zadnjo zavoro. Sedaj je narejen namreč tako, da ima izravnalno posodico kar ulito poleg cilindra, na njej pa še neko steklo, ki kaže količino olja in bi v primeru, da bi na to posodico vezal še ročko iz balance, verjetno počilo steklo, motorji pa imajo večinoma vezano s cevjo posebno plastično posodico.
Še vedno pa bom hvaležen za vsako novo idejo, mnenje... na to temo, saj me je stvar precej začela zanimati, pa verjetno mi bo še kdaj prišla prav.

Čeprav bolj kot vse skupaj gledam, bolj se mi zdi, da bi tole na BANEtov način moralo čisto lepo delovati.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 24.7.2007 19:18

Ne bom pa miren dokler ne dodam se tole:
Niko moras se nauciti lociti dolocene pojme, ki pa so na prvi pogled podobni ampak ce jih tako vidis sam- temu se rece realnost.
Športnost, profesionalnost in pa norost se mnogokrat prepletajo zato te prosim, trudi se lociti norost od ostalega.
Saj sportne in profesionalne stvari so tiste, ki naredijo neko osebnost prepoznavno na pravi nacin, ko pa dodas se norost te obozuje majhna skupina za ostale si pa pac norec.
Jaz osebno stavim na športnost in profesionalnost upam, da se mi ti in tvoje klapa ne rugate, upam, da se mi pridruzujete. :D
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 205T16 » 24.7.2007 21:45

Mislim da nisem v temi nikjer zasledil....ŠE EN LOČEN SISTEM ???

Še ena čeljust, adaprer za pritrditev in to je to...ločen sistem je pomojem najmanši problem in strošek...
Mnenje?

LP
DO PODA!!!!!!!!!
www.mrt.si
205T16
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.7.2007 21:56

BANE napisal/-a:Ne bom pa miren dokler ne dodam se tole:
Niko moras se nauciti lociti dolocene pojme, ki pa so na prvi pogled podobni ampak ce jih tako vidis sam- temu se rece realnost.
Športnost, profesionalnost in pa norost se mnogokrat prepletajo zato te prosim, trudi se lociti norost od ostalega.
Saj sportne in profesionalne stvari so tiste, ki naredijo neko osebnost prepoznavno na pravi nacin, ko pa dodas se norost te obozuje majhna skupina za ostale si pa pac norec.
Jaz osebno stavim na športnost in profesionalnost upam, da se mi ti in tvoje klapa ne rugate, upam, da se mi pridruzujete. :D

Jaz se vam zagotovo pridružujem. Samo je pa tako, da s to stvarjo s katero se sam ukvarjam v prostem času ne vidim nobenih problemov, seveda pa je tako kot pri vsakem športu: ne moremo enačiti legend kot je naprimer tisti, ki je vozil motor na sliki http://video.google.com/videoplay?docid ... 0411955295 , ki bi za varnost naredili vse, in pa tistih norcev (predvsem američanov), ki se vozijo brez čelad in opreme po prometnih cestah ter precenjujejo svoje znaje, samo da bi se ljudje obrnili za njimi... Seveda pa ljudje prepogosto enačijo akrobatsko vožnjo z velikimi motorji in pa s kros motorji, pri kros akrobatih je pa res, da so vsi norci, saj je tam pravilo, da nek skok s trikom uspe šele po nekje 10 padcih ali pa še več, zato pa skačejo v peno, dokler vanjo ne pristanejo na kolesih, medtem, ko z velikimi motorji učenje poteka brez nekega izsiljevanja znanja...
Sam vsako stvar, ki jo probam na novo vedno dobro preučim (pregledam videe, preizkusim na tleh...), večinoma se vozim po parkišičih in gozdnih poteh, pa seveda nosim primerno zaščitno opremo, tako da se ne štejem med norce. Primerno temu pa je seveda tudi število padcev, ki se jih je v enem letu na srečo nabralo nekje 10, pa še to so bili vsi skoraj brez posledic, oziroma z manjšimi kot če grem za eno uro na igrišče igrat nogomet.
Tisto z 200 km/h sem pa omenil samo zato, da bi povedal, da ta zavora res mora biti zelo dobra, zagotovo pa ni moj namen, da bi to kdaj počel, saj nameravam izpiliti tehniko počasnih trikov, ki so pa tehnično izredno zahtevni, precej bolj kot vožnja 200 km/h po zadnjem z nekim močnim motorjem. Je pa pomojem mnenju vožnja po zadnjem z 200km/h nekega profesionalca, ki je primerno opremljen in pa s primernim motorjem ter motor vozi po zadnjem bolje kot večina motoristov po obeh in seveda na dirkališču, bolj varna kot pa nedeljski izlet skupinice motoristov na športnih motorjih, ki se ponavadi začne v nekem lokalu s pirčkom ali dvema, nato pa razkazovanjem sposobnosti svojega motorja pres prijatleji.

No pa sem zašel iz teme... uglavnem z akrobatsko vožnjo se ukvarjam zato, ker na ta način lahko združim nek šport, ki me veseli in pa veselje, do vse različne tehnike, ki nas obkroža in ne zato, da bi bil nek norec pripravljen tvegati zdravje zaradi nekega trika.
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 24.7.2007 22:41, skupaj popravljeno 2 krat.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.7.2007 22:03

205T16 napisal/-a:Mislim da nisem v temi nikjer zasledil....ŠE EN LOČEN SISTEM ???

Še ena čeljust, adaprer za pritrditev in to je to...ločen sistem je pomojem najmanši problem in strošek...
Mnenje?

LP

Zanimiva ideja, čeprav bo pomojem precej bolje ostati pri rešitvi z eno čeljustjo, ki jo uporablja večina. Glede stroška pa ni res, da ne bi bil velik (sedaj ne mislim na tega kitajčka ampak na prave motorje), še posebej, če bi bil sistem kvaliteten kot naprimer Bremo...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov